SZTE, Pszichológiai Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Mire lehet/ne jó az iskola?
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
Nyílt napok látogatottsága
Technical University of Budapest
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
 Az egyetemi évek alatt a legcélszerűbb külföldön élni egy darabig > támogatott, legkevesebb függőség itthon  Kalandvágy, önállóság, nyelvi akadályok.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
A nevelés stílusa.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Többváltozós adatelemzés
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A lelki egészség védelme az iskolában
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Példa egy ppt prezentációhoz
Az országos mérések megújult rendszere
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
A cég helye a tulajdonos(ok) boldogság-portfóliójában
Kultúra és kommunikáció
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Európai szemeszter 2018/19
Előadás másolata:

SZTE, Pszichológiai Intézet Csalás az iskolában Orosz Gábor SZTE, Pszichológiai Intézet ELTE, PPK URCA, LPA Info Savaria, 2010

Vizsgacsalás manapság http://www.youtube.com/watch?v=Jye7bBA5HgA „Találtam egy nagyon jó puskázási módszert. Én már egy ideje használom és csak jó tapasztalataim vannak. Volt egy meleg helyzet, de köszönhetően a vészkapcsolónak azt is megúsztam. Egy olyan óráról van szó, amit a www.cyberwatch.hu oldalon vettem. Tud ez az óra videót lejátszani, lehet használni diktafonként, de a számomra legfontosabb rész az E-book. Csak fel kell tölteni a TXT fileokat az órára és már tudsz is puskázni. Gyors, egyszerű és biztonságos. Ez a legjobb puska. Lebukásmentes és elérhető. A tanárok nem ismerik!”

Definíciók Legfőbb formái a vizsgán történő csalás és a plágium. Csalás: olyan cselekedet, amely a számonkérés során nem engedélyezett a diák számára. A plágium során a hallgató úgy használja fel mások szellemi termékét, hogy nem ismeri el és/vagy nem jelöli meg annak eredeti forrását. Saját szellemi teljesítményeként tünteti fel mások eredményét.

Mely tényezők vannak hatással az iskolai csalásra? Egyéni tényezők: Tanulmányi eredmények – USA negatív összefüggés, magyaroknál úgy tűnik nincs összefüggés Kohlberg – morális érvelés szintje, gyenge összefüggés Impulzivitás – többet csal Motivációk – belső vs. külső Magyarországon inkább a belső motiváció hiányával áll összefüggésben

Szituációhoz kötött tényezők Normák: akik úgy látják, hogy sokan csalnak, azok többet csalnak, modellkövetés Főleg serdülőknél, akiknél a kortársak nagyban befolyásolják a droghasználatot, dohányzást etc. Nem számít, hogy mi a valóság, az hat a csalás elfogadhatóságára és a viselkedésre, hogy ők milyennek látják a helyzetet. Magyarországon a közgazdász diákok szerint egy átlagos vizsgán 10-ből 6,4-en csalnak

Mely iskolai tényezők vannak hatással a csalásra? Az iskola mint a csalás kontextusa: Üzleti tanulmányok, mérnökök több csalás, mint a bölcsészek Tanulmányok célja/motivációja: „Szeretem a pénzt!” vs. „Az alkotás öröme” USA – minél inkább teljesítmény-orientált, annál inkább csalnak Minél több memoriter, annál többet csalnak (Puskagyűjtögetés a kampuszon)

Etikai kódexek és más iskolával kapcsolatos tényezők Etikai kódexek jelenléte: mi a csalás, milyen büntetésre számíthat, elvek a csalás ellen – komolyan kell venni, konszenzus Tanulási körülmények – koliban 4 ember/szoba Ha számít a vizsga sikerére nagyban csökken Ültetési rend – távolságok, A B csoport, ismerősök – kollaboratív csalás A tanár személye – professzor vs. tanársegéd

Büntetések Közgazdászok: racionális döntés – belekalkuláklják a büntetés nagyságát, a lebukás valószínűségét és a várható hasznokat Ha be van ígérve a büntetés, akkor érdemes érvényesíteni, a kemény büntetéssel való fenyegetés és utána a büntetés elmaradása meg is emelheti a csalási rátát DE, csak a büntetésre építeni nem érdemes: amikor több változót is néztek, akkor főleg a normák, a motivációs tényezők és a komolyan vett etikai kódexek hatottak – a büntetés használata mellett egy optimális klímát kell kiépíteni

Az oktatási intézménnyel kapcsolatos főbb tényezők Kultúra Az oktatási intézménnyel kapcsolatos főbb tényezők Ország Nagyon versengő oktatási rendszer (+) (Lim & See, 2001) Singapore Nagyon durva verseny a felvételiken (+) (Teferra, 2001) Ethiopia A versengés hiánya – kollab. (+) (Poltorak, 1995; Magnus et al., 2002) Russia A tanárok nemtörődömsége, hiányzó kapocs a tanulmányok és az életben való boldogulás közt (+) (Poltorak, 1995) Kontroll mechanizmusok hiánya: érdekes órák, választható tárgyak hiánya (+) (Poltorak, 1995) A besúgókkal szembeni nagyon erős negatív attitűdök. (+) (Magnus et al., 2002) Külső kontrollra való érzékenység: a csalás megelőzése a tanár dolga (+) (Lupton, Chapman & Weiss, 2000) Poland Nagy nyomás az utolsó szemeszterekben - muszáj (+) (Forster, 2006) France Ritka, de nagyon fontos vizsgák (+) (Diekhoff et al. 1999) Japan Az egyetemi csalást szabályozó etikai kódex kialakításának hiánya (+) (Hrabak, 2004) Croatia

