A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

NATURA 2000 Gyep hasznosítási előírások és támogatási lehetőségek
Natura 2000 érintettség megítélése, Natura 2000 hatásbecslés
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Vadászat az EU tagállamaiban Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési.
Önkormányzatok finanszírozása
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
Huber Attila Zoológiai szakreferens A Sajó vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése HUSK/1101/2.2.1./0063 A projekt szakmai.
Az Európai Unió természetvédelmi szabályozásának alapja a 79/409/EGK irányelv (1979. április 2.) a vadon élő madarak védelméről a 92/43/EGK irányelv (1992.
Természetvédelem.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
Natura 2000 területek Magyarországon
Hidrológiai monitoringrendszerek
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
KÖRNYEZETVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
A különleges tejtámogatás
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Agrár-környezetvédelem XII.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Környezetjogi alapelvek
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása A bányában megtelepedő denevéreket a projekt megvalósítása előtti.
Vadászat és vadvilág dániában
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A Natura 2000 területekhez kapcsolódó eljárások kritikus mérlegelési kérdései január 11. Ambrusné dr. Tóth Éva JNOB, Nemzetközi Főosztály.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Nemzeti Parkok.
Védett természeti területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
Természetvédelem – a 24. órában
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A természetvédelem.
Élőhelyvédelemhez kapcsolódó dokumentációk a gyakorlatban
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
A természetvédelem jelentési és monitorozási kötelezettsége
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT

Madárvédelmi Irányelv (79/409/EGK) Az összes madárfaj védett az EU teljes kiterjedésén A tagállamok kötelessége védett területeket kijelölni az EU jelentőségű fajokra (I. melléklet) ezen területek megóvása, különösen költésidőben (és vonuláskor) a zavarás kiküszöbölése tömegpusztítással járó v. nem-szelektív vadászati módszerek tiltása (mediterrán államok)

A Madárvédelmi Irányelv előírásai Ki kell jelölni a közösségi szempontból jelentős fajok (I. melléklet) védelmére a madárvédelmi területeket meg kell tartani azok kedvező természetvédelmi státuszát tiltani kell minden vadon élő madár pusztítását (kivéve vadászat) a vadászat közösségi szabályozás alá esik (II/1. és II/2. melléklet) szabályozza a kereskedelmet (III/1. és III/2. melléklet)

Az élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) - az Európai Unió biológiai sokféleségének megőrzése A közösségi jelentőségű természetes élőhelyek és vadon élő növény- és állatfajok kedvező természetvédelmi állapotának megőrzése és helyreállítása

Az Élőhelyvédelmi Irányelv előírásai A közösségi jelentőségű élőhelyek, állat- és növényfajok védelme Natura 2000 ökológiai hálózat létrehozási kötelezettsége (I. és II. mellékletre) - a különleges madárvédelmi területek bevonásával közösségi társfinanszírozás monitorozás fajmegőrzés (területi védelem nélkül) Élőhelyvédelmi Bizottság

Madárvédelmi Irányelv

Élőhelyvédelmi irányelv

A Natura 2000 területek kijelölésének folyamata Élőhelyvédelmi Irányelv Madárvédelmi Irányelv Különleges Madárvédelmi Területek 2004. május 1. I. és II. melléklet A tagállamok területi javaslatai (2004. május 1.) NATURA 2000 A közösségi jelentőségű területek javított listája Különleges természet- megőrzési területek

Pannon Biogeográfiai Régió

A Natura 2000 hálózat Védett területek (erős hazai védettségük nem változik) nemzeti parkok tájvédelmi körzetek természetvédelmi területek ex lege védett területek ÉTT területek - szerződéses úton Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (2007. júl-tól) Természeti területek az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény alapján (természeti állapotú erdő, rét, nádas, kivett terület) hullámterek A területek kijelölése kötelező valamennyi tagország számára, de nem azonos a hazai jogszabállyal kihirdetett védett természeti területekkel.

Natura 2000 területek statisztikai adatai A Natura 2000 területek művelési ág szerinti megoszlása és tulajdonviszonyai (földkönyvi adatok alapján)

A Natura 2000 területek megoszlása Magyarországon

Natura 2000 területek kiterjedése Az európai ökológiai hálózatba bekerült a Magyarországon eddig is külön jogszabállyal védett területek 90%-a, azaz 0,71 millió ha és további 1,2 millió ha lett Natura 2000 terület 467 Különleges Természetmegőrzési Terület → 1,41 millió ha 55 Különleges Madárvédelmi Terület → 1,29 millió ha A két területtípus közötti átfedés 41%; összesen → 1,91 millió ha, tehát az ország 20,6 %-a vált Natura 2000 területté.

Natura 2000 területek statisztikai adatai Az élőhelyvédelmi irányelv alapján a NATURA 2000 területek jelölő fajai és élőhelyei

A Natura 2000 hálózattal kapcsolatos feladatok Pannon Biogeográfiai Szeminárium (Sarród, 2005. 09. 26-27.) Finanszírozási rendszer kialakítása (2007) Kutatás, monitorozás Fajmegőrzési tervek, élőhelyvédelmi-, kezelési tervek Monitorozási jelentési kötelezettség (2007; 2013)

Közösségi támogatási források Tulajdonosok és területhasználók által igénybe vehető pályázatok, támogatások: Nemzeti Vidékfejlesztési Terv LIFE+ pályázatok (max. 75%-ban EU-támogatás), EU strukturális alapokból folyó támogatások (75% közösségi finanszírozás), egyes Natura 2000 területek megőrzésére közvetlen EU-támogatás.

Köszönöm a figyelmet!