„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, 2009. február 25. Projekt záró konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
INFOKOALÍCIÓ TÁMOP pályázat január 01. – június 30.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Határtalan Európa? Projekt összefoglaló Alattyányi István Szabadka, Borderless EUR Zárókonferencia HUSRB/1002/222/159.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat A és a szolgáltatásai Budapest, február.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése PÁLYÁZATI PROGRAM TÁMOP 5.5.3/08/02/0031 A program az Európai Unió támogatásával, az Európai.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) tapasztalatai Konkrét pályázatírási tapasztalatok Várkonyi Zoltán Ramboll Konzorcium – Progress Consult kft.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése - Pályázati kiírás civil szervezetek.
Heves megyei civil szervezetek elektronikus kompetenciáinak fejlesztése és PCM képzés NCA-CIV-10-A-0303 A program a Nemzeti Civil Alapprogram, a Kárpátok.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Társadalmi Felelősségvállalás Napja szeptember 24.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok projekt címszavas bemutatása Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok integráló/kohéziós.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia Kárpátok Alapítvány-Magyarország

A projekt születése – 2008 nyara Kezdeményező: Heves Megyei Önkormányzat, Pályázó: Kárpátok Alapítvány-Magyarország (KA-M), Partnerek: Heves Megyei Önkormányzat - Europe Direct Pont; Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt. (ITD Hungary); Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) Támogató: KÜM, megvalósító partnerek Előzmények: - magyar-magyar találkozók, a partnerek migrációs programjai, projektjei, kutatásai.

A projekt indokoltsága: - EU integráció - migráció/áramlás (humán erőforrás, és termelési tényezők, erőforrások) – társadalmi, gazdasági, kulturális, interetnikus és egyéb problémák - közösségek bevonásának hiánya – elégtelen kezelés A projekt célkitűzése: a már kialakult kapcsolatrendszerekre építve összefoglalja a problémát és az érintett közösségek cselekvő tagjai számára hozzáférhető, hasznosítható közös cselekvési terv alakuljon ki.

Konkrét célkitűzések: - A migrációs problémák társadalmi és gazdasági okainak csökkentése a Kárpát-medence magyar lakta területein jelentkező sajátosságinak áttekintése által. - A legjobb gyakorlatok bemutatása. - Intézményi és szektorok közötti szinteken az együttműködések továbbfejlesztése (testvértelepülési kapcsolatok, határon átívelő civil és gazdasági kapcsolatok, Társadalmi felelősségvállalás - CSR). - Közös stratégia kidolgozása melynek mentén a közös problémákra (a schengeni övezet bővülésével járó gazdasági és társadalmi kérdések: társadalmi és gazdasági migráció) adott közös válaszok kialakításra kerülnek.

Eredmények, mérföldkövek, tanulságok: - Az első találkozó nagy sikerrel zárult (2008. október , Noszvaj). - A téma szakértőinek részvételével és a 3 szektor aktív térségi szereplőinek részvételével – az integráció és migráció és ok-okozati viszonyaik „feltérképezése”, jó gyakorlatok bemutatása. - Üzleti szektor viszonylagos alulreprezentáltsága. - Magasabb szintű politikai döntéshozók/szereplők alulreprezentáltsága. - Sokoldalú, tartalmas, szakmai vélemény- és tapasztalat- csere.

Eredmények, mérföldkövek, tanulságok (2): - Gazdasági válság, mint külső befolyásoló tényező, - köztes kommunikáció elégtelensége: fórumot nem használták, - szakértői, támogató bázis, „mag” alakult ki az előadók és résztvevő szakértők köréből. - Ezért taktikai változtatásra volt szükség: Stratégia helyett – Memorandum – figyelemfelkeltés céljából Kiadvány – záró találkozó után

Eredmények, mérföldkövek, tanulságok (3): Kiadvány tervezett tartalma: - Projekt bemutatása - Probléma kifejtése, feltérképezése, szektoronkénti (3) és területi sajátosságai (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Magyarország) - Jó gyakorlatok bemutatása - Memorandum - Glosszárium - Partnerek

Folytatás…… Eredmények továbbvitele újabb projekt által: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete pályázati kiírása, nemzetközi pályázatok Újabb tendenciák felmérése, megvitatása – pl.: interetnikus konfliktusok, „hazatérők” fogadása Konkrét, specifikusabb, kisebb projektek megvalósítása, pl.: kutatások Üzleti szféra, cégek bevonása, érdekeltté tétele, célcsoport bővítése: fiatalok bevonása

Folytatás…… Eredmények továbbvitele újabb projekt által: -A projekt célterületének kibővítése, a projekt nemzetközi szintre emelése, nemzetközi partnerek bevonása, - nyilvánosság kiszélesítése, társadalmi tudatosság növelése, más problématerületekkel való párhuzamba állítása (klímaváltozás, környezetvédelem, CSR), - újragondolásra invitálunk mindenkit!

Köszönöm a figyelmet!