Magyar jogszabály 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Az NSR-rendszer tervezett fejlesztései Magyarországon
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Zalaegerszeg december 13.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
szakmérnök hallgatók számára
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Vasútszabályozási Osztály
dr. Szilágyi Szilvia Hulladékgazdálkodás dr. Szilágyi Szilvia
2012. december 3. TERVEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉGREHAJTÁSI SZABÁLYOKBAN Dr. Farkas Hilda Ügyvezető igazgató V ÁLTOZÁSOK A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSÁBAN.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
A kémiai biztonságról közérthetően
Gondi Csaba megbízott osztályvezető
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Változások a hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárásokban valamint a Felügyelőség ellenőrzési és felügyeleti tapasztalatainak összefoglalása Szombathely,
A HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ÉS AZ ANYAMÉRLEG KÉSZÍTÉSÉNEK FONTOSSÁGA március 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Előadás másolata:

Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:

A évi XLIII. törvény célja A évi XLIII. törvény célja az emberi egészség védelme, a természeti és az épített környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása és a környezettudatos magatartás kialakítása a hulladékgazdálkodás eszközeivel, a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás, a környezet hulladék által okozott terhelésének minimalizálása, szennyezésének elkerülése érdekében a hulladékkeletkezés megelőzése, a képződő hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a keletkező hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása, a fogyasztás-termelés körforgásban tartása, a nem hasznosuló, vissza nem forgatható hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása.

2000. évi XLIII. törvény tartalma A hulladékgazdálkodás általános szabályai –5.§ A gyártókötelezettségei –6-9.§ A forgalmazó kötelességei –10.§ A fogyasztókötelességei –12.§ A hulladék termelőjének, birtokosának kötelezettségei –13.§

2000. évi XLIII. törvény tartalma Hulladékkezelés és hulladékhasznosítás –14-19.§ Az ingatlantulajdonos kötelezettségei –20.§ A települési önkormányzatok kötelességei –21-24.§ A hulladékkezelési és közszolgáltatási díj § A hulladékkezelési közszolgáltatás –27-29.§ Elhagyott hulladék –30.§ A közterületek tisztántartása – Veszélyes hulladékok –32.§

2000. évi XLIII. törvény tartalma Hulladékgazdálkodási terv –33-37.§ Hulladékgazdálkodási igazgatás –40-45.§ Felelősség hulladékgazdálkodási szabályok megtartásáért – § A hulladékgazdálkodás társadalmi nyilvánossága és az adatközlési kötelezettség –50-54.§

2000. évi XLIII. törvény tartalma A lerakással ártalmatlanított biológiailag bomló szervesanyag- tartalmat a következő ütemben kell csökkenteni: július 1. napjáig 75%-ra, július 1. napjáig 50%-ra, július 1. napjáig 35%-ra. Hulladékká vált csomagolóanyagok hasznosítása július 1. napjáig: legalább 50% hasznosításra kerüljön (25%-a anyagában)

Hazai rendeletek a évi XLIII. törvény kapcsán 242/2000.(XII.10.) számú kormányrendelet –a hulladékkezelési közszolgáltatási díjmegállapításának szabályai242/2000.(XII.10.) számú kormányrendelet 241/2000.(XII.23.) számú kormányrendelet–a közszolgáltató kiválasztására irányuló pályázat és elbírálásának részletes szabályai241/2000.(XII.23.) számú kormányrendelet– 241/2001. (XII.10.) Korm. rendelet –a jegyző hulladékgazdálkodási feladatairól241/2001. (XII.10.) Korm. rendelet 50/2001.(IV.3.) számú kormányrendelet –a szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének részletes szabályai50/2001.(IV.3.) számú kormányrendelet 40/2008. (II. 26.) Korm. rendelet – a szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól szóló 50/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet módosításáról40/2008. (II. 26.) Korm. rendelet 98/2001.(VI.5.) számú kormányrendelet –a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételei98/2001.(VI.5.) számú kormányrendelet 213/2001.(XI.14.) számú kormányrendelet –a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételei213/2001.(XI.14.) számú kormányrendelet 271/2001.(XII.21.) számú kormányrendelet –a hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának és megállapításának módja, mértéke271/2001.(XII.21.) számú kormányrendelet 164/2003. (X. 18.) Korm. Rendelet – a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről164/2003. (X. 18.) Korm. Rendelet 22/2001. (X.10.) KöM rendelet – a hulladéklerakás, valamint a hulladéklerakók lezárásának és utógondozásának szabályairól és egyes feltételeiről22/2001. (X.10.) KöM rendelet

Hazai rendeletek a évi XLIII. törvény kapcsán 241/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet – a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről 241/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet 94/2002.(IV.10.) kormányrendelet a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól94/2002.(IV.10.) kormányrendelet 126/2003. (VIII.15.) kormányrendelet –a hulladékgazdálkodási tervek részletes tartalmi követelményeiről126/2003. (VIII.15.) kormányrendelet 313/2005.(XII. 25.) Korm. rendelet – a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet, valamint ezzel összefüggésben egyes további kormányrendeletek módosításáról313/2005.(XII. 25.) Korm. rendelet 20/2006.(IV. 5.) KvVM rendelet – a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről (22/2001. (X.3.) számú KöM rendelet módosítása)20/2006.(IV. 5.) KvVM rendelet 16/2001.(VII.18.) számú KöM rendelet –hulladékok jegyzéke16/2001.(VII.18.) számú KöM rendelet 4/2001.(II.23.) számú KöM rendelet –hulladékolajok kezelésének szabályai4/2001.(II.23.) számú KöM rendelet

Hazai rendeletek a évi XLIII. törvény kapcsán 5/2001.(II.23.) számú KöM rendelet –poliklórozott bifenilek és terfenilek kezelésének szabályai 5/2001.(II.23.) számú KöM rendelet 9/2001.(IV.9.) számú KöM rendelet –az elemek és akkumulátorok kezelésének szabályairól9/2001.(IV.9.) számú KöM rendelet 2/2002.(VII.9.) KvVM rendelet –a titán-dioxid gyártás hulladékairól2/2002.(VII.9.) KvVM rendelet 5/2002.(X.29.) KvVM rendelet –a települési szilárd hulladék kezelésére szolgálóegyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes műszaki szabályairól5/2002.(X.29.) KvVM rendelet 15/2003.(XI.7.) KvVM rendelet –a területi hulladékgazdálkodási tervekről15/2003.(XI.7.) KvVM rendelet 23/2003.(XII.29.) KvVM rendelet –a biohulladék kezeléséről és a komposztálás műszaki követelményeiről23/2003.(XII.29.) KvVM rendelet

Hazai rendeletek a évi XLIII. törvény kapcsán 16/2002.(IV.10.) EÜM rendelet –a hulladékok égetésének műszaki követelményeiről, működési feltételeiről és a hulladékégetés technológiai kibocsátási határértékeiről16/2002.(IV.10.) EÜM rendelet 1/2002.(I.11.) EÜM rendelet –az egészségügyi intézetekben keletkező hulladék kezeléséről1/2002.(I.11.) EÜM rendelet 71/2003. (VI.27.) FVM rendelet –az állati hulladékok kezelésének és a hasznosításukkal készült termékek forgalomba hozatalának állat-egészségügyi szabályairól71/2003. (VI.27.) FVM rendelet 103/2003.(IX.11.) FVM rendelet –a növényvédőszerrel szennyezett csomagolóeszköz-hulladékok kezeléséről103/2003.(IX.11.) FVM rendelet 192/2003. (XI.26.) Korm. rendelet – a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI.15.) Korm. rendelet módosításáról192/2003. (XI.26.) Korm. rendelet