Férfi-apa, nő-anya és a férfivá, nővé fejlődő gyermek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Az edzői hatékonyság pszichológiája
A kolerikus vérmérséklet
A felnövekvő ember: EGY GYERMEK LELKE.
Kell a gyereknek a korlát!?
Pénzkérdés… A zsebpénztől a felelős gazdálkodásig.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
A tehetség és felelősség
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Gyermekkori depresszió
Szociális tanulás formái
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Rokszin Mónika pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Az érzelmek fejlődése.
Személyiség - lélektan
A Helytelen Testtartás
Konfliktuskezelés - mediációval
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
A szexuális élet és a nemi identitás zavarai
Baba Etológia.
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
Az ütközések fejlesztő ereje -
Mit tartunk ma normális családnak?
Apor Vilmos Katolikus Főiskola A gyermekek helyzete a családban
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A szülői példa jelentősége az utódok életében
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Asztrológiai továbbképzés
A család ahonnan jövök.
Családbarát Turizmus Konferencia 2017
Előadás másolata:

Férfi-apa, nő-anya és a férfivá, nővé fejlődő gyermek. Az intimitás és gyermekeink szexuális fejlődésének támogatása. Pécel, 2012. 02. 21. Egylépcső Tréning és Terápiás Műhely www.egylepcso.hu Tölgyesi Klára SzülőSuli 6.

A szerelem önmagában senkit nem tesz felkészültté a nemi kapcsolatra!

Ahol elindul a szexuális fejlődés minden partnerkapcsolat őstípusa: az anya- gyermek kapcsolat pszichoszexuális fejlődés alapja a saját biológiai nemünkkel való azonosságunk felismerése és elfogadása az anya a női, az apa a férfi modell képviselője. A szexuális identitás mellett éppen a nemi szerep elsajátítása képezi az egész pszichoszexuális fejlődés alapját.

4-10 éves kor között szülők tudatosan is, de főleg akaratlanul, spontán interakcióik révén alakítják a gyermekben a nemi szerepet, a kisfiúhoz vagy kislányhoz „illő” magatartást 3 éves korára a legtöbb gyermek már tudja, melyik nemhez tartozik, bár a nemek különbségét többnyire csak külsőségek alapján ismeri (ruházkodás, hajviselet stb.) 4.-10. életév a pszichoszexuális identitás megszilárdulásának és a nemi szerep fokozatos kiépülésének időszaka

Autoerotika kisgyermekkorban anális autoerotika a kisgyermek tisztaságra szoktatása - rájön, hogy a széklet vagy a vizelet visszatartása, majd kiengedése kellemes izgalmat és élvezetet okozhat maszturbáció, vagyis a nemi szervek szándékos ingerlése - csecsemőkorban kezdődik, s az sem túl ritka, hogy szinte megszakítás nélkül egészen a felnőttkorig tart (óvodáskorban gyakoribb) - fejlesztik a szexuális reagálókészséget fejlesztik a szexuális reagálókészségét

Heteroerotika kisgyermekkorban A saját meztelenséggel kapcsolatos viselkedés formái: magamutogatás (exhibicionizmus) a szégyenlősség (rejtőzködés) Ezek tanult és nem veleszületett viselkedések! Szülői viselkedés?! A mások meztelenségére irányuló kíváncsiság kielégítésének két fő módja: mások megfigyelése szóbeli közlések útján beszerezhető információk A szülő zavarba jövése, titokzatoskodása vagy haragja, a kitérés, az elégtelen vagy hamis magyarázat.

A heteroerotika fejlődésének legfontosabb területe a hasonló korú társakkal folytatott erotikus játék és kommunikáció. Ennek előfordulási aránya fokozatosan emelkedő tendenciát mutat a gyerekek életkorával haladva. A résztvevők nincsenek mindig tudatában a játék szexuális jellegének. Legismertebb formájuk a „papás-mamás” és a „doktor játék”: lényegük a nemi szervek megtekintése vagy megérintése.

