Párbeszédkultúra, a múzeumandragógia egyik lehetősége, az „Egyetemes Művelődéstörténet” útján Nemzeti Múzeum Múzeumandragógiai konferencia Budapest,2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Dr. Juhász Erika Tanszékvezető, főiskolai docens Debreceni Egyetem
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Művelődéstörténet, felnőttképzés egész életen át tartó tanulás
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A Biblia Isten szava.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
Kulinyi Márton, a szerkesztő bizottság elnöke. Miről is van szó? Egyenl ő bánásmód Hátrányos megkülön- böztetés Egyenl ő hozzáférés el ő ítélet.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Nemzetközi tárgyalási technikák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Globalizáció és oktatás
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Szocializáció Fogalmak:
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
TÁMOP az intézményi folyamat szaktanácsadó szemével Balatonszentgyörgy
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Előzetes kérés a hallgatókhoz! Írják fel választott szakdolgozati témájukat! Foglaljanak helyet témájuk (ennek hiányában: szakmai érdeklődési területük)
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Németh Balázs, PhD egyetemi docens PTE FEEK
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
A vizuális nevelés új lehetőségei a közművelődésben műhelytanácskozás Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ május Vitaindító előadás.
RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓK KÉPZÉSÉNEK FEJLESZTÉSE
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
VII. Szervezeti kultúra
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
FELKÉSZÍTÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA Down Alapítvány Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145.
EUROPROFESSIONAL HUNGARY KFC Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium KARCAG.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Népfőiskolák Magyarországon
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Párbeszédkultúra, a múzeumandragógia egyik lehetősége, az „Egyetemes Művelődéstörténet” útján Nemzeti Múzeum Múzeumandragógiai konferencia Budapest,2011. október 17.

Párbeszéd Kultúra Párbeszéd Kultúra -munka-tudomány -játék-művészet -beszéd-vallás -párbeszéd-erkölcs -jog -jog -gazdaság -gazdaság -politika -politika /Kornis Gyula / /Kornis Gyula /

logos ≈ dialógus kötelesség – jog kompromisszum ≠ konszenzus interkulturalitás – interdiszciplinaritás (Comenius program könyve) (Napútonlét- Életre nevelőd/és /című könyv) (Comenius program könyve) (Napútonlét- Életre nevelőd/és /című könyv) EGYETEMES MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET KULTÚRANTROPOLÓGIAI SZEMLÉLETTEL

KARÁCSONY SÁNDOR: „Egyetemi színvonalra kell emelni a tanítók általános műveltségét már csak azért is, hogy mennél több legyen bennük és rajtuk tiszteletreméltó tartalom és forma.” „Egyetemi színvonalra kell emelni a tanítók általános műveltségét már csak azért is, hogy mennél több legyen bennük és rajtuk tiszteletreméltó tartalom és forma.” A magyarok kincse /Széphalom Könyvműhely Bp / Nincsen Isten ?-fejezet 201.o. „…a középiskolai, sőt az egyetemi nevelést is egyetemi színvonalra kell emelni, mert jelenleg alacsonyabb színvonalon mozog…„ Karácsony Sándor: Magyar észjárás c. könyvéből. Karácsony Sándor: Magyar észjárás c. könyvéből.

Jacques Delors Az oktatás rejtett kincs című UNESCO Nemzetközi Bizottságával összeállított könyvében az oktatás négy alappillére a XXI. századra vonatkoztatottan: Az oktatás rejtett kincs című UNESCO Nemzetközi Bizottságával összeállított könyvében az oktatás négy alappillére a XXI. századra vonatkoztatottan: 1. Megtanulni megismerni 2. Megtanulni dolgozni 3. Megtanulni együtt élni másokkal 4. Megtanulni élni

STRATÉGIA Fedezzük fel, találjuk meg kik is vagyunk!? Fedezzük fel, találjuk meg kik is vagyunk!? Vissza Szókratészhez!, de hogyan? Reflexiók a 4 szóról, amely a kulturális sokféleségben közös nevező lehet: Reflexiók a 4 szóról, amely a kulturális sokféleségben közös nevező lehet: - Történelmi emlékezet - Harmónia - Nagylelkűség - Szellemiség / Gilbert Caffin és André Compte-Sponville –alapján/ / Gilbert Caffin és André Compte-Sponville –alapján/

Továbbadni Továbbadni az iskolában az iskolában a társadalomban a társadalomban Európában Európában a világban a világban

TAKTIKA Európaiság, avagy a magatartás minőssége az „ Egyetemes Művelődéstörténet „ útján

PROJEKTEK Interkulturális Európa Interkulturális Európa Comenius -PHARE Comenius -PHARE Interdiszciplináris-LAMAP- Science- Pollen Interdiszciplináris-LAMAP- Science- Pollen Comenius /több projekt / Comenius /több projekt / Multilaterális Multilaterális

COMENIUS MULTILATERÁLIS PROJEKT - GERFEC - most van alakulóban Emberi Jogok és a Demokratikus Polgári nevelés kapcsán a kompetencia a lapú fejlődési keretben az andragógiára vonatkozottan 2X3 „K „ + 1 „ K „ 2X3 „K „ + 1 „ K „ - kognitiviás - kommunikáció - koherencia-kooperáció - koncentráció-kreativitás +1 „K” = konszenzus +1 „K” = konszenzus konszenzus≠kompromisszum konszenzus≠kompromisszum

Vezérgondolatok Demokratának lenni, az azt jelenti, hogy nem félni- Bibó István Demokratának lenni, az azt jelenti, hogy nem félni- Bibó István A civilizációk halandók, a kultúra örök – Paul Valéry A civilizációk halandók, a kultúra örök – Paul Valéry Csodálom Leonardo da Vincit, mert Ő meglátta a szakadékban is a hidat !- Paul Valéry Csodálom Leonardo da Vincit, mert Ő meglátta a szakadékban is a hidat !- Paul Valéry Ha meg akarod változtatnia világot, jobbítani kívánod, akkor kezd a változást saját magadban- Gandhi Ha meg akarod változtatnia világot, jobbítani kívánod, akkor kezd a változást saját magadban- Gandhi Gondolkozni=Dialógust folytatni- Te vagy magad az első másik- Mencia de la Fuente Emiliano Gondolkozni=Dialógust folytatni- Te vagy magad az első másik- Mencia de la Fuente Emiliano Ítélkezés nélküli kritikus szellem Ítélkezés nélküli kritikus szellem Modus vivendi Modus vivendi Pacem in terris Pacem in terris

Köszönöm a figyelmet!