Szennyezések, amik egy városban közlekedő kerékpárossal kapcsolatba hozhatók Szennyezési adok-kapok az utakon Kövér Csaba Attila prezentációja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetgazdálkodás 1.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A környezeti elemek I. A légkör
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Levegőtisztaság-védelem
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
SO2.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetgazdálkodás 1.
Los Angeles-típusú, London-típusú
Vízminőségi jellemzők
Az atmoszféra és a levegőszennyezés
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 4. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Az üvegházhatás és a savas esők
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Felelősséggel a környezetért!
Szappanok káros hatása
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Szigyártó Erzsébet XI.B
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
Felszín alatti vizek minősítése
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
Fitoremediáció.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
A légkör és a levegőszennyezés
Környezetgazdálkodás 1.. A transzmisszió, mint összetett légköri folyamat Kémiai átalakulások a légkörben A fotokémiai szmog keletkezésének feltételei,
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Környezetgazdálkodás 1.. A fontosabb gáz szennyezők a légkörben –SO 2 –CO –NO x Veszélyes nyomanyagok a légkörben a hatásaikkal Hazai helyzetkép a „nagyobb”
Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem
A savas eső következményei
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Környezetgazdálkodás 1.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
A Szmog.
Károsanyag-keletkezés
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Tulajdonságai: színtelen gáz, kellemetlen szagú vízben jól oldódik, polimerizálódik, mérgező! rákkeltő hatású, metanol lebomlásakor is ez mérgez oldata.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
A nitrogén és vegyületei
Szervetlen vegyületek
A nitrogén és vegyületei
„Közlekedés és környezetvédelem”
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ TOXIKUS SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Szennyezések, amik egy városban közlekedő kerékpárossal kapcsolatba hozhatók Szennyezési adok-kapok az utakon Kövér Csaba Attila prezentációja

A kerékpárra, illetve a kerékpárosra ható szennyezések Mérleg A kerékpár, illetve a kerékpáros okozta szennyezések Forrás:

Kerékpár/kerékpáros okozta szennyezések (1) Gumiabroncs kopása, a gumi aszfaltra rétegződése – A futófelület az aszfalton történő közlekedés során súrlódik, fogy, és az aszfaltra rakódik – Tartalmaz: PAH (policiklusos aromás szénhidrogének): kis mennyiségben fordul elő, kockázata kicsi VOC (illékony szerves anyagok), formaldehid: szabadtéren a légmozgás megoldott, kis mennyisége könnyen eloszlik a levegőben, kockázat nem valószínű Fémek, allergének: alacsony krónikus kockázat kézre tételnél és szájba vitelnél, bőr érzékenyítés vagy reakció nem valószínű Nitrózaminok: nitrózaminok kis mennyiségben a levegőbe kerülnek, de nem kimutatható koncentrációban. Nitrózamin kockázat nem valószínű Ftalátok, alkil-fenolok: igen kis mennyiségben fordul elő, kockázata kicsi Abroncsok szerves extraktuma: nem toxikus hatású, a vele való érintkezés valószínűsége minimális, nem jelent veszélyt Forrás: Hurec Kht.

Kerékpár/kerékpáros okozta szennyezések (2) Fékek kopása – A kerékpárosok esetében a használat alatt lévő fékpofa anyaga a felnire rakódik, egy esetleges eső, vagy kerékmosás hatására kerül a környezetbe. – Tartalmaz: Korom: Nagy fajlagos felületű, kis méretű szilárd anyag, jó szorbens, felületén jól megkötődhetnek baktériumok, vírusok, egészségre káros szennyezőanyagok, kis méretéből adódóan pedig a tüdő mélyére is kerülhet Szerves anyagok Azbeszt: Rákot, azbesztózist okozhat Nehézfémek: Rákkeltőek, toxikus hatásúak, fehérjék koagulációját, denaturalizációját okozhatják Kenőanyagok csöpögése, kihullása – A hajtásláncot, a fogaskoszorúkat és a váltószerkezetet a hosszú távú működéshez olajozni kell (csökkenteni a súrlódást) – Tartalmaz: TPH (összes alifás szénhidrogén, C 5 -C 40 ): nagy mértékben szorbeálja a nehézfémeket, PAH-okat. Forrás:

A kerékpár szennyezéseinek semlegesítése Fontos szempont, hogy ha tisztítjuk a kerékpárt, a keletkező szennyvizet ne közvetlenül a talajba vagy az élővízbe vezessük, hanem a szennyvízhálózaton keresztül egy szennyvíztisztítóba, hogy a káros anyagokat kiszűrhessék!

