Bikal, 2013. október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH 2013. Október 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A 2014–2020-as Partnerségi Megállapodás tervezéséről Uniós források között A Partnerségi Megállapodás és operatív programok magyar és szlovák.
Advertisements

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete „Vitaindító szakmai összefoglaló a közötti Vidékfejlesztési Program társadalmasításáról”
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Széchenyi Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Prioritástengelyek bemutatása Farkas Zsuzsanna tervező-elemző Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal.
Területi tervezési feladatok, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program lehetőségei ban Jármi Gyöngyi szakmai koordinátor Nemzetgazdasági.
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Polomik Heléna területi tervezési és értékelési referens
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
területi tervezési és értékelési referens
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program december 10. Polomik Heléna területi tervezési és értékelési referens.
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Kiváltás projektszemmel, a jövő
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar vidék fejlődésének átfogó kérdései Dr. Finta István Ph.D. „Tanuló vidéki tájak” Sarlóspuszta,
NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Területfejlesztési Tervezési Főosztály
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Megyei Önkormányzat új helye és szerepe a területfejlesztésben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A vidékfejlesztés helye és szerepe Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Baracsi Endre Terület- és Vidékfejlesztési Bizottság.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
MNVH Komlóska Baracsi Endre referens.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Székesfehérvár, október 31.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Bükk – Térségi LEADER Egyesület
A Terület- és Település- fejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztési irányai önkormányzatoknak Kovács Zoltán fejlesztési igazgató DDRFÜ Nkft.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban tematikus konferencia
Gazdaságfejlesztési lehetőségek a Területi Operatív Programban ban Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Szabályozási Főosztály
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Ibrányi András – Dorogi Zoltán Tervezési menedzserek
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
Az állam hozzájárulása az urbanisztikai elképzelések megvalósításához
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP Pályázati lehetőségek – jövő évi pályázatok.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
Előadás másolata:

Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.

A TOP tervezés folyamata 1.OP tervezés (szerkesztés): a térségileg decentralizált tervezéseknek keretet ad: – tárgykör – Források (és típusaik, ld. alapok) 2.Megyék tervezése 3.Megyei jogú városok (MJV) tervezése Terület- és Településfejlesztési OP (TOP) tervezése

A TOP tervezés folyamata II. TOP Prioritás 1 tervezés TOP Prioritás 2 tervezés TOP Prioritás n tervezés MJV tervezések november 2014 március nyár Megyei tervezések TOP tervezés

TOP a közösségi alapú megközelítés jegyében Térségi közösségépítés: a stratégiában deklarált alapelv a közösségi tudat, identitás a legfontosabb fejlesztési erőforrás legyenek tudatos és öngondoskodásra képes térségi közösségek Szellemi decentralizáció: alternatív véleményformáló műhelyek TOP közösségi bevonás

Konszenzus (hazai és uniós) az alapelvek megvalósítása körül Előre ismert fejlesztési erőforrás a térségeknek Térségi tervek mentén kell felhasználni Tervezést közösségi bevonásnak kell kísérnie Nyitottan az új, térségi közösségi bevonást szolgáló eszközök alkalmazására TOP közösségi bevonás elvek

Nyitottan az új, térségi közösségi bevonást szolgáló eszközök alkalmazására Integrált térségi beruházások (ITI) – Meghatározott területen, alapvetően felülről kijelölve – Ismert forráskeretek – Stratégia mentén – Integráltan (több prioritás, akár több OP és alap) Közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD) – Ismert forráskeretek – Stratégia mentén – integráltan – Alulról és térségi alapon szerveződ közösségek – Közszféra nem dominálhatja Új térségi integrációs eszközök

Jelenleg diszkusszió tárgya még az alapelvek megvalósítása körül 1. A csomag tárgyköre Alapvetően kialakult, de ún. OP-k közötti lehatárolások kicsit módosulhatnak olyan témákban, ahol az ágazati OP-k is fejlesztéseket terveznek TOP tervezés és közösségi bevonás további lépései

Jelenleg diszkusszió tárgya még az alapelvek megvalósítása körül 2. Térségi szereplők kompetenciájának pontos megállapítása a végrehajtásban A lényegi üzenetek körül nincs vita : – előtérbe kerül a megyei és MJV fejlesztési csomagok finanszírozása – közösségi bevonást a tervezésben meg kell jeleníteni (jogszabályi garanciák) Kérdések az egyes funkciók delegálásának megvalósíthatósága körül, pl. az ún. integrált térségi beruházások (ITI) alkalmazásának pontos körülményei – EU Bizottság által látott kockázatok (IH felelőssége, átfedések az ITI-k között, megyei és MJV) – Hazai feladatok: felkészítési és intézményi átalakítások megvalósíthatósága TOP tervezés és közösségi bevonás további lépései

Jelenleg diszkusszió tárgya még az alapelvek megvalósítása körül 3. A közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD) alkalmazása a strukturális alapokban (különösen a TOP): Nem vitatott: EMVA tervezésben ezt továbbra is kötelező alkalmazni (vidéki közösségek) TOP-ban (SA) is biztosan meg fog jelenni ez az eszköz (városi közösségek) A két kezdeményezést (EMVA és SA) megközelítést összhangban kell végezni: – Egyablakos rendszerek – Források kombinálásának lehetősége a város-vidék kapcsolatrendszerre irányuló fejlesztésekben Jelentős felkészítési feladatok állnak előttünk (EMVA esetében meg is kezdődött) Kérdések merülnek fel az alkalmazhatóságának mértékével kapcsolatban: EU Bizottság által látott kockázatok: átfedések más, szinten uniós és TOP fejlesztési kezdeményezésekkel, nagy kockázat a végrehajtásban a módszertan miatt TOP tervezés és közösségi bevonás további lépései

TOP prioritásstruktúra PRIORITÁSI TENGELYEKAlap OP-n belüli arány 1. Térségi gazdaságfejlesztés a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében ERFA32,34% 2. Befektetők és lakosság számára vonzó városi és várostérségi környezet fejlesztése, megújítása ERFA 16,88% 3. Alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés kiemelten a városi területeken ERFA19,40% 4. A társadalmi befogadás erősítése és a közösségi szolgáltatások helyi szintű fejlesztése ERFA7,58% 5. Közösségi szinten irányított várostérségi helyi fejlesztések (CLLD típusú fejlesztések) ERFA9,04% 6. Megyei és helyi emberi erőforrás fejlesztések, társadalmi befogadás és foglalkoztatás-ösztönzés ESZA12,13% 7. Technikai segítségnyújtás ERFA2,63%

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Péti Márton főtervező NTH