Miért jó az informatika a hallássérülteknek?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Advertisements

Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola
Bókay János Humán Szakközépiskola tanév
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Informatika tanításom
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Zárórendezvémy Zárórendezvény TIOP / Oktatástechnológiai fejlesztés a Huszár Gál Iskolában.
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
IKT eszközök, szoftverek alkalmazása
Az informatika mindenkié
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
Sajátos nevelési gyerekek a többségi iskolákban
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
óvodától - szakiskoláig A vidéki tanulóknak az iskola épületében található kollégium ad otthont.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
MS IT Akadémia Sisák Zoltán kuratóriumi elnök HTTP Alapítvány.
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
OKTATÁS, NEVELÉS, ÉLETHOSSZIGLANI TANULÁS SZÉKESFEHÉRVÁR, JANUÁR 15.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Az IKT-metria mérőeszköz
Speciális képzést nyújtó oktatási intézmények tapasztalatai a pályaválasztás terén Somogy Megyei Önkormányzat Duráczky József Egységes Gyógypedagógiai.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
ECDL Az ECDL European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány Az ECDL egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Mi is az a foglalkoztatási paktum? 3 város összefogása:Kőszeg, Csepreg, Bük Csatlakoztak: kis és nagy vállalkozások, egyesületek, munkaügyi központ Összefogás.
Informatika bemeneti mérés
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Hogyan jöttünk létre? Egyszer egy hallássérült fiatal ember részt vett egy munkaügyi álláskeresési tréningen, melyet Dr. Soósné Szigetvári Ágnes tartott,
European Computer Driving Licence
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
Kommunikáció siketekkel a könyvtárban
Office 2010 oktatása szakközépiskolában Fodor Gábor Antal Békésy György Szakközépiskola.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
MÉCS CSEPELI VENDÉGLÁTÓIPAR SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1212 BUDAPEST PETŐFI TÉR 1. telefon/fax:
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
Rákosi Szilvia, szakértő, NJSZT
A képzések helyszínei, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
Esély a szülőknek, lehetőség
SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium
Előadás másolata:

Miért jó az informatika a hallássérülteknek? INFOÉRA, 2005.11.18.

Bemutatkozom: Mecs Tamás vagyok. Hallássérült tanár. Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Módszertani Intézménye és Diákotthona Nem hivatalos rövidítése: Hallássérültek Tanintézete 1147 Budapest, Cinkotai út, 125-137. E-mail: mecst@freemail.hu és mecs_tamas@siketekbp.co.hu INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Témák: Hallássérült gyermekek néhány sajátossága Az informatika elterjedése előtti állapot a hallássérülteknél Az informatika térhódítása a hallássérülteknél Hallássérült tanulók fejlesztése az informatika segítségével INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült gyermekek néhány sajátossága (1.) 90 dB alatti hallásveszteség  nagyothalló 90-110 dB közötti  átmeneti, „nagyothalló siket” 110 dB feletti  siket INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült gyermekek néhány sajátossága (2.) Nyelvi és beszédfejlődési zavarok Beszéd- és szövegértési nehézségek Kiejtési – artikulációs hibák Nem szokványos beszédtempó Nyelvtani hibák Jelnyelv használata egymás között INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Az informatika elterjedése előtti állapot a hallássérülteknél Füzetek, tan- és munkakönyvek Otthoni és közkönyvtári hozzáférés Feliratos és nem feliratos tévéműsorok, mozi- és videófilmek Újságok, képes magazinok INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Az informatika térhódítása a hallássérülteknél Az előbbiek mellett az informatikai írástudás domináns területei: Fájl- és mappakezelés Szövegszerkesztés Internet, e-mail és chat Képkezelés Prezentáció INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült tanulók fejlesztése az informatika segítségével (1.) A hiányosságok, hibák leküzdéséért Nemcsak a tanárok tehetnek, Hanem maguk a diákjaink és szülei is. Bár az informatika a fogyatékos és nem fogyatékos tanulóknak ugyanúgy jelentős. A siket és nagyothalló diákokat fokozottabban segítik a fejlesztő szoftverek. Például: INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült tanulók fejlesztése az informatika segítségével (2.) Beszéd- és kiejtésjavító Varázsdoboz és Beszédmester A digitális világban csökken a kommunikációs hátrány  e-mail, chat. A hallássérült diákok „vizuálisak”  mai számítógépek grafikus felületének lehetőségei INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült tanulók fejlesztése az informatika segítségével (3.) Bővül az ingerkörnyezet  ha helyesen értelmezik és dolgozzák fel  jobbak a kilátások a továbbtanulásra, átképzésre, nyílt munkaerő-piacra A beszédproblémás siketeknek szükségük van a jelnyelvre és a fejlesztésére  ebben segíteni tudnak a jelnyelv-fejlesztő weblapok is. INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült tanulók fejlesztése az informatika segítségével (4.) Az informatika és az Internet kiegyenlíti a fogyatékosok hátrányát. Informatikai írástudás  kitörési lehetőség, ha érték-, haszontermelő helyzetben vannak. Különben információszegények lesznek. Élethosszig tartó tanulás  alkalmazkodás a változó körülményekhez (ép hallásúaknál is igaz). INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Hallássérült tanulók fejlesztése az informatika segítségével (5.) Informatikai írástudással könnyebb az e- learning, távoktatás. Hasznos dolog az ECDL-bizonyítvány megszerzése  esély a munkaerőpiacon. Az iskolánk akkreditált ECDL-vizsgaközpont. Szakiskolai tanulóink ECDL-vizsgákra készül. INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.

Köszönöm szépen a figyelmüket! INFOÉRA, 2005.11.18. INFOÉRA, 2005.11.18.