GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

Gyomszabályozási alapismeretek
A VETŐMAG ÉS A VETÉS.
Talajvizsgálati eredmények Champagne Gaec de l’Azur Catherine Champion
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
Földműveléstan és területfejlesztés
Arccal a parlagfű ellen
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
Szervesanyag kijuttatás
Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
CSAPADÉKTÍPUSOK.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Talajtípusok.
Talajművelés.
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Fás szárú energiaültetvények gyomirtási lehetőségei
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Jegymegajánló dolgozatok Tápanyagszükséglet meghatározása
Növényvédőszer kémia Növényeket károsító tényezők abiotikus biotikus
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Mirtusz.
2012. évi növényi károsítók idei teendők
Talajképződés Gruiz Katalin.
A megporzástól a termésig
A csírázástól az egyed haláláig
Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R
ATV-re szerelt permetezőkeret használatának lehetőségei az erdészetben Készítette: Szabó Zsolt erdészeti növényvédelmi szakmérnök hallgató.
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
A kapacitív termés-szimulációs modell „Környezetgazdasági modellek”, 2009 Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
GYOMOK Gyomok okozta károsításról akkor beszélünk, ha egyes növényfajok vagy azok egy csoportja zavarja az ember termelő tevékenységét, vagy pihenését.
CerOrganic Képzők Képzése LLP GR-LEONARDO-LMP A projekt az Európai Unió támogatásával, a Leonardo da Vinci Program keretében valósul meg.
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
A füves puszták élővilága
Dr Kádár Aurél Sártory Tibor Wittmann Ferenc (Pannon- Mag- Agrár Kft.) Gyomos találkozó március Gyomirtás vetett fűben Green Pointe Lawn Care.
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
A növényvédő szerek hatása a környezetre Nádasyné Ihárosi Erzsébet Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely, Növényvédelmi Intézet,
Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható gyomszabályozási módszerek A burgonya és sárgarépa gyomszabályozása Zilahiné Bede Györgyi 2006.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Gyom-, telepített társulások
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Földműveléstan és területfejlesztés
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
HŐ - SOKK CSÍRÁZTATÁS.
A gyomok életformarendszere
Vízerózió hatásai – a probléma volumene Magyarországon, kutatási, mérési lehetőségei, eredményei és az ellene való védekezés lehetőségei Kopinczu Krisztián.
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Mire érdemes odafigyelni a növényváltás idején a zöldséghajtatásban
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
AZ ADALÉKANYAGOK SZEREPE A PERMETEZÉS-TECHNIKÁBAN
Előadás másolata:

GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI

PPI (preplant incorporated) - vetés, palántázás előtt talajba dolgozva Miért kell bedolgozni: illékony, meleg, napos időben gyorsan gázosodik, fényre bomlik – 0,5-1 (2) órán belül Hatása: csapadéktól függetlenül, de ne szellőzzön ki a talajból Bedolgozás: 7-12 (15) cm mélyre, eszköze: tárcsa, kombinátor 2x, talajmaró, sebesség 8-12 km/h, egyenletesen, ne lassítson, ne álljon meg Talaj: laza vagy középkötött, aprómorzsás Hatásspektrum: magról kelő egyszikűek, részleges hatás a kétszikűek ellen is (benefin). Nem hatnak: Keresztesek, Fészkesek, Burgonyafélék, Mályvafélék család növényeire. Kiegészítő kezelés mindig kell! Sekély talajlazítás, pre vagy poszt permetezés, vagy kombináció kipermetezése Permetlémennyiség: javasolt 150-300 l/ha, csak elosztó szerepe van. Palántázásnál száraz időben előnyösebb a ppi, mint a pre Nedves talajon gyorsabban párolog, a bedolgozás is rosszabb, 5-10 % gyomborítás még elviselhető, de növekedése a bedolgozást zavarhatja Szélerősség kezeléskor: 2 m/sec (bármely permetezéskor)

PRE (preemergens) - vetés után, kelés előtt, ill PRE (preemergens) - vetés után, kelés előtt, ill. palántázás előtt kijuttatva Hatásához kell: 15-25 (30) mm bemosó csapadék vagy öntözés (két héten belül, min. 5 mm egyszerre), a gyomok csírázási mélységéig, aprómorzsás talaj Kivétel: oxifluorfen, bifenox: filmszerű réteget alkot, a rajta átnövő gyom felveszi – a napraforgót a magsapka védi Fitotoxikus hatás: zápor, egyenlőtlen öntözés, szél, erózió, tiltott bedolgozás Bedolgozás: esetenként 1-4 cm-re lehetséges száraz időben (Dual, Devrinol) Dózis: a talaj szervesanyag-és agyagtartalmától függő (megkötik), agyagásványok közül a montmorillonit köt meg a legtöbbet a hatóanyagból Hatóanyag felvétele: csak gyökéren át, vagy gyökéren és levélen egyaránt Tartamhatás: 1-2 hónaptól 1 év vagy több, utóhatás: gabona – klórszulfuron (Glean), triaszulfuron (Logran), imazetapir (Pivot) – pillangósok, atrazin – kukorica, 1,5 kg a.i./ha/év Talajmunka: bemosódás előtt ne legyen, utána sekélyen Permetlémennyiség: javasolt 150-300 l/ha, csak elosztó szerepe van Permetezés ideje: vetés után, amíg a csírákat 1,5-2 cm talaj fedi

