A koncessziós adatszoba működésének eddigi tapasztalatai Dr. Kovács Gábor Országos Bányászati Konferencia – Egerszalók, 2013. nov. 7-8. Magyar Bányászati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
TörténetÁllományHasználat. Népgazdasági Tanács határozata: elkészíteni az ország ásványinyersanyag-készletének elkészíteni az ország ásványinyersanyag-készletének.
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Marketing Mészáros Judit Renczes Ágoston Adatbázis
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Tájékoztató a bányászatot érintő jogszabályváltozásokról
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
Az iskolai könyvtár állománya
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Mit tesz és mit tehet a földtani intézményrendszer a magyar földtanért és bányászatért a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal történő együttműködés.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál június 27.Balatoni István.
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
AIIR projekt Autósiskolai Integrált Információs Rendszer.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Szakmai Monitoring Műhely. RÉV projekt célja többek között: országosan egységes mérési és értékelési rendszer álljon rendelkezésre a szakpolitikai döntéshozók.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Aktualitások Dr
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
2118/2006 (VI. 30.) Korm. hat. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről A Szénbányászati.
Nemzeti Infokommunikációs stratégia
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Tóth György Zilahi-Sebess László Gyuricza György
Az adatvédelem szabályozása
Észak-Magyarországi Geo-informatikai Laboratorium BAROSS PROJEKT : REGIONÁLIS GEO-INFORMATIKAI ADATSZOLGÁLTATÓ Bartha Gábor Geodéziai Tudományos.
GEODATA – Baross projekt Bartha Gábor Miskolci Egyetem.
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Országos Statisztikai Tanács
Következtetések a fővárosi elektronikus adatvagyon felmérés alapján
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
GDPR kihívások.
Előadás másolata:

A koncessziós adatszoba működésének eddigi tapasztalatai Dr. Kovács Gábor Országos Bányászati Konferencia – Egerszalók, nov Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Földtani és Adattári Főosztály

1. A Koncessziós Adatszoba és az Adattár működtetésének jogszabályi háttere 2. Az Adattár bemutatása 3. Az Adatszoba kialakítása 4. Az Adatszobában elérhető adatok 5. Az Adatszoba forgalma 6. Tapasztalatok 7. Következtetések Tartalom

1. A jogszabályi háttér Koncessziós Pályázati Kiírások 7. Adatszoba A pályázat kiírásának napjától a pályázat benyújtására megállapított határidő lejártáig az MBFH központi szervének székhelyén Adatszobát működtet, ahol elhelyezi a koncessziós tevékenységgel kapcsolatos korábbi kutatások jelentéseit, dokumentumait. […] Az Adatszobát az MBFH Földtani és Adattári Főosztályával előre egyeztetett időpontban, ügyfélfogadási időben lehet igénybe venni.

1. A jogszabályi háttér (2) évi XLVIII. törvény a bányászatról 44. § (1) A bányafelügyelet hatáskörébe tartozik [...] p) a földtani közeg és az ásványi nyersanyagok megkutatottsági szintjének növeléséhez és az adatok nyilvántartásához fűződő állami érdek érvényesítése 203/1998. Korm. rendelet (Vhr.) 30/C. § (1) A bányafelügyelet a földtani közeg és az ásványi nyersanyagok megkutatottsága, a földtani veszélyek felmérése, és a földtani közeg hasznosítása területén gyakorolt hatáskörében eljárva […] b) gyűjti, kezeli és szolgáltatja az e tevékenységek során keletkezett földtani adatokat.

1. A jogszabályi háttér (3) 203/1998. Korm. rendelet (Vhr.) 10/A. § (5) A bányafelügyelet kezelésében lévő közérdekű földtani adatokra vonatkozóan a betekintés és a kiadás módját, valamint az adatközléssel kapcsolatos, felszámítható költségtérítés mértékét az elnök határozza meg és azt a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben közzéteszi. 1/15/2007. sz. MBFH elnöki utasítás az adattári dokumentumok kezeléséről 3/2012. sz. MBFH elnöki utasítás a magmintagyűjtemény kezeléséről

2.1. Történet 2.2. Állomány 2.3. Elhelyezkedés 2.4. Gyarapodás 2.5. Nyilvántartások 2.6. Forgalom1.7. Misszió 2. Az Adattár bemutatása

2.1. Az Adattár története 1952 – MÁFI: Alapadattári Osztály 1958 – MÁFI: Országos Földtani Adattár 1994 – MGSZ: Országos Földtani és Geofizikai Adattár 2007 – MBFH: Magyar Állami Földtani, Geofizikai és Bányászati Adattár Misszió: Az Adattár fő feladata az ország területén végzett földtani-geofizikai-bányászati kutatások eredményeként előállított „minden” jelentés, dokumentum, adat összegyűjtése, kezelése, megőrzése és szolgáltatása az igénylők részére.

2.2. Az Adattár állománya Papír (+ mikrofilm) 4200 fm - Fúrásdokumentációk db - Jelentések db Elektronikus adathordozón - Geofizikai mérési adatok TB - Újabban: jelentések, fúrásdokumentációk Kőzetminták - Magminták fúrás = fm - Dokumentációs minták n x db

2.2. Az Adattár állománya Papír (+ mikrofilm) 4200 fm - Fúrásdokumentációk db - Jelentések db Elektronikus adathordozón - Geofizikai mérési adatok TB - Újabban: jelentések, fúrásdokumentációk Kőzetminták - Magminták fúrás = fm - Dokumentációs minták n x db

2.3. Az adattári állomány gyarapodása

2.4. Az Adattár elhelyezkedése Osztott elhelyezkedés  Dokumentumok MBFH (2 telephely): db 5 bányakapitányság: db 30 adatkezelő cég: db  Magminták MBFH (4 telephely): fm 6 adatkezelő cég: fm

2.4. Az Adattár elhelyezkedése Osztott elhelyezkedés  Dokumentumok MBFH (2 telephely): db 5 bányakapitányság: db 30 adatkezelő cég: db  Magminták MBFH (4 telephely): fm 6 adatkezelő cég: fm

 Jelentéstári nyilvántartás  Fúrások nyilvántartása  Szeizmikus mérések nyilvántartása  Bányászati területek nyilvántartása  stb Adattári nyilvántartások

2.6. Az Adattár forgalma

3. Az Adatszoba kialakítása 1. Az Adatszoba kijelölése és berendezése 2. Nagy teljesítményű – szeizmikus adatok kezelésére alkalmas – munkaállomás beszerzése 3. A külső adattárakban (bányakapitányságok, MOL) tárolt fontosabb dokumentumok, adatok bekérése 4. Felkészülés az adatszolgáltatásra – az MFGI közreműködésével

3. Az Adatszoba kialakítása 1. Az Adatszoba kijelölése és berendezése 2. Nagy teljesítményű – szeizmikus adatok kezelésére alkalmas – munkaállomás beszerzése 3. A külső adattárakban (bányakapitányságok, MOL) tárolt fontosabb dokumentumok, adatok bekérése 4. Felkészülés az adatszolgáltatásra – az MFGI közreműködésével

4. Az Adatszobában elérhető adatok Szeizmikus feldolgozott adatok (2D és 3D) Fúrási dokumentációk Földtani-geofizikai jelentések Nyilvántartási adatbázisok Áttekintő térképek, listák, jegyzékek... továbbá az Adattár állományában lévő minden nyilvános adat Szeizmikus feldolgozott adatok (2D és 3D) Fúrási dokumentációk Földtani-geofizikai jelentések Nyilvántartási adatbázisok Áttekintő térképek, listák, jegyzékek

4. Az Adatszobában elérhető adatok Szeizmikus feldolgozott adatok

4. Az Adatszobában elérhető adatok Áttekintő jegyzékek

5. Az Adatszoba forgalma Aug.Szept.Okt.Nov. Σ Cég 4 3 5(1)9 Alkalom (1)26 Fő (1)42

6. Tapasztalatok (1)  Az adatszolgáltatás a koncessziós adatszobában rendben zajlik, a pályázók általában elégedettek.  Az előzetes időpont-egyeztetések révén a torlódásokat sikerült elkerülni.  Kisebb panaszok, kifogások előfordultak - az üzleti titok kezelésével, illetve - a másolás gyorsaságával kapcsolatban.  Komolyabb fennakadást okozott, hogy az üzleti titoknak minősülő adatok kivágását a terepi 3D szeizmikus adat- tömbökből jelenleg technikailag nem tudjuk megoldani.

6. Tapasztalatok (2)  A látogatók/pályázók szinte kizárólag elektronikus másolatokat kérnek. Szóvá tették, hogy kicsi a digitális formában rendelkezésre álló dokumentumok aránya.  Az üzleti titok kezelésére vonatkozó szabályozás - nem egyértelmű, félreértelmezhető, - sok esetben nehezen betartható, - európai összehasonlításban elavult.

7. Következtetések  A következő években az adatok minél nagyobb részét kell elérhetővé tennünk elektronikus formában – a felhasználói igényeknek csak így tudunk megfelelni!  Ehhez fejlesztenünk kell az adatok digitalizálásához és a digitális adatokba történő betekintéshez szükséges infrastruktúrát (szkennerek, olvasótermi gépek stb.).  Az üzleti titok kezelésére vonatkozó szabályozást módosítani kell.  A Koncessziós Adatszoba – a tapasztalatok figyelembe- vételével – a jelenlegihez hasonló rendszerben várja a látogatókat a további pályázati szakaszokban is…