„Múzeumandragógia és múzeummediáció”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2013. május 13. Budapest Közgyűjtemények és oktatás konferencia
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Dr. Juhász Erika Tanszékvezető, főiskolai docens Debreceni Egyetem
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Science Center of DEBRECEN
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Herman Ottó Emlékházban
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
A vidéki tér sikertényezői
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Felnőttképzési programok a Múzeumi Oktatási és Képzési Központban Káldy Mária Május 12.
2009. május 12.Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom A múzeum, mint lehetséges felnőttképzési helyszín?! „Életen át tartó tanulás Biharban”
Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
Párbeszédkultúra, a múzeumandragógia egyik lehetősége, az „Egyetemes Művelődéstörténet” útján Nemzeti Múzeum Múzeumandragógiai konferencia Budapest,2011.
Média és múzeumandragógia Szabó József. A múzeum fő feladatai a muzeális anyag gyűjtése, rendezése és feldolgozása; a gyűjtemények elhelyezése, nyilvántartása.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Kassa – Komárom. Megalakulás: 2006.február - Kassán október - Komáromban.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
Az 50 év fölöttiek andragógiai és gerontagógiai nevelési, képzési problémái az embernevelés tudományának rendszerében.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE –
Közösségszervezés BA.
Népfőiskolák Magyarországon
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

„Múzeumandragógia és múzeummediáció” A múzeumi kultúraközvetítés innovációs törekvései Előadó: Kurta Mihály Széphalom, 2009

A kultúra társadalmi feladatai A mindenkori életminőség emelése Munkaerőképzés, gondozásfejlesztő szerep Az egyén közösségképző képességének kifejlesztése Nemzeti és állampolitikai célok szolgálata (Glatz, 2007)

A kulturális ágazat közművelődési alágazat (népművelés, szabadművelődés, közművelődés, mediáció) művészeti alágazat oktatási alágazat tudomány alágazat média- és tömegkommunikáció + a modernizáció eredményeként

Közművelődés „Múzeumi Közművelődés” Múzeumi kultúraközvetítés fogalma A kulturális ágazat feladatait komplexen magábafoglaló múzeumi rendszer ismeret - és tudásfejlesztő, tanulást segítő, személyiségformálást, alternatív konfliktus megoldást animáló közvetítési feladatainak gyakorlását múzeumi kultúraközvetítésnek, „mediáció”-nak nevezzük. (Kurta, 2008)

Múzeumandragógia nemzetközi előzmények Felnőttoktatási Konferencia, Montreal Faure jelentés (1972) - A jelentés alapján a felnőttkori tanulást az emberi jogok közé emelik. Ten Have, E.N. Medinszkij „Antropagógia” = Általános Embernevelés tudománya: Durkó átveszi, publikálja a rendszert Life long learning - Lifewide learning > Durkó-Maróti-Koltai

Múzeumandragógia hazai előzmények 1999: Bp. Nemzetközi Múzeumpedagógiai Konferencia MOKK 2006: Debrecen Országos Andragógiai Konferencia 2007: Debrecen, Timpnet Műhely MKK Országos Konferenciája 2008: Bp. Nemzetközi Felnőttképzési Konferencia 2009: Múzeumandragógiai honlap

ANTROPAGÓGIA (embernevelés tudománya) Pedagógia a gyermeknevelés tudománya múzeumpedagógia Andragógia a felnőttnevelés tudománya múzeumandragógia Múzeumgerontagógia idősek, szépkorúak felnőttnevelési tudománya múzeumgerontagógia

A MÚZEUMANDRAGÓGIA FOGALMA A múzeumandragógia a múzeumok, a muzeális jellegű intézmények, civil közösségek, a kulturális örökség védelmével, őrzésével megbízott szervezetek felnőttképzési, felnőttoktatási, felnőttnevelési tevékenységének lehetőségeit, feltételeit vizsgálja. Azokat a törvényszerűségeket igyekszik feltárni, amelyek intézményes vagy intézményen kívüli múzeumi keretek között hatékonyabbá tehetik a felnőtt egyének, a felnőtt közösségek számára „az élet teljes körére kiterjedő” tanulási, öntanulási, képzési, önképzési, személyiségfejlesztési tevékenységet. (Kurta, 2008)

Mediáció < > Múzeummediáció értelmezései A múzeumi közvetítés, mediáció napjainkban felmerülő aktuális kérdése az, hogy továbbra is kinyilatkoztat és a hagyományos autoriter ismeretközlést választja, vagy megtanít kételkedni és látni, érzékelni finom különbségeket felkínálva a párbeszéd lehetőségét látogatói számára. (Koltai Zsuzsa, 2007)

Mediáció < > Múzeummediáció értelmezései A hollandiai workshop szakmai fórum elsődleges célja volt, hogy áttekintse és hangsúlyozza a múzeumi mediációval foglalkozó szakemberek szerepét a kiállítások megvalósításának menetében. (Mihalkó Viktória, 2007 - Socrates Grundtvig Program)

A mediáció fogalma A mediáció az alternatív konfliktus-megoldás egyik formája (AKM), melynek során egy ”semleges harmadik fél” avatkozik közbe, hogy elősegítse a vitában álló felek között a kölcsönösen elfogadható megegyezést. (F. Strasser - P. Randolph)

A múzeummediáció fogalma A múzeummediáció a múzeumi kultúra-közvetítés komplex rendszere, amelynek részei szorosan kapcsolódnak a múzeumtudományi szakágak tudásközvetítő funkcióihoz, a kulturális örökség bemutatásához és értelmezéséhez, a muzeális jellegű hálózat múzeumpedagógiai, múzeumandragógiai, múzeumgerontagógiai tevékenységekhez köthető tanulási, képzési, nevelési feladatokhoz, az alternatív konfliktusmegoldás múzeumi formáihoz. (Kurta, 2009)

Rendszer(t)váltó muzeológiai filozófiák – Múzeumandragógiai stratégia Legitim-illegitim múzeumandragógia!!?? Támogatók és ellenzők A „Szentendre modell” /dinamikus múzeum/ (Cseri Miklós BTM előadás) A Ma-Dok Hálózati Rendszer (Fejős Zoltán) A Timpnet Műhely (Kriston Vízi József) Az „Europolit” projekt (Koltai Zsuzsa) MMM –Múzeumok Mindenkinek Munkacsoport (Vígh Annamária)

Új Múzeumi Nevelésfilozófiai Modell múzeumpedagógia múzeumandragógia Múzeum gerontagógia S ú l y p o n t o k: Személyes méltóság Tradíció Hagyomány Nyelv Örökség Identitás Múzeumi mediáció Autonóm Egyén Közösség Erkölcs Life long learning Lifewide

Mission statement Múzeumandragógia Múzeumpedagógia Múzeumgerontagógia Tér és funkció foglaló törekvések „Iskolabarát” - Látogató- és családbarát múzeumi modell Oktató Múzeum - Látványtár - Virtuális kiállítás - Távoktatás

Múzeumok innovációs funkciói ma – holnap Szociokulturális animáció Mentálhigiénés programok Interkulturális kommunikáció Közösségfejlesztő múzeumi táborok Tehetséggondozás Gyakorlatorientált és problémamegoldó múzeumi formák Múzeumi szabadiskola (open learning) Távoktatás

Totális muzealitás Múzeumi dilemmák: Fejős Zoltán, György Péter, Puczkó László, Bereczky Lóránd Vörös Győző (Surányi Back Fülöp,Régészeti Missziója Egyiptomban) Múzeum és múlt > Múzeum és jelen > Múzeum és jövő > Jelenzsugorