Teljes szerves széntartalom (TOC) meghatározása talajban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
Vízminőségi jellemzők
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
SZÉN-MONOXID.
Az anyag tulajdonságai és változásai
Helyettesítési reakció
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Mangáncsoport elemei.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
Hő mint (elővizsgálati) analitikai reagens
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
ADSZORPCIÓ.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
ADSZORPCIÓ.
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA 1.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Felszíni víz monitoring
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina.Kálmán,Lóri
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
Gázkromatográfia Gázkromatográfiásan a bomlás nélkül elpárologtatható anyagok mindegyike vizsgálható. A forráspontjuk alatt bomló anyagokat származékképzéssel.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Egyed alatti szerveződési szintek
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Környezetvédelem.
ADSZORPCIÓ.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
Összefoglalás.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szervetlen vegyületek
ÉGÉS.
Analitikai Kémiai Rendszer
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ TOXIKUS SZENNYVIZEK
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

Teljes szerves széntartalom (TOC) meghatározása talajban Készítette : Zemplényi Zalán

Szerves anyagok és a szerves széntartalom szerepe a talajban A talaj szerves anyagai magukban foglalnak a talajban élő minden organizmust az elpusztult organizmusok maradványaival együtt, azok különböző bomlási fázisában. A talaj szerves széntartalmának a két legfontosabb szerepe: A talaj szerves anyagai táplálékforrásként szolgálnak a talaj állatvilága számára. Alapvetően befolyásolja a talaj szerkezetét, fizikai tulajdonságait és vízmegkötő képességét.

Szerves anyagok és a szerves széntartalom szerepe a talajban A talajok szerves széntartalma a humusztartalommal, azaz a talaj szervesanyag-tartalmával arányos, így a szerves anyagok az egészséges talaj létfontosságú összetevői; azok csökkenése leromlott talajhoz vezet. Az egyik globális probléma a talajok szerves-anyag tartalmának folyamatos csökkenése. Ezt napjainkban sajnálatos módon szervetlen műtrágyák alkalmazásával igyekeznek helyettesíteni.

Szerves anyagok és a szerves széntartalom szerepe a talajban A szerves szén döntően befolyásolja a talaj szerkezetét, javítja a fizikai közeget, amelyen a gyökerek áthatolnak. A szerves anyagok felszívják a vizet – a tömegük hatszorosának megfelelő mennyiségű vizet képesek megkötni – jelenlétük ezért elengedhetetlen a növényzet számára a természetesen száraz és homokos talajokban. A szerves anyagokat tartalmazó talajnak jobb a szerkezete, ami elősegíti a víz beszivárgását, valamint csökkenti a talaj tömörödésre, erózióra, elsivatagosodásra és csuszamlásra való hajlamát.

TOC mérés elve A TOC (Total Organic Carbon = Teljes Szerves Széntartalom ) mérésekhez a minta elégetésével teljes oxidációt érnek el és széntartalmának oxidálása során keletkezett szén-dioxid gáz mennyiségét mérik. A talajban lévő széntartalom két részből áll: szerves szénből (TOC) és szervetlen szénből (TIC) A legtöbb TOC készülék esetében a szerves szántartalmat 2 lépésben határozzuk meg: Első lépésben meghatározzuk a teljes széntartalmat (TC), majd második lépésben a szervetlen széntartalmat. Végül képezzük az alábbi különbséget: TOC=TC-TIC

TOC készülék egyszerűsített elvi vázlata NDIR áramlásmérő számítógép oxigén Szárító adszorbens TIC kondenzáló edény és spirál kemence halogéncsapda Sav pumpa Hulladékvíz elvezető

A TC meghatározása A minta bejuttatása a vivőgáz áramba, amely tiszta oxigén vagy levegő. A vivőgáz áram a mintát egy nagyhőmérsékletre (680-900 °C-ra) fűtött katalizátorral töltött csőbe juttatja (katalizátor pl. alumínium-oxid hordozóra felvitt platina). A mintában lévő összes szén az égési térben CO2 formájában jelenik meg. A vivőgáz a benne lévő szén-dioxiddal és egyéb égéstermékekkel együtt az elektromos szárító berendezésbe kerül, ahol lehül és dehidratálódik. Dehidratáció: A minták égetése során keletkező ill. elpárolgó víz egy Peltier hűtővel ellátott csőkígyóban kondenzálódik, a maradék vizet a gázáramból ezután adszorbens köti meg.

A TC meghatározása Ezután a gázelegy áthalad egy halogén gázmosó berendezésen. Végül a gázáram az nem diszperzív infravörös analizátorba (NDIR) jut , ahol a CO2 detektálása történik. Infravörös detektálhatóság oka: A CO2 IR aktív vegyértékrezgése: O=C=O as 2349 cm-1 ,azaz a C=O kötésnek asszimetrikus vegyértékrezgése van 2349 cm-1 hullámszámnál.

A NDIR analizátor felépítése

A TIC és a TOC meghatározása Második lépésben a minta szervetlen szén tartalmat határozzuk meg: A készülék a bejuttatott mintából a szervetlen szenet szén-dioxid formájában savval (pl. foszforsav) felszabadítja, amelyet aztán a NDIR detektor jelezni tud. Azaz a TIC-t szén-dioxid formában határoztuk meg. A két eredmény alapján megadható a minta szervetlen, szerves és összes széntartalma: TOC=TC-TIC

Egyéb mérési lehetőségek Ha széndioxidot a mérés előtt metánná redukálják a meghatározásra a gázkromatográfiában elterjedten alkalmazott lángionizációs detektor (FID) alkalmazható. Ha a CO2 nagyobb mennyiségben keletkezik, elnyeletést és a klasszikus kémiai titrálást is alkalmazhatjuk.

TOC analizátor A TOC mérés előnye, hogy gyors mérés. Egy példa a piacról: A Shimadzu TOC 5000A ára : $7900 ~ 1580000 ft (www.labx.com)

A TOC mérés bizonytalansága Bár a TOC ismertetett differenciális meghatározása sokféle hibát kiküszöböl, mégis befolyásolhatja a mért TOC értéket, hogy a szén tartalmú komponensek kémiai formában voltak jelen . A mintánkban ugyanis lehetnek olyan egyéb szenet tartalmazó ionok, amelyek nem CO2 formában távoznak el a rendszerből, pl. CN-, OCN-, SCN-. Savazáskor ezekből HCN, HOCN, HSCN keletkezik.

A TOC mérés bizonytalansága A HCN, HOCN, HSCN molekulák nem abszorbeálnak fényt abban az infravörös hullámhossz tartományban ahol a CO2 –t mérjük, így nem lesznek belemérve a szervetlen szén (IC) értékébe, emiatt nem is kerülnek levonásra. Ha ezek az ionok jelen vannak, mennyiségük a teljes szerves széntartalom (TOC) értékében jelentkezik. A mért TOC ekkor nagyobb a ténylegesnél. (pozitív fals)

Irodalomjegyzék http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/5935 http://eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/kornymer/3fejezet.htm#3.4 Nagy szerves anyag tartalmú szennyvizek KOI és TOC értékeinek meghatározás - mérési leirat https://lists.ch.bme.hu/pipermail/vegyeszkar2005/.../attachment-0001.doc Fenntartható mezőgazdaság és talajmegőrzés : A szervesanyag-tartalom csökkenése, 2009 Dr. Bodnár Ildikó: Vízgazdálkodás és Vízvédelem II.: Szennyvíztisztítás

Irodalomjegyzék Lakatos J.: Analitikai Kémiai Gyakorlatok Anyagmérnök BSc. Hallgatók Számára (2007) :Vízminta kémiailag oxidálható szerves anyag tartalmának meghatározása Környezeti minták vegyület-tartalmára jellemző összegparaméterek; TOC, TNb meghatározása: http://www.chem.elte.hu/system/files/TOC_gyakorlat_2011_0.pdf OKTATÁSI SEGÉDLET a Vízgazdálkodás- és vízminőségvédelem II. c. tantárgy laboratóriumi gyakorlatához , DE-MK, Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék 2011.