Kerékpárra/kerékpárosra ható szennyezések forrásai Út/aszfalt – Út széli por felverődése – Esős időben a sár felcsapása – Télies időben a sózott, latyakos utak termékeinek a felverődése Levegő – Különböző egészségre káros gázok a közlekedésből – Szálló por (PM10)

Kerékpárra/kerékpárosra ható szennyezések (1) Út széli por: – Az olajozott alkatrészek szorbeálják ezeket a részecskéket, amik érdes felületükkel elősegítik az alkatrészek súrlódását, kopását Sár: – A felcsapódó sár víztartalma a fém alkatrészek korróziójához vezethet, magas páratartalom esetén az apró vízcseppekben oldódó, kondenzációs magokon szorbeálódó anyagok a szervezetbe juthatnak, a víz elpárolgását követően a porszemcsék elősegítik az alkatrészek fokozottabb súrlódását és a kopását Sózott, latyakos utak: – Különösen korrozív anyagok, a kerékpár alkatrészeinek rozsdásodásához, rohadásához vezetnek

Kerékpárra/kerékpárosra ható szennyezések (2) Közlekedésből származó, egészségre káros gázok: – CO: tökéletlen égés terméke, százszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén – CO 2 : fosszilis tüzelőanyagok égésének végterméke, elsődleges üvegházhatású gáz – NO x : erős oxidálószerek, savanhidridek, izgatják a szemet, bőrt és a légzőszerveket, magas hőmérsékleten a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből keletkezik, jellemzően a belső égésű motorokban – SO 2 : színtelen, szúrós szagú gáz, kéntartalmú nyersanyagok elégetésével szabadul fel, a közlekedésben jellemzően a dízelmotorokból származik – Ózon: napfény hatására keletkezik kipufogógázokból, a fotokémiai szmog fő komponense, agresszív oxidálószer – PAN (peroxiacetil-nitrát): nitrogén és szerves vegyületek fotokémiai reakciójával keletkezik, a budapesti nyári szmog jellemző anyaga, a szemre irritáló hatást fejt ki Szálló por: – 0, μm méretű porszemcsék, a nagyobbak megakadnak az orrunkban, a finom porok viszont a tüdőnk mélyére is eljuthatnak. Nagy fajlagos felületük okán jó szorbensek, szorbeálhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet (fékek üzemi hőfokon való kopása). Nagy részük rákkeltő. Elsősorban a dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a már lerakódott port. Forrás:

Kerékpár megóvása a szennyeződésektől Folyamatos karbantartás, tisztítás A súrlódó alkatrészek kenése, bekerült szennyezések kitisztítása (pl. WD-40, a vele való munkavégzés fokozott odafigyelést igényel, élővízbe, közcsatornába, talajba juttatni tilos ásványolaj tartalma miatt) Szilárd szennyezők száraz ruhával való letörlése (a nedves ruha és a korrozív szennyezők egymást erősítve roncsolják a kerékpárt)

Kerékpáros egészségének megóvása a szennyeződések elől Kerékpárosra ható szennyeződések: – Az előzőekben felsorolt gázok, nehézfémek, szálló por és a rajtuk szorbeálódó szennyezőanyagok, baktériumok, vírusok Mindezek a légzés során kerülnek szervezetünkbe, intenzív fizikai munka közben hatványozottan. – Megoldás: belélegzett levegő szűrése. Lehetséges eszköz: pollen- és porszűrő maszk, cserélhető szűrővel (pl. Respro) A szem védelmére (füst, gázok, hideg menetszél, porszemek, rovarok) sportszemüvegek használata javallott a látási viszonyoknak megfelelő lencsével.

Források Saját tapasztalatok, jegyzetek, képek Készítette: Kövér Csaba Attila /KZ5Z67/ BME-VBK BSc környezetmérnök hallgató