2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
Királyhelmec városunk története
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
BÁNYÁSZ MÚZEUMOK. A szilárd ásványbányászat azon múzeumait , kiállító helyeit gyűjtjük össze, amelyeket összefoglaló néven „Bányászattal kapcsolatos Múzeumnak”
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
Ennek a városnak voltam az írója
A Királyi Palota egykor és ma
Készítette: Kleri Dzsenifer
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Tokaji múzeum.
Pécs turizmusa.
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
A világ szép múzeumai Múzeum pedagógia.
Budapest nevezetességei!
Turisztikai termékfejlesztés feladatai. A projekt célja: Vendégforgalom növelés - a múzeumokban, kiállítóhelyeken - a szálláshelyeken, turisztikai szolgáltatóknál.
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Bujdosó Villő
Magyar Nemzeti Múzeum ( )
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Múzeumok 10 megye múzeum.
I. világháborús emlék.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Magyar Nemzeti Galéria
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Eger Télanyók csapata.
Susann Nordströms Orkester - True Love
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Museé d’Orsay Párizs Panyik Sára.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Magyar kultúra 1920 után Bibliográfia: Kósa László (szerk.): Magyar művelődéstörténet. Osiris Kiadó, Budapest, Romsics Ignác (szerk.): Magyarország.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
KÉZMŰVES PINCE ÉS GALÉRIA Szeretettel meghívjuk Önt és kedves ismerőseit kiállításunk megnyitójára, június 9-én (pénteken) 18 órára. NAGY KÁROLY.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Kinizsi pál 1431?-1494.
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Szalay Petra, Almási Lilla
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Németh Antal Az ember tragédiája.
Előadás másolata:

2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal 5. osztály

A múzeum létesítésének előkészítői    1913-ban Hild Viktor helytörténész és régész vetette fel először a múzeumalapítás gondolatát, de az első világháború miatt terveit nem tudta megvalósítani. 1933-ban Balogh Béla antropológus, gimnáziumi és egyetemi tanár alapította meg a Szolnoki Könyvtár- és Múzeum Egyesületet. A második világháború után 1948-ban nyitották meg a könyvtárat, 1949-ben a Szolnoki csata című kiállítással a múzeumot. Vezetője: Kaposvári Gyula.                  

A múzeum a végleges helyén 1952-ben költözhetett a gyűjtemény mai helyére, az egykori Magyar Király szálloda épületébe. 1962-től a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatóságának Központja. Régészeti, képzőművészeti, néprajzi és történeti gyűjteménye van. A műemléképület teljes rekonstrukciója 1996-ra, Tálas László igazgatósága alatt készült el.

A múzeum régészeti kiállításának részlete

Szolnoki Galéria A Tisza partján álló egykori zsinagóga 1972 óta a múzeum kiállító csarnoka.

A Galéria

Az év múzeuma: kétszer!! Az országban egyedül a Damjanich Múzeum nyerte el kétszer Az év múzeuma megtisztelő címet - 1996-ban és 2005-ben -

Tabáni Tájház A Tabánban található Tájház szintén a Damjanich Múzeumhoz tartozik. A szolnoki halászat és halászok emlékét őrzi.

Milyen életmódra következtetsz a szoba berendezéséből?

A múzeum alapítói 1. Kinek a sorait idéztük? Melyik évben írta? Szolnok könyve: 214-215. oldal: a) „Múzeum és könyvtár. Semmi egyéb. Feladatnak ez is elég nagy, és ha szakértelem, pénz van hozzá: a leghálásabb. A közművelődés előmozdításának legerősebb tényezője.” Kinek a sorait idéztük? Melyik évben írta? Miért nem tudta megvalósítani az elképzeléseit?

Megoldások 1. Hild Viktor 2. 1913-ban 3. 1914-ben kitört az I. világháború, és a városnak más gondjai voltak.

A múzeum alapítói 2. Szolnok könyve 214-217. oldal: „Rájöttem, hogy ez a város hagyományok nélkül való, mert nincs olyan intézménye, amelynek hivatása a hagyományok gyűjtése, megőrzése, ápolása és megismertetése,…” 1. Ki írta a fenti szavakat? 2. Milyen szerepe volt a múzeum megalapításában? 3. Melyik évtől működik a múzeum a jelenlegi helyén? 4. Mi a hivatalos neve?

Megoldások 1. Balogh Béla 2. létrehozta a Szolnoki Könyvtár- és Múzeumegyesületet, amely 1934-ben létrehozta az 5700 kötetes közkönyvtárat és a múzeumi gyűjtőhelyet. 3. 1952 óta 4. Damjanich János Múzeum (A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága)

Milyen hiedelemről árulkodik a lovas temetkezés?

Megoldás A honfoglalás kori sírban a halott harcost a lovával együtt temették el. Fegyvereit is mellé helyezték. Ez a temetkezés arról árulkodik, hogy elődeink hittek a túlvilági életben.

Sasfejes gepida csat Rajzold le az övdíszt más állatfejjel!

A Damjanich Múzeum állandó kiállításai Melyik cím jelöli a régészeti, a képzőművészeti, a néprajzi és a történeti kiállítást? a. „Vendégségben őseink háza táján” b. „Városi polgárok a századelőn” c. „A Szolnoki Képtár” d. „Mesterségek művészete”

Megoldás Régészeti: „Vendégségben őseink háza táján” Történeti: „Városi polgárok a századelőn” Képzőművészeti: „A Szolnoki Képtár” Néprajzi: „Mesterségek művészete”

Tudáspróba Ki az, aki először vetette fel Szolnokon múzeum és könyvtár létesítésének gondolatát? Kinek köszönhető, hogy 1933-ban megalakult a Szolnoki Könyvtár- és Múzeumegyesület? Ki az, aki a II. világháborús pusztítások után a könyvtár és a múzeum újjászervezését irányította 1946-tól? A három személy közül kinek a szobra áll a Damjanich Múzeum kapujában? Kinek a nevét viseli Szolnok Város Kulturális Díja? Milyen közintézmény áll a harmadik tudósról elnevezett téren? Kinek az igazgatása alatt érte el a Damjanich János Múzeum 1996-ban és 2005-ben is Az év múzeuma címet?

Megoldás Hild Viktor Dr. Balogh Béla Kaposvári Gyula A Hild téren áll az Aba-Novák Kulturális Központ Tálas László

A Damjanich Múzeumhoz három épület tartozik. Melyek ezek? Egykor zsinagóga (zsidó templom) volt, 1972 óta a múzeum reprezentatív kiállító csarnoka. …………………………………………………… 1860-ban épült, Magyar Király szálloda volt a neve……………………………………………… A szolnoki halászat, halászok emlékét őrzi. ………………………………………..………….

Szolnoki Galéria Damjanich Múzeum Tabáni Tájház