Tágabb (makrotársadalmi) értékek Individualizmus (+) (Bernardi et al. 2004) Japan vs. USA Pozitivizmus (kb optimizmus) (-) (Rawwas et al., 2004) China vs. USA A rendszerváltásból fakadó normátlanság és anómmia (+) (Magnus et al., 2002) – Oroszország Az észlelt korrupció magas szintje hasonló forrásokból ered (-) (Magnus et al., 2002) - Oroszország, Izrael, USA, Hollandia Kollektivizmus és kollaboratív csalás (+) – (Grimes 2004, McCabe et al. 2008) Átmeneti országok, Libanon A kormány országot fejlesztő politikájának pozitív értékelése (-) (Waugh et al., 1995) Costa Rica Vallásosság (-) (Waugh et al., 1995) Costa Rica

A vizsgacsalás előfordulása különböző kultúrákban Konfuciánus csoport Japán 44% Szingapúr 54% Poszt-szocialista országok Albánia 42% Belorusszia 87% Horvátország 69% Kirgizisztán 80% Lettország 92% Litvánia 88% Ukrajna 90% Lengyelország 84% Oroszország 72% Magyarország 61% Ázsia India 88% Afrika South Africa 17% Angol nyelvterület USA 54% UK 40% Ausztrália 41% Dél-Afrika 29% Új-Zéland 63% Iszlám csoport Lebanon 66% Katolikus csoport Ausztria 44,9% Franciaország 31,29 %

Néhány magyar adat 131 francia, 98 magyar közgazdász hallgató Fordítás, visszafordítás Attitűdök a csalás kapcsán – 8 fokú skála elfogadhatóság, 14 szituáció… Miért elfogadható – racionalizációk… Milyen érzés van benne egy vizsga után, ha sikeresen csalt? 10-ből mennyien csalnak? Milyen büntetés jár, ha valakit elkapnak? Csalt-e az elmúlt félévben?

Különbségek Minimum egyszer csalt a múlt félévben: Magyarország – 83%, Franciaország – 34% 10-ből mennyien csalnak egy átlagos vizsgán? Mo. 6,4 vs. Fr. 4,2 – normák… Negatív érzést élnek át csalással elért könnyű vizsga után? Mo 19,6% vs. Fr 39,4% Negatív érzést élnek át csalással elért nehéz vizsga után? Mo 19,6% vs. Fr 39,4% Akik az egyesnél súlyosabb büntetésre számítanak, ha lebuknak Mo 9%, Fr 71%

Miért érdekes ez? Erős kapcsolat a középiskolai és egyetemi csalás közt, illetve az iskolai és munkahelyi csalás közt. Korrupció Percepciós Index és a kollaboratív csalás közt r = -0,739 Okságról nem beszélhetünk.

Miért érdemes cselekedni? Kornai János (2003) gondolatai azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne a tisztességtelenséget visszaszorítani Magyarországon: „A jogalkotási-intézményépítési feladatcsoportról azt mondtam, hogy a munka zöme egy-két évtized alatt elvégezhető. Nem számíthatunk arra, hogy a mentalitás megreformálásán ugyanennyi idő alatt nagyjában-egészében túl leszünk. A folyamat sebessége az egyén habitusától függően erősen szóródik, van, akinél gyorsabb, van, akinél lassabb. A feladatok a neveléssel és oktatással kezdődnek, a családban, az iskolában, az egyetemen. Rendkívül sokat használhat (és árthat) a sajtó és a televízió. Minden közszereplő, s minden munkahelyi vezető saját szavával és cselekményeivel formálja az állampolgárok tudatát.”

Mit lehet tenni az iskolai csalás ellen? Támogatónak kell lenni a diákokkal szemben, tisztelet feléjük Fairnek kell lenni – nincs kivételezés, objektív értékelés, az is jó, ha olyan gyakorlatias feladat van, ahol nem lehet csalni Valóban felügyelni kell a vizsgát, és ha csalt valaki, akkor büntetni DE preventív módon kell a csaláshoz viszonyulni: olyan helyzetet kell teremteni, ahol nem/kevésbé tudnak csalni Fontos elérni a hallgatókban azt, hogy amit tanulnak valóban hosszú távon fontos nekik Valóban olyan anyagot kell leadni, amelyek hosszú távon tényleg kellenek majd nekik… Ezáltal ők maguk fognak sokkal inkább a tanulásra koncentrálni és nem a jegyekre A belső motiváció ragályos – ha ez megvan, akkor az emeli a gyerekek intrinsic motivacioját – csökken a csalás Etikai kódexeket kell készíteni, és azokat komolyan venni

Köszönöm a figyelmet!