A Közösség költségvetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
A tételek eljuttatása az iskolákba
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió története
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
 Nemzeti költségvetés:  Eléri az adott ország GDP-jének 40-50%-át (GNI-jének 35-65%-át )  Saját forrásai vannak  Kiadási oldal hagyományos négy funkciója:
EU II..
Webes változat, animáció nélkül !!!
Az EU költségvetése Dr. Szemlér Tamás BGF Külkereskedelmi Kar
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Az Európai Unió pénzügyei
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A Z E URÓPAI U NIÓ PÉNZÜGYEI D R. H ALM T AMÁS, BGF A K ÖZGAZDASÁGI S ZEMLE FŐSZERKESZTŐJE Források: Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Főiskola) és Hetényi.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
HU Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG Harmadik jelentés a kohézióról február Konvergencia, versenyképesség és együttműködés.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Az Európai Unió költségvetési eljárása
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az európai integráció története
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

A Közösség költségvetése

Az EU költségvetésének sajátosságai Más nemzetközi szervezetek: Személyzeti és működési költségek EK: közös/közösségi politikák A gazdagabb tagállamoknak kedvez: Belső piac, verseny, adózás A szegényebb tagállamoknak kedvez: Mezőgazdasági, regionális, szociális Végleges transzferek! De az előnyök megoszlanak! Hogyan?

Követelmények a közös költségvetéssel szemben A közös politikák támogatása Az integrációból származó nyereségek és veszteségek kiegyenlítése A gazdasági és társadalmi kohézió elősegítése Megfelelő egyensúly a hozzájárulások és a kapott támogatások között minden tagállam esetében

A költségvetés(ek) fejlődése 1951, ESZAK: adminisztratív és operatív költségvetés 1957, EGK: egyetlen költségvetés 1957, EURATOM: adminisztratív + kutatási és beruházási költségvetés 1965, fúziós szerződés: az ESZAK és az EURATOM adminisztratív költségvetését egyesítik az EGK-éval 1970, költségvetési szerződés: az EURATOM kutatási és beruházási költségvetését szintén beolvasztják 2002-ig: az EK általános költségvetése + az ESZAK működési költségvetése Azóta: általános költségvetés

Érdemes tudni… Több éves pénzügyi kerettervek Éves költségvetések Kötelező és nem kötelező kiadások „Költségvetési hatóság” – Tanács + Parlament „Trialógus” – a Bizottság szerepe Intézményközi megállapodás A költségvetés összeállításának elvei Kötelező egyensúly, éves jelleg, egységesség, átfogó jelleg…

Az 1988. évi költségvetési reform Az I. Delors-csomag: Felső korlát a költségvetésre: az összevont GNP 1,20%-a (a VAT helyett) Az első többéves pénzügyi keretterv A VAT-alap korrekciója (a fogyasztás súlya eltérő az egyes tagállamokban) Megjelenik a „negyedik forrás” (GNP-elem) A brit költségvetési probléma megoldása A mezőgazdasági költségvetés növekedésének korlátozása (a GNP növekedésének 74%-a) Felső korlát a nem kötelező kiadások növekedésére

Az 1992. évi költségvetési reform A II. Delors-csomag (Edinburgh) Az 1993–1999-es időszakra A plafon a GNP 1,2%-áról 1,27%-ára nő fokozatosan A növekmény felhasználása: kohéziós politika Kohéziós Alap: 1993–1999: 15,1 Mrd € 1994–1999: VAT-ráta 1,4%  1% Az I. és a II. Delors-csomag a szegényebb tagállamoknak kedvezett

Az Agenda 2000 költségvetési rendelkezései 1997. július 16. (elfogadva: 1999. március) A mezőgazdasági és a strukturális politika részleges reformja A mezőgazdaságié csak minimális volt A keleti bővítés költségeinek számbavétele! Tervezett megoldás: a régi tagállamok esetében a kiadások befagyasztása A bővítést a gazdasági növekedés hozadékából fedezték volna 6 új taggal számoltak, végül 10 lett

Az Agenda 2000 költségvetési rendelkezései Maradtak a korábbi források, de arányuk változott Csökkent a VAT-forrás kulcsa Növekedett a GNI-forrás aránya Emelkedett a hagyományos saját források „beszedési költsége” (25%) A kiadási plafon megmaradt: GNP 1,27%-a (GNI 1,24%-a) Két új kategória: tagjelöltek + új tagállamok támogatása (nincs átjárás a régiekkel) A régieknél alacsonyabb mezőgazdasági és kohéziós támogatások az újaknak (6  10!)

A költségvetés bevételei Kezdetben: a tagállamok befizetései, bizonyos kritériumok alapján (pl. GNP) „Saját források”: Vámok Mezőgazdasági lefölözések/vámok + Cukorilletékek 1970: VAT-alapú befizetések (1%  1,4%  1%,  0,75%  0,50%  0,33%!), A VAT-alap: a GNP legfeljebb 50%-a GNI-elem („negyedik forrás”)  egységesen 0,73% Néhány kisebb további tétel Maximum: a tagállamok GNI-jének 1,24%-a (293 €/fő)

A költségvetés bevételeinek szerkezete 113 milliárd €

Ki kezeli a közös költségvetést?

A 2007–2013-as keretköltségvetés vitájának sajátos körülményei Az EU gazdaságának lassú növekedése Az EU-n belüli fejlettségi különbségek növekedése Az EU globális versenyképességének romlása A protekcionizmus erősödése (‘délocalisation’) Globális Kiegyenlítési Alap Az agrárpolitikáról 2002 októberében született megállapodás Új szomszédsági politika igénye Az EU végső (földrajzi) határainak tisztázatlansága (TR) Új bel- és igazságügyi kihívások

A költségvetés összege és aránya

A 2007–2013-as pénzügyi keretterv (milliárd €) 1. Sustainable growth 379 1a Competitiveness for sustainable growth 72 1b Cohesion for sustainable growth 307 2. Preservation and management of natural resources 371 Market related + direct payments 293 3. Citizenship, freedom, security and justice 10,2 3a Freedom, security and justice 6,6 3b Citizenship 3,6 4. EU as a global player 50 5. Administration 6. Compensations 0,8 Total commitments 862,3 As a percentage of GNI 1,045%

A költségvetési keretterv fejezetei (2007–2013 összesen) 1. Fenntartható növekedés 382,139 1.a. Versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért 74,098 TEN (közlekedés és energia) 7,203 Marco Polo II 0,400 Galileo 0,900 Atomerőmű-rekonstrukció 1,328 Oktatás 6,752 Kutatás 48,081 CIP (Versenyképességi és Innovációs Keretprogram) 3,284 Szociálpolitika 0,658 Egyéb 5,493

A költségvetési keretterv fejezetei (2007–2013 összesen) 1.b. Kohézió a növekedésért és foglalkoztatásért 308,041 Strukturális alapok 246,523 Kohéziós Alap 61,518 2. Természeti erőforrásokkal való gazdálkodás 371,344 Agrárpolitikai piaci támogatások és közvetlen kifizetések 293,105 Vidékfejlesztés 69,750 Európai Halászati Alap 3,849 Egyéb halászati programok 2,300 Life+ 1,861 Egyéb 0,479

A költségvetési keretterv fejezetei (2007–2013 összesen) 3. Uniós polgárság, szabadság, biztonság és jogszerűség 10,770 3.a. Szabadság, biztonság, jogszerűség 6,630 3.b. Uniós polgárság 4,140 4. Az EU mint globális partner 49,463 Előcsatlakozási Eszköz 10,213 Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz 10,587 Fejlesztési Együttműködési és Gazdasági Együttműködési Eszköz 15,103 Stabilitási Eszköz 2,531 Közös kül- és biztonságpolitika 1,244 Hitelgarancia-nyújtási Alap Egyéb 8,046

A költségvetési keretterv fejezetei (2007–2013 összesen) 5. Adminisztráció 49,800 Kompenzáció 0,800 Összes kötelezettségvállalási előirányzat 864,316 Összes kifizetési előirányzat 820,780 Kötelezettségvállalási előirányzat a GNI %-ában 1,048 Kifizetési előirányzat a GNI %-ában 1,00 Mozgástér (%) 0,24 Saját források felső határa a GNI %-ában 1,24

Kiadási fejezetek a költségvetésben Megnevezés 2007   Mrd € 1. Fenntartható fejlődés (versenyképesség és kohézió) 44,1 2. A természeti erőforrások megóvása és a velük való gazdálkodás 54,9 3. Uniós polgárság, szabadság, biztonság és jogszerűség 1,0 4. Az EU mint globális partner 7,3 5. Adminisztráció 6,8 6. Kompenzációk (BG és RO) 0,4 Összes kiadás 114,6

Intézmények kiadásai millió €, 2008 Parlament: 1 453 Tanács: 595 Bizottság: 2 842 Bíróság: 294 Számvevőszék: 132 5316

A költségvetési eljárás

A tagállamok befizetései (2007) Belgium 4 474,03 Luxemburg 256,30 Bulgária 320,74 Magyarország 922,36 Csehország 1 208,64 Málta 57,10 Dánia 2 327,87 Hollandia 6 338,73 Németország 22 288,73 Ausztria 2 371,17 Észtország 137,64 Lengyelország 2 727,49 Görögország 2 089,58 Portugália 1 540,83 Spanyolország 10 753,60 Románia 1 060,23 Franciaország 18 200,78 Szlovénia 318,74 Írország 1 664,33 Szlovákia 457,64 Olaszország 14 493,67 Finnország 1 647,13 Ciprus 177,52 Svédország 2 999,50 Lettország 187,19 Egyesült Királyság 14 124,32 Litvánia 268,87 Összesen 113 415

A tagállamok befizetései és részesedése, mió €, 2005 4 024 5 451 LU 227 1 100 CZ 990 1 075 HU 833 1 356 DK 1 989 1 552 MT 50 134 DE 20 136 12 283 NL 5 947 2 092 EE 100 249 AT 2 144 1 785 EL 1 802 5 596 PL 2 327 4 029 ES 9 475 14 822 PT 1 527 3 880 FR 16 854 13 617 SI 275 366 IE 1 443 2 493 SL 359 609 IT 13 547 10 693 SF 1 465 1 350 CY 150 215 SE 2 654 1 562 LV 130 385 UK 12 157 8 667 LT 207 666 Össz. 100 811 96 030

Magyarország hosszú távú költségvetési érdekei Aktív részvétel a költségvetés alakításában Megfelelő partnereket is kell találni hozzá! A közös költségvetést a közös politikák igénye határozza meg Alulról fölfelé építkezés A saját források új rendszerének – konszenzuson alapuló – megteremtése Régi és új politikák viszonya vitatott A felzárkóztatás nekünk fontos A lisszaboni politikák viszont perspektivikusak

A jövő – egy „EU-adó” bevezetése? (Tervezetek – gondolatkísérletek) Valódi áfaforrás EU-szinten EU-szintű társasági nyereségadó EU-szintű energiaadó EU-szintű jövedéki adó A seigniorage-bevételek megadóztatása EU-szintű kommunikációs adó közúti és légi közlekedés, távközlés EU-szintű személyi jövedelemadó A pénzügyi tranzakciók megadóztatása A légi közlekedés megadóztatása (klímaadó)