Dr. Gajdics Ágnes - agnes.g@emla.hu A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak dr. Gajdics Ágnes - agnes.g@emla.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A környezetjogi szabályozásról A környezethez való jog 1972 Stockholm 1972 Stockholm 1992 Rio de Janeiro 1992 Rio de Janeiro Magyar jogban:
A környezetvédelem intézményrendszere
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A nemzeti vámjogszabályok
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környzetjogi szabályozás módszere. A szabályozás lényege (különösen a jogi szabályozásé), hogy nem organikus, természetes módon fejlődik, hanem szabályok.
Jogviszony és jogi felelősség
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Biztosítók irányítási rendszere
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Bevezetés.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Munkahelyi egészség és biztonság
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Adatvédelmi alapelvek
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Szabályozási módszerek
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Hungarian Testing Board
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Az SZMBK Intézményi Modell
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

dr. Gajdics Ágnes - agnes.g@emla.hu A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak dr. Gajdics Ágnes - agnes.g@emla.hu

A környezetjog rendszere, szabályozási módszerei A környezetjog sajátosságai, helye a jogrendszerben A környezetjog belső rendszere A környezetvédelmi szabályozás módszertana (módszerek és eszközök) Az előadások / gyakorlatok diáinak kidolgozása során jelöljön ki kulcsszavakat amelyeket az ellenőrző kérdésekhez hiperhivatkozásként kapcsoljon a kérdéshez. Művelet leírása BESZÚRÁS OBJEKTUM HIPERHIVATKOZÁS súgóban.

A környezetjog sajátosságai, helye a jogrendszerben Elhatárolhatóság nehézségei Szabályozott életviszonyok sokszínűsége Szerves kapcsolat más jogterületekkel Vegyes jellegű jogi módszerek és eszközök (hagyományosan jogi módszerek, új eszközök)

A környezetjog rendszerezése A rendszerezés lehetséges szempontjai: a szabályozás tárgya az alkalmazott jogi eszközök és szabályozási módszerek sajátosságai a szabályozási szint a szabályozás forrásai

Rendszerezés a szabályozás tárgya szerint Horizontális szabályok rendszerjelleg vagy általános alkalmazhatóság (környezet, veszélyeztető tényezők) széles körben való alkalmazás Szektorális előírások részterülethez kötöttség ágazathoz kötöttség

Az általános rész főbb elemei Általános környezetjogi eszközök többek közt: a környezetjogi alapelvek, a felelősség (pl. büntető-, polgári jogi) szabályai a környezetvédelmi hatásvizsgálat, egyes engedélytípusok, a környezeti menedzsment és auditálás, a környezetvédelmi termékminősítés egyes típusai, az információkhoz való szabad hozzáférés joga, a részvétel szabályai

A különös rész főbb területei Környezetjogi részterületek: az egyes környezeti elemekre vonatkozó szabályok, pl.: a víz-, levegő-, földvédelem; a veszélyeztető tényezőkre vonatkozó szabályok, pl.: zaj- és rezgésvédelem, sugárzások, veszélyes anyagok és technológiák, hulladékgazdálkodás terén speciális eset: a természetvédelmi szabályozás helye a környezetjogon belül egyes felelősségi szabályok és gazdasági eszközök Ágazati követelmények: az agrár-, ipari-, közlekedési, stb. környezetvédelem normái

A különböző jogágak és a környezetvédelem A környezetvédelmi szabályozási funkcióhoz kapcsolt jogágak és eltérő szerepük: közigazgatási jog polgári jog alkotmányjog büntetőjog pénzügyi jog agrárjog építési jog

Szabályozási szintek A szabályozás lehetséges szintjei (eltérő területi hatály, jogalkotó szerv) nemzetközi jog uniós jog nemzeti/tagállami jog regionális szabályozás helyi/önkormányzati előírások

A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei Alapvető kérdések: alkalmazott jogi eszközök, jogintézmények; ezek egymáshoz viszonyított súlya, szerepe; eljárási rend, szervezeti-hatásköri megoszlás; kapcsolódási pontok, hiányok, ellentmondások a környezeti szabályozás és más szabályozási területek között; további fejlődési irányok az adott jogterületen belül; értelmezési problémák megjelenése.