POST (postemergens) kezelések, állománykezelések Hatása függ a fenológiától, gyomnövény – egyszikű 1-3 leveles, kétszikű 2-4 leveles legyen, kivétel lehet: totális perzselő szernél 10-20 cm a gyom, vagy a szelektív egyszikű irtóknél, vagy az Avena pl. 1-2 nóduszos. A kultúrnövény fejlettsége szerenként kerül meghatározásra. A kulturnövény, pl. a szőlő, gyümölcs lehet nyugalmi állapotban is, amikor a gyomok már kikeltek, kihajtottak, de a szamóca a virágbimbók megjelenéséig kezelhető Permetlé mennyisége itt fontos – 100 (szisztemikus)-250 (kontakt) -500 l/ha, porlasztás is! Felszívódás: 1-6 órán belül, eső lemoshatja Hőmérséklet: optimális 18-20 C, kivéve Sencor, Tilos 25 C felett, fenmedifam a cukorrépában: kezelés után 8 órával sem lehet 25 C feletti hőmérséklet Levélfelület egészséges legyen (sérülés, rágás ne!), viaszréteg ép legyen (len, borsó, hagyma), ne legyen nedves (eső, harmat) – megcsorog a permetlé Hatás: csak levélherbicid, vagy kettős hatás, talajon, gyökéren át is felvehetők – pl. triazinok, karbamid származékok Hatástartam: a csak levélherbicideknél ált. rövid, a kettős hatásúaknál hosszabb Hatáskifejtés, tünetek megjelenése: perzselő szerek, hormonhatásúak 1-2-3 nap, az egyszikű irtók, glifozát 2-3 hét, néha 4-5 hét. Ez alatt kapálás, kaszálás, kiegészítő permetezés tilos és felesleges Keverhetőség – nő a fitotoxikus hatás veszélye, de kicsapódhat, vagy hatástalanodhat. Olajos adalék növeli a felszívódást, pl. rovarölő szer

Agrotechnikai módszerek A gyomok felszaporodásának, terjedésének megakadályozása •gyommagmentes vetőmag, •gyommagmentes istállótrágya (és takarmány) használatával, •a talajművelő- és betakarító gépek megfelelő tisztításával, ésszerű használatával, •a gyomfertőzés megszüntetésével öntöző csatornákban, ruderális területeken, táblaszéleken. Vetésváltás Megfelelően összeállított növényi sorrenddel megelőzhető/akadályozható az egyes kultúrákra veszélyes gyomfajok uralkodóvá válása. A vetésváltás során célszerű alkalmazni a következőket: •Az őszi és tavaszi egyéves kultúrnövények közötti váltás, •Egyéves és évelő kultúrnövények rotációja, •Sűrű soros és tág térállású kultúrnövények váltogatása. A vetésváltás lehetővé teszi a különböző agrotechnikai és mechanikai módszerek váltogatását, a herbicidek rotációját.

Agrotechnikai módszerek Vetésidő, sortáv, tőtáv A keléskor nem melegigényes fajok korábbi vetése növeli azok versenyképességét, pl. tavaszi árpa. A melegigényes fajok túl korai, hideg talajba vetésével vontatottá válhat a kelés és a kezdeti fejlődés, ami csökkenti a versenyképességet, pl. kukorica, szója. A sor és tőtávolság csökkentése – az optimális intervallumon belül – növeli a gyomelnyomó képességet. Figyelni kell a fajon belüli versengésre, kórtani egy egyéb következményekre.

Mechanikai módszerek A talajművelés A megfelelő módon végzett talajművelés képes csökkenteni a talaj gyommag készletét, talajban lévő vegetatív szaporító képletek számát, azok tápanyag készletét. A nem megfelelő módon, vagy túl gyakran végzett talajművelések növelik a szél és a víz által okozott erózió veszélyét, csökkenthetik a vízkészletét, károsíthatják a kultúrnövényt. Az egyévesek magérlelése előtt végzett talajmunka csökkenti a talaj gyommagkészletét. A jól időzített talajművelések csökkentik az évelők tápanyagkészletét. A tarlóhántás gyomszabályozás szempontjából az egyik legjelentősebb talajművelés. A tarlón lévő egyéves gyomokat megsemmisíti, az elpergett magokat csírázásra serkenti. Az évelőket tartalék tápanyagaik felhasználására készteti.

Mechanikai módszerek Az őszi mélyszántás gyomirtási szempontból elsősorban az évelők miatt fontos. A magágy előkészítés időzítése és minősége is hatással lesz a későbbi gyomosodásra. A magágy előkészítés vetéshez viszonyított időpontjával meghatározhatjuk, hogy a gyomok mikor keljenek a kultúrnövényhez képest. A minősége fontos •a már kikelt gyomok elpusztítása szempontjából, •a kultúrnövény dinamikus kelésének biztosítására, •a talajon keresztül ható gyomirtó szerek megfelelő hatásához. A sorköz mechanikai művelése (sorköz kultivátorozás) a kapás növények esetében lehetőséget nyújt a herbicides kezelések kiegészítésére, esetleg kiváltására. Sűrűbb térállású növényekben használható pl. borona, gyomfésű.

A gyomszabályozási módszerek integrálása Jelenleg mind a négy (agrotechnikai, mechanikai, biológiai, kémiai) gyomszabályozási módszernek helye van a gazdálkodásban, helyzettől függően különböző súllyal. Egyetlen módszer általában nem célravezető. Bár a kémiai védekezés jelentős mértékű a hazai növényvédelemben, annak hatékonysága nagyban függ az agrotechnikai, mechanikai módszerek használatától, minőségétől, biológiai szabályozó mechanizmusoktól. A nem vegyszeres védekezési módszerek megfelelő alkalmazásával jelentősen javítható a vegyszeres védekezés hatékonysága, gazdaságossága, csökkenthető a környezetterhelés.