Ödipusz-konfliktus (3-5 éves kor) Eleinte minden gyermek elsősorban az anyjával azonosul. A nemi azonosságtudat kialakulása folytán aztán a fiúknak át kell állniuk az apára. Ám, ha a fiú azonosul az apjával, akkor azzal a nemi szereppel is azonosul, amit az apa az anyával szemben gyakorol. Így a fiú az anyjával is „férfiként" próbál viselkedni. Ez a hozzá való érzelmi viszonyának gyakran kifejezetten erotikus színezetet ad: a fiú esetleg valósággal szerelmes lesz az anyjába, s féltékeny lesz az apjára. Ezt a drámai konfliktust nevezte s. Freud Ödipusz-konfliktusnak. Nem általános élettani dolog, de előfordul.

Fejlődési feladat a gyermeknek meg kell tanulnia a vele azonos nemű szülő nemi szerepét, le kell mondania a nemi szereppel járó, felnőttes kiváltságokról, s el kell fogadnia saját, gyermekies nemi szerepét. Ennek óriási szocializációs jelentősége van!!!

A kisiskolás kor pszichoszexuális fejlődésének jellemzői viszonylag nyugodtabb szakasz, bár változatlanul tovább folyik a nemi szerepek tanulása és gyakorlása (gyermekszerelmek, erotikus játékok, kíváncsiskodás), bővülnek a szexuális ismeretek és attitűdök (hozzáállás, értékek) növekszik a szexuális reagálókészség Mindez előkészíti a következő évek, a pubertás nagy változásait.

Pszichoszexuális fejlődés tizenéves korban Eltérő pszichoszexuális fejlettségi szinten vannak a gyerekek: beállítottságukat gyakran a bizonytalanság, szorongás, a negatív hozzáállás túlsúlya jellemzi a hormonrendszer működésének fokozódása a kiskamasz korban egyre növekvő fiziológiás nyugtalanságot kelt: a serdülő fiúknál gyakoribbá válik az erekció, a lányoknál a csikló és a mellbimbók duzzadása, a hüvely nedvesedése jelzi a pszichés vagy fizikai ingerekre bekövetkező nemi izgalmat Különbségek: - a fiúknál az orgazmuskészség serdülőkori megjelenése a spontán bekövetkező éjszakai magömlések révén mintegy fiziológiailag biztosított, - a lányoknál ilyen spontán mechanizmus hiányában az orgazmuskészség csak tanulással sajátítható el! Ez a tanulás lehet véletlenszerű is, de többnyire külső segítséggel megy végbe. Ez azonban sokáig késhet, s így az orgazmuskészség a lányoknál néha csak későn (vagy sohasem) alakul ki.

Egyéb különbségek a szexuális aktivitás és kapacitás alakulása terén A férfiak szexuális aktivitása és potenciája 16-20 éves korban a legerősebb. A nőknél viszont gyakran csak 28-30 éves korra alakul ki a nemi kapacitás maximuma, ám ez sokáig nem mutat csökkenő tendenciát. Így, bár a nő kicsit korábban érik testileg, mint a férfi, nemi vágya, szexuális igénye mégis később alakul ki, és nem spontán, magától, hanem többnyire a partnerkapcsolatokban. ?????????

Amit szülőként tudnunk kell az önkielégítésről… Tizenéves korban a fiúk túlnyomó többsége (90-95%), de a lányoknak is jelentős hányada (40-60%) gyakorolja. Utóbbiak általában később kezdik, és ritkábban gyakorolják; pedig tulajdonképpen nekik fontosabb lenne, mint a fiúknak, mert biztosítaná orgazmus- készségük kialakulását! a vele járó szexuális fantáziák teszik a maszturbációt pszichoszexuálisan jelentőssé. Ezek ugyanis rendszerint a heteroszexuális viselkedés képzeletbeli kipróbálásai és gyakorlásai, így fejlesztik a nemi szerepet, erősítik a pszichoszexuális identitást, orientációt és a szexuális reagáló készséget

Amit szülőként tudnunk kell az önkielégítésről (folyt.)… A velejáró bűntudat gyakori oka a serdülőkori krízisnek, teljesítményromlásnak, a kamasz elmagányosodásának. problematikus, ha a tizenéves valamiért „leragad" az önkielégítés szokása mellett, s nem törekszik partnerkapcsolatokra. Ilyen esetben az önkielégítés akár pótcselekvés vagy szenvedélybetegség is lehet.

A természetes partnerkapcsolathoz szükséges… szülőkhöz-kötődés erős szálainak meglazítása, a tőlük való érzelmi szeparáció, függetlenedés, a kapcsolat felnőttes jellegűvé alakítása Olyan feladat ez, aminek sikeres megoldásától függ az egész további pszichoszexuális fejlődés. Az a tizenéves, aki nem tud érzelmileg leválni szüleiről, megreked a fejlődés alacsonyabb szintjén, nem igényli, vagy nem képes vállalni a másokkal való intim kapcsolatot, így nem törekszik komolyabban a partnertalálásra. („Nincs szabad vegyértéke"). A szülőkről való érzelmi leválásnak, önállósulásnak többféle típusát ismerjük. Ezek a következők: 1. természetes átnövés a felnőttes, baráti viszonyba 2. kikényszerített önállósulás 3. túl korai önállósulás és 4. sikertelen önállósulás

A fiatal szerelmek 13-16 éves korban ??? A tartós kapcsolat komoly lélektani teljesítmény Randevúzás funkciói: sikerélményeket biztosít, így erősíti az önbizalmat Tapasztalatszerzés növeli az egyén összehasonlítási alapját és személyi presztizsét alakítja a partnerideált (A partnerideál „ősmintája” az ellenkező nemű szülő.)

Mai jellemzők… 13-16 évesek : petting Petting: a fiúknál okoz orgazmust gyakrabban, de a lányoknál nagyobb a jelentősége elősegíti a partnerhez való alkalmazkodás elsajátítását, az intim viszony létrehozásának megtanulását 16-17 éves kor: első szexuális élmény

A pszichoszexuális fejlődés zavarai 1. Az életkorhoz viszonyítva túl korai vagy túl gyakori szexuális ingerek és élmények; 2. az abnormális („perverz”, deviáns) vagy túl erős, erőszakos ingerek; 3. a fejlesztő élmények hiánya, vagy túl késői érkezése

Ideális szülői hozzáállás A kisbabát öleljük, érintésük, ringassuk (szükségletei szerint)! Örülhessen fiúnk, lányunk a testének! Válaszoljunk minden kérdésre az ő szintjén! Ne keltsünk bűntudatot, ha észleljük, hogy simogatja magát! Ha önkielégítésen kapjuk, hozzuk tudtára, hogy az rendben van, normális! Vállaljuk a gyerekek előtt a szép érintéseket egymás között (minta)! A hálószobánk titkaival ne terheljük őket, de ha benyitnak - vállaljuk mi történt! Informáljuk őket arról, hogy mikor mi fog történni (menstruáció, éjszakai magömlés, petting, behatolással járó aktus, stb.)! Inkább adjunk pénzt óvszerre, vigyük el nőgyógyászhoz, mint sem, hogy a baj esetén legyen ránk szükség! Ne akarjunk barátjuk, barátnőjük lenni, szigorúan maradjunk „apában” és „anyában”! A legtöbb, amit tehetünk értük: rendben tartjuk a kapcsolatunk szexuális működését! Így ők is szabadon fejlődhetnek ebben!

Ha a szülők szexualitása nincs rendben… Nincs érintés, nincs szex Nyilvánvalóvá válik, hogy az egyik fél szeretné, a másik nem Internetes kapcsolat – önkielégítés – megcsalás Külső kapcsolata van az egyik szülőnek, esetleg mindkettőnek

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Tölgyesi Klára 06 30 975 56 83 tolgyesiklara@gmail.com KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!