A talajsavanyodás és kezelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
Advertisements

Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Talajvizsgálati eredmények Champagne Gaec de l’Azur Catherine Champion
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Szervesanyag kijuttatás
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A savanyú talajok javítása
P FOSZFOR MŰTRÁGYÁK Nyersfoszfátok, apatitok
Környezeti kárelhárítás
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Talaj- vízvédelem előadás VIII.
Savanyodás Savanyú talajok javítása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
A Víz Világnapja Március 22..
A VEGYI KÉPLET.
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Az üvegházhatás és a savas esők
A talaj kémiája & a talajszennyezés
4. EA: A talajpusztulás formái, hatásuk és kiterjedésük
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
A növények táplálkozása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
átlagos mennyisége a szárazanyagban több 0,1 %,
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Az ásványok és kőzetek mállása
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A kénsav és sói 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Talajképződés Gruiz Katalin.
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Nitrogén mineralizáció
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Felszíni vizek minősége
A termelés költségei.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
Vizes oldatok kémhatása
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
A savas eső következményei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A termelés költségei.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Révész Tamás növényvédelmi szakmérnök
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Készítette: Üsth Ella Mónika
Talajok konkrét természetvédelme
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
A gazdasági termelés általános jellemzői
Dr. Tamás András Colas Északkő Kft. NAKadémia 2019.
Átgondolt növénytáplálás
Előadás másolata:

A talajsavanyodás és kezelése Készítette: Jeles Mihály Zoltán, DS6TNJ Másodéves Környezetmérnök hallgató, BME-VBK

A talajsavanyodás a legkiterjedtebb degradációs folyamat hazánkban A talajsavanyodás a legkiterjedtebb degradációs folyamat hazánkban. Magyarországon a javításra szoruló mezőgazdasági terület mintegy 2,8 millió hektár, ezen belül a talajsavanyúság 2,2 millió hektárt érint. Magyarországon a talajok 43%-a gyengén savanyú,13%-a erősen savanyú, és ez a részarány folyamatos növekedést mutat. Nagyobb részben a Dunántúl nyugati és déli felében, az Északi-középhegységben, a Tisza és vízrendszeréhez tartozó folyók és a Rába folyóközi üledékkel feltöltött területein fordulnak elő.

Magyarország talajainak kémhatása

A talajsavanyodás káros hatásai A talajok kémhatásának jelentősége közvetlen és közvetett úton is megmutatkozik a mezőgazdaságban. A talajsavanyúság káros hatással van a tápanyagok felvehetőségére. A talaj bázikus kationokban (Ca,Mg,Na,K) és tápanyagban elszegényedik, a talajokból jelentős mennyiségű kalcium távozik,szélsőséges esetben a növények számára toxikus (alumínium, mangán, vas és nehézfémek) elemek mobilizálódnak. Romlik a talaj szerkezete. Hatással van a mikrobiológiai tevékenységre, a mikroorganizmusok faji összetételére. Befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét, ezáltal a termésmennyiség és minőség alakulását. Ezen káros hatások miatt a talajsavanyodás csökkentése célszerű. A savanyú talajok javítására használt anyagoknak két igényt kell kielégíteniük: Kalciumot kell minél nagyobb mennyiségben tartalmazniuk Lúgosító hatást kell kifejteniük

A talajsavanyúság kialakulásának alapvető okai Éghajlati tényezők Talajképző kőzet A táj domborzati és hidrológiai viszonyai Biológiai hatások Emberi hatások: Ipari és környezeti hatások A betakarított termeléssel kivont kalcium hatása Műtrágyázás hatása

A talaj kémhatás szerinti besorolása

A mészindex szám A műtrágyák savanyító hatásának ellensúlyozására dolgozták ki az úgynevezett mészindex számot, amely megmutatja, hogy mennyi kalcium-karbonáttal lehet a kérdéses műtrágya savanyító hatását közömbösíteni. Néhány nitrogénműtrágya mészindexe: CaCO2 , kg/ha -100 -60 -80 -10 Ammónium-szulfát Ammóniumnitrát Karbamid Mészammonsalétrom (Pétisó)

Pétisó alkalmazása a talajsavanyodás ellen A savanyú talajok kémhatásának növelésére különböző talajjavítási eljárások és anyagok használhatóak (cukorgyári mésziszap, dolomitőrlemény), ezek beszerzése viszont nehézkes, kijuttatásuk többletköltségekkel jár. A másik lehetőség a talajjavítás mésztartalmú nitrogénműtrágyák használatával. A meszezéssel egyrészt kalciumionokat, másrészt alkalikusan ható vegyületeket (kalcium vagy magnézium sókat) juttatunk a talajba. Az első behatásra a talaj kalcium-koncentrációja,a másodikra a pH értéke emelkedik meg. A kalciumion-koncentráció gipsz vagy mészsalétrom (Pétisó) trágyázással növelhető, a pH érték pedig alkáli-karbonátokkal.

A mészsalétromnak a talajsavasodás gátlásának tekintetében nagy előnye van a töltelékanyagot nem tartalmazó ammóniumnitrát műtrágyákkal (pl: AN-34) szemben. A dolomit a keletkezett sav egy részét semlegesíti, miközben egyben oldhatóvá is válik. Ebben előny, hogy a dolomit helyileg is a keletkező sav közvetlen közelében van, illetve finom szemcsemérete gyors reakciót tesz lehetővé

A talajjavítás eredménye A talajjavítás hatása igen összetett. Javul a talaj szerkezete, csökken a talaj savanyúsága, nő a talaj nitrogén és foszforszolgáltató képessége, javul a kalciumellátottsága és mikroelem készletének felvehetősége. Csökken a vas, alumínium, mangán és a nehézfémek mennyisége és ezek toxikus hatása. Megváltozik a talajélet, változik a mikroorganizmusok, baktériumok faji összetétele, nő a nitrifikáció, a cellulózbontó fajok aránya. Ezáltal nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget lehet elérni.

Normál kémhatású talajon Napraforgó Savas talajon Normál kémhatású talajon