Kornai János: A gazdasági vezetés túlzott központosítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Logisztika alapvetések.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Varga István
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
A kontrolling alapjai:
A tervezés mint menedzsment funkció
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
1. előadás.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
IT outsourcing előkészítése - ahogy egy tanácsadó látja Kontra József Igazgató
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
© 2004 Dankovics-Meuser-Kristóf-Horváth
Minőségdíjak.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Ösztönzésmenedzsment Ösztönzés, bérezés, juttatások
Önköltségszámítás.
Az EEM helye a menedzsmentben
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
Minőségbiztosítási ismeretek
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Mit mondanak a számok? Boros Attila erdészeti igazgató Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészet.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Energetikai gazdaságtan
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
MRP számítás.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Kornai János: A gazdasági vezetés túlzott központosítása

A tervutasítások és az ösztönzők hatására fellépő hasznos és káros tendenciák A termelés mennyiségének emelkedése A termelés mennyiségének emelkedése A feladatok hamis „fontossági sorrendje” A feladatok hamis „fontossági sorrendje” A „100%” fetisizálása A „100%” fetisizálása Harc a terv lazítása és feszítése körül Harc a terv lazítása és feszítése körül

A termelés legfontosabb hat követelménye: Minél kevesebb eleven- és holtmunka ráfordításával Minél kevesebb eleven- és holtmunka ráfordításával Minél kevesebb álló- és forgóalap lekötésével Minél kevesebb álló- és forgóalap lekötésével Minél jobb minőségben Minél jobb minőségben Minél több terméket Minél több terméket Azokat, amelyekre a társadalomnak leginkább szüksége van Azokat, amelyekre a társadalomnak leginkább szüksége van Úgy, hogy elősegítsük a jövő termelését Úgy, hogy elősegítsük a jövő termelését

A rendszer minden követelmény kielégítésére utasítja a vállalatot, sőt meghatározza a konkrét eszközöket, módszereket (Pl.: anyagellátás- és felhasználás, túlórák száma stb.) A rendszer minden követelmény kielégítésére utasítja a vállalatot, sőt meghatározza a konkrét eszközöket, módszereket (Pl.: anyagellátás- és felhasználás, túlórák száma stb.) DE: nem minden utasítás egyforma súlyú DE: nem minden utasítás egyforma súlyú a „legfontosabb” az, amelyhez a vezetőállásúak prémiuma kapcsolódik, ezek kedvéért elhanyagolnak más fontos feladatokat (Pl.: a jövő termelésének előkészítése) a „legfontosabb” az, amelyhez a vezetőállásúak prémiuma kapcsolódik, ezek kedvéért elhanyagolnak más fontos feladatokat (Pl.: a jövő termelésének előkészítése)

A „100%” fetisizálása A prémium kifizetése, és az erkölcsi elismerés 100%-os teljesítéskor kezdődik A prémium kifizetése, és az erkölcsi elismerés 100%-os teljesítéskor kezdődik Ennek káros következményei: Ennek káros következményei: A gazdálkodási módszerek merevsége A gazdálkodási módszerek merevsége A „reményvesztés pszichológiája” A „reményvesztés pszichológiája” tartalékolás tartalékolás

Harc a terv lazítása és feszítése körül A vállalatvezetők személyes érdeke, hogy laza tervet kapjanak lazább számokért harcolnak, eltitkolják a lehetőségeket, tartalékokat később pedig túlteljesítenek A vállalatvezetők személyes érdeke, hogy laza tervet kapjanak lazább számokért harcolnak, eltitkolják a lehetőségeket, tartalékokat később pedig túlteljesítenek Törvény bünteti a lehetőségek letagadását, de nem tudja ellensúlyozni a lazítási törekvéseket Törvény bünteti a lehetőségek letagadását, de nem tudja ellensúlyozni a lazítási törekvéseket

A törekvések következménye: A törekvések következménye: A felsőbb szerv már a jogos ellenvetéseket is visszautasítja, rászoknak arra, hogy „diktálják” a tervet a vállalatnak A felsőbb szerv már a jogos ellenvetéseket is visszautasítja, rászoknak arra, hogy „diktálják” a tervet a vállalatnak A prémiumnak maximuma van (az iparban az alapfizetés 50 %-a) A prémiumnak maximuma van (az iparban az alapfizetés 50 %-a) Az eredmények tervesítése: Az eredmények tervesítése: Ha a vállalat az egyik időszakban jó eredményeket ér el, ezt a színvonalat a következő időszakra 100%-os követelményként írják elő (pl. a termelés és a minőség mutatóinak megszabásánál, az önköltség tervezésénél) Ha a vállalat az egyik időszakban jó eredményeket ér el, ezt a színvonalat a következő időszakra 100%-os követelményként írják elő (pl. a termelés és a minőség mutatóinak megszabásánál, az önköltség tervezésénél) Következmény: „Nem nagyon teljesítem túl a tervet, mert akkor a következő időszakban ennyivel feszítettebb lesz.” tartalékolás Következmény: „Nem nagyon teljesítem túl a tervet, mert akkor a következő időszakban ennyivel feszítettebb lesz.” tartalékolás

Összefoglalva: A tervezési és ösztönzési módszerek a tervek lazítására, a termelési lehetőségek eltitkolására, a kiugró eredmények visszafogására sarkalják a vállalati vezetőket A tervezési és ösztönzési módszerek a tervek lazítására, a termelési lehetőségek eltitkolására, a kiugró eredmények visszafogására sarkalják a vállalati vezetőket A társadalom érdeke azt kívánná, hogy ezek a vezetők legyenek leginkább érdekeltek a helyi erőforrások, adottságok kihasználásában, az eredmények javításában, minél magasabb célok kitűzésében A társadalom érdeke azt kívánná, hogy ezek a vezetők legyenek leginkább érdekeltek a helyi erőforrások, adottságok kihasználásában, az eredmények javításában, minél magasabb célok kitűzésében