Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A felnövekvő ember: EGY GYERMEK LELKE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A felnövekvő ember: EGY GYERMEK LELKE."— Előadás másolata:

1 A felnövekvő ember: EGY GYERMEK LELKE

2 A FEJLŐDÉS SZAKASZAI - Miről is lesz szó?
I. szakasz: Az „Ősbizalom” kialakulása születéstől 5 hónapos korig II. szakasz: A leválás időszaka (Az autonómia érzése) 5-6 hónapos kortól 3 éves korig III. szakasz: A játék kora (A feladat- és kötelességtudat kialakulása) 4-6 éves korban IV. szakasz: A kisiskoláskor (Az iskolaérettség, A szorgalom, A prepubertás) 7-10 éves korig V. szakasz: A serdülőkor időszaka 11-12 éves kortól VI. szakasz: A fiatal felnőttkor és a felnőttkor (Következő fórumon: Életszakaszok a családban – Krízisek)

3 Mi az ősbizalom, és miért van szükség kialakulására?
Az ősbizalommal kezdődik minden! A tanult viselkedésformák gyökere A személyiség kialakulásának alapja TABULA RASA

4 AZ „ŐSBIZALOM”KIALAKULÁSA
Az anya és a gyermek kapcsolata a legelső emberi kapcsolat (De mindenképp kialakul-e?) Alapjaiban határozza meg a felnőtt ember kapcsolatokra való készségét

5 Mikor jön létre, miért? Egyfajta szimbiózis
Születéstől kb. 5 hónapos korig tartó állapot Ekkor a csecsemő alapvető törekvése egyetlen dologra korlátozódik: a kapcsolat keresése az anyával: függés A gyermek jóléte ekkor az anya gondoskodásától, testi-lelki egészségétől függ! Nincs „Én” és „Nem én” Egyfajta szimbiózis

6 Miért szimbiózis? No komment….

7 Ebben a függő viszonyban alakul ki az ember első érzelme
És ha nem alakul ki? Puska: „Alapjaiban határozza meg a felnőtt ember kapcsolatokra való készségét.” Ebben a függő viszonyban alakul ki az ember első érzelme A szeretet Ha nem ez az első, sérül az egészséges személyiség kialakulásának folyamata hanem például a félelem

8 SZÜLŐK FELADATAI A szimbiózison kívül rekedt apa bizonytalanná válik,
az I. életszakaszban: Veszélye: A szimbiózison kívül rekedt apa bizonytalanná válik, ez a házastársi elhidegülés első lépése LEHET!

9  A leválás időszaka Az autonómia érzése…

10 Öntudat Saját akarat Önbizalom
A leválás folyamata Elkezd megbomlani a „duálunió”… Kezd kialakulni az „Én” Öntudat Saját akarat Önbizalom 5-6 hónapos kortól kb. 3 éves korra lezajlik „Enyém a világ!”

11 A leválást elő kell készíteni!!!
A harmonikus kisgyermek nem retteg az anya távollététől, elfogad, alkalmazkodik

12 Ez az énközpontúság a csúcsát 1-1,5 éves korban éri el.
Áttekintés Elkezdődik a leválás Kinyílik a világ (elkezd járni, kommunikálni) Úgy éli meg, mintha bővülő világában ő lenne a központ! Ez az énközpontúság a csúcsát 1-1,5 éves korban éri el. Felfedezések kora Nárcizmus kora Mindenhatóság érzése Szükséges!!! az egészséges önbizalom kialakulásához

13 SZÜLŐK FELADATAI az II. életszakaszban:
Leválás előkészítése, elősegítése Apa feladata: Az anya-baba párost a szimbiózisból való kibontakozáshoz segítse! Hogyan? Baba gondozásában nem hanyagolja el az anyát sem (udvarlás visszatérése)

14 Mi is történik a nagy életöröm időszaka után?
ELVÁRÁSOKkal szembesül: „Nem szabad!” Krízis Első DACKORSZAK Nehéz feladni a mindenhatóság érzését… (2 éves kor körül)

15 A gyermek első belső konfliktusait ekkor éli meg
Szomorúság… Harag…..

16

17 A higgadt viselkedést ekkor tanulja meg!
A szülőknek ilyenkor nagy türelemmel kell irányítani a gyermek küszködéseit! A higgadt viselkedést ekkor tanulja meg! A szülőtől!

18 Arisztotelész ritka tehetségként értékeli, hogy, ha valaki "a megfelelő személyre a megfelelő mértékben, a megfelelő időben, a megfelelő célból a megfelelő módon tud haragudni.” Mit jelent ez? Gyermekeink érzelmi nevelése, tiszta fejjel.

19 SZÜLŐK FELADATAI a dackorszakban:
NEHÉZ IDŐ A SZÜLŐNEK! IS! ELSŐSORBAN A GYEREKENK! a gyermek indulatai megfékezésére még alig képes dühkitörésekkel akarja saját akaratát kierőszakolni Fontos, hogy a szülő NE HARAGGAL viszonozza a lehetetlen magatartást Nyugodtsága tanítsa meg a gyermeket arra, hogyan lehet indulatain uralkodni.

20 A játék kora A feladat- és kötelességtudat kialakulása
Óvodáskor (4-6 évesek) Ha minden jól megy… Bekövetkezik az ELFOGADÁS Szerencsésen átvészelt életszakasz után Új „én-élménye” lesz (különállóság) A folyamatban megtanult („társsá válni”) Új képesség a szeretetre: (önzetlenség) Nemcsak követelni, hanem adni is tud!!!

21 A hatéves utolsó próbálkozása
2. DACKORSZAK A hatéves utolsó próbálkozása

22 Különálló személy érzéséből következik: kezd kibontakozni személyiségünk egyéni színezete (kb. 6 éves korig? És utána?)

23 SZÜLŐK FELADATAI a III. életszakaszban: Óvodásakor
A nemi identitás kialakulása APA JELENLÉTE! (Jelen van?) Különösen fontos az apával való kapcsolat Kislány számára: női mivoltának értéke Kisfiú számára: az apával való azonosulás A gyermek ekkor nagyon érzékeny: fél a szeretet elvesztésétől A BÜNTETÉS DILEMMÁJA (???????) legyen enyhe, de határozott

24 A KISISKOLÁSKOR (6-10 éves kor)
Az iskolaérettséget mérni lehet Fizikai Értelmi Érzelmi Fizikai változások: testalkat Érzelmi: szülő hatás gyengül Iskolából jövő hatások (tanítónéni!) A FELADAT ELVÉGZÉSE MÁR KÖTELESSÉG!!! Mi lesz, ha nem alakult ki a kötelességtudat?

25 Kötelességtudat sem lesz A mintakövetés, Kötelességtudó magatartás
Kisiskoláskorban elveszíthetjük a lehetőséget, hogy A mintakövetés, Kötelességtudó magatartás A feladattartás képessége kialakuljon (Kamaszkorban már a kortársak szerepe számít!) Ha nem alakul ki, felnőttkorában sem lesz kötelességtudó.

26 SZÜLŐK FELADATAI a IV. életszakaszban: Kisiskoláskor
Mikor a feladat elvégzése már kötelesség SIKERÉLMÉNY SEGÍTÉSE Együtt tudjunk örülni! DÍCSÉRNI, DÍCSÉRNI… A 8-10 éves gyerek nagyon kritikus! Szó szerint veszi a szabályokat! Ránk szól a gyerek??? (Észreveszi – elítéli!) Vigyázat! KÖVETKEZETESSÉG A gyerekkel közösen határozzuk meg a büntetés lehetőségeit! ??? „Fejébe száll a dicsőség!” ???

27 A PREPUBERTÁS „A kiskamasz”10-12 éves korban
Korai serülőkor! HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK (a fizikai fejlődés folytatódik!) Életkori sajátosságok: Hangulatváltozások Szétszórtság Rendetlenebb Lányoknál: órákig tartó susmus a barátnőkkel Fiúknál: versengés (jobb lenni a másiknál) BELSŐ BIZONYTALANSÁG

28 SZÜLŐK FELADATAI az V. életszakaszban: 10-12 éves: Kiskamasz
HALLGASSUK MEG! TÜRELEM, KÖLCSÖNÖS BIZALOM Készüljünk elő az igazi serdülőkorra!

29 A SERDÜLŐKOR Mire számíthat a szülő? 12-18 éveseknél

30 Életkori sajátosságok:
A másodlagos nemi jelleg kialakulása (mellek, szőrösödés stb) A fiúk középiskolás korban érik el a lányok fejlettségét Nincs egyensúlyban a testi és az érzelmi fejlettség! Kortárscsoport hatása erősödik! (A leválás folyamata felgyorsul) Hormonális változások folytatódnak (hangulatváltozások) Lelki problémák! A függőségi viszony akár 24 éves korig is eltart: Szakképzettség megszerzése Egyes törzseknél 14 éves korban felnőtt Vigyázat! Még nem teljes jogú felnőtt!

31 A serdülőkor lelki jelenségei
A „kamaszos viselkedés”: Indokolatlan hangulatváltozások Indulati megnyilvánulások Túlérzékenység Kusza gondolkodás Bizalmatlan, gyanakvó Bizarr gondolattársítások Elfajult esetben: serdülőkorban gyakori, hogy a fiatal szenvedései pszichotikussá válnak: téveszmék, hallucinációk (skizofrénia)

32 SZÜLŐK FELADATAI a VI. életszakaszban: 13-18 évesek: Serdülőkor
Őszintén, nyíltan beszélni A szexuális értékekről Párkapcsolatokról Hivatásról (Pályaválasztás) Megtanítani: szeretni és dolgozni Szülők házastársi kapcsolata újra meghatározó minta!!!

33 A mi családunk… „És milyen szülő Ön?”

34


Letölteni ppt "A felnövekvő ember: EGY GYERMEK LELKE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések