Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
Salva Vita Alapítvány 1081 Budapest, Népszínház u.17. Tel.: 06/ 1/ ; 06/1/ Támogatott Foglalkoztatás Szolgáltatás Integrált munkaerő-piaci.
Rehabilitáció és dementia
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Civil szervezetek szerepe a hátránnyal élők életkörülményeinek javításában Fogyatékossággal élők foglalkoztatásának magyar perspektívái című konferencia.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
TÁMOP /A Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása
TÁMOP /A
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Széchenyi István Egyetem, Győr
Fogd A Kezem Alapítvány
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
10 éve a munkaerő-piaci szolgáltatásban Életet Segítő Alapítvány Veszprém Kossuth L u 10. IV
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
TIOP A-11/ Bélapátfalvai Fogyatékosok Otthonának kiváltása
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
Lorem ipsum.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai

A foglalkoztatás (kiemelten a fogyatékkal élők esetében) a társadalom- és gazdaságpolitika részeként, az elsődleges munkaerőpiac felé nyitott ~ rendszerekben zajló, értékteremtő közösségi tevékenység folyamata, amelynek célja a folyamatban résztvevő emberek életminőségének fejlesztése a foglalkoztatási és foglalkozási rehabilitáció eszköztárával.

Kiváltás és foglalkoztatás A kiváltási program célja az intézetben élő értelmi sérült, pszichiátriai beteg emberek életminőségének fejlesztése. Ez egyfelől az önrendelkező életet támogató új lakhatási és ellátási feltételek megteremtésével, másfelől az önrendelkező és egészséges életet támogató életritmus, életmód, napirend és tevékenységek kialakításával valósul meg. E célkitűzés és folyamat részei az értékteremtő és önbecsülést növelő foglalkoztatás támogatott és integrált formái, amelyek közösséghez kapcsolják az egyént, reálisan elérhető célok kitűzését biztosítják az egyént fejlesztő tevékenységekben valósulnak meg, szolgálják az egyén lelki, szellemi, és anyagi fejlődését tevékenysége során a gazdasági fenntarthatóságot tűzi ki célul

Foglalkoztatási szakmentor szerepei A pályázó intézetben már működő foglalkoztatás szereplőinek és helyszínének, módszerének megismerése után elemző javaslattevő konzultáns szervező koordináló fejlesztő munkaközvetítő esetmenedzser

Feladatok, tevékenységek I. A foglalkoztatási szakmentor tevékenységeinek rendszere 2 ’alprojektre’ bontható, melyeket egymással párhuzamosan kell kiépíteni és működtetni. 1.A foglalkoztatási helyzetért, és a munkaerő-piaci integráció fejlesztéséért felelős alprojekt (FF) = a klienssel, az intézményi szakemberekkel, a családdal és a foglalkoztatókkal, stb. együtt működtetett, konkrét tevékenységek. 2. A Háttérfejlesztési alprojekt (HF) = minden olyan tevékenység, amely a FF megvalósítását, sikerességét megteremti. A tevékenységek az alapértékek figyelembe vételével kerültek megtervezésre.

Feladatok, tevékenységek II. 1.Az FF alprojekt elemei I.Előkészítés. Megismerési, tanulási szakasz. (Elméleti; helyszíni) II. Megvalósítás szakasza Az intézményi szakemberek felkészítése, képessé tétele. A helyi munkaerőpiac feltérképezése, kapcsolat kialakítása a szereplőkkel munkahely-látogatás, munkakipróbálás, elhelyezkedési lehetőségek szerve- zése, felkészítés a munkavállalásra, a munkahelyi beilleszkedés támogatása; a betölthető munkahelyek feltárása; munkahelyi megfigyelések végzése; szakmai tanácsadás nyújtása a munkaadók részére a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásával kapcsolatban; részvétel az egyénre szabott terv, szolgáltatáscsomag kialakításában és megvalósításának támogatása, kisérése;

Feladatok, tevékenységek III. 2. A HF alprojekt elemei. (A háttérelemek, konkrét szakmai tevékenységek feltételeinek kialakítása.) szakmai teamek; szakmai protokollok; munkatervek; együttműködések; hálózatosodás; dokumentációs, adminisztrációs rendszer; tájékoztatás, nyilvánosság; értékelés

Inaktivitásból munkába: a foglalkoztatási folyamat lakóközpontú megközelítése Lépések 1.A lakók munkavállalással kapcsolatos szándékainak feltárása 2.A foglalkoztathatósági szint felmérése 3.Egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való részvétel 4.Munkavállalásra történő felkészülés 5.Álláskeresés / Munkába helyezés 6.Munkahelyi betanulás, beilleszkedés 7.Kísérés / utókövetés

Érték-prioritásaink Értékekkel dolgozunk: megfogalmazzuk – követjük – megőrizzük! Felelősségvállalás… Emberi méltóság… Életminőség javítás… Személy központúság… Felelősségvállalás… Elkötelezettség… Értelmes, hasznos munkavégzés…

Érték-prioritásaink

Kérjük a figyelmet!