A szabályozás módszereinek áttekintése A környezetpolitika és a környezetjog helye - szektorális és integrált megközelítés az egyes környezeti elemek kezelése környezeti érdekek védelmének kezelése felelős közigazgatás szervezeti és hatásköri elkülönülése B. A jogi és állami befolyás érvényesülése Hagyományos szabályozás Gazdasági szabályozás Önszabályozás és konszenzuális módszer C. A környezethasználat megengedett szintje

A közigazgatási módszer jellemzése Hagyományos jogi módszer Közvetlen vagy direkt befolyásoláson alapul Külső elvárás és rugalmatlanság jellemzi Jogszabályi és hatósági előírások kötelezettségek, tilalmak, határértékek, engedélyek (kiadása, módosítása, visszavonása), bejelentési kötelezettség, hatósági- és önellenőrzés, kötelezések, nyilvántartások, hatósági intézkedések (pl. tevékenység korlátozása, felfüggesztése, eltiltása), illetve a szankcionálás (bírság)

A közvetlen szabályozás mechanizmusa káros környezetpolitika, előírás önkéntes jog- környezeti intézkedési program (jogszabály, követés, kö- hatás határozat) telezés felülvizsgálat hatósági (visszacsatolás) ellenőrzés szankcionálás, intézkedés Forrás: dr. Fodor László: Környezetpolitika – Környezetjog előadás, HEFOP 3.3.1

A gazdasági módszer A módszert rugalmasság, bevételképzés, a gazdasági folyamatok megragadása (internalizáció) jellemzi Zöld adórendszer Adótípusú eszközök: pl.díjak, járulékok, adókedvezmények, letéti-visszagyűjtési rendszer, zöld bizonyítvány, kibocsátási egységek

Az önszabályozás módszere Eredetileg a jog által nem szabályozott életviszonyok körében jelenik meg Önkéntesség jellemzi Jogi szabályozás a hatékonyság érdekében: – felügyelet (szempontok meghatározása, nyilvántartások vezetése, nyilvánosság biztosítása) Jogi keretek a verseny tisztasága érdekében: - verseny-, védjegy-, reklámjogi, fogyasztóvédelmi és termékfelelősségi előírások A konszenzuális módszer: megegyezés miatt jobb tartalom, nagyobb elfogadottság társul hozzá, eszközei: tárgyalás, közvetítés, szerződés (szerződések a hatósági munka, a közszolgáltatások és a támogatási rendszer körében)

Mértékrendelkezések C. A környezethasználat jogilag megengedhető szintjének meghatározása mértékrendelkezések: határértékek (környezetminőségi értékek, kibocsátási vagy teljesítményértékek)közvetlen előírások, listák. konkrét követelmények, melyek számszerű formában, vagy más egyértelműen megállapítható módon, jogszabályi formában, esetleg más jogilag kötelező módon, illetve kötelező közigazgatási határozat formájában, a körülmények változása esetén az elfogadás formájának megfelelő eljárási feltételek között módosítást igényel és ellenőrzése jogilag egyszerű.

Technológiai előírások Közvetlen magatartási normák, melyek kialakításába az érintettek is beleszólhatnak Részfolyamatokra és a teljes tevékenységre vonatkozó normák Szabványok, műszaki előírások BAT – elérhető legjobb technológia BATNEEC - lehető legjobb megoldás, amely egyben nem jár túlzottan nagy költségkihatással IPPC - elérhető legjobb technika Ipar: BAT (elérhető legjobb technikák) Mezőgazdaság: helyes mezőgazdasági (gazdálkodási) gyakorlat

A szabályozási módszerek alkalmazásának főbb szempontjai A környezetvédelmi jog szabályozási módszereinek alkalmazási szempontjai A szabályozási módszerek alkalmazásának főbb szempontjai a probléma típusa, súlya és sürgőssége, környezeti hatékonyság, gazdasági hatékonyság, igazságosság, arányosság, megfelelő információ, közigazgatási, gyakorlati alkalmazhatóság, a megvalósítás költségei, elfogadhatóság.

Felhasznált források Szakirodalom: Bándi Gy. (2006): Környezetjog, 5. átdolgozott kiadás, Bp., Osiris Kiadó Fodor L. (2005, szerk.): A környezetvédelmi jog és igazgatás hatékonyságának aktuális kérdései, A környezetvédelmi szabályozás elmélete és gyakorlata – Debreceni Konferenciák III., Debrecen, DE ÁJK Fodor L. (2006, szerk.): Környezetjog, harmadik, átdolgozott kiadás, Debrecen, DE-ÁJK–Licium Art A források citációs formája: Szerző (évszám): publikáció címe. megjelenés helye. Kiadó. Evf. Szam. Oldalszám Honlapok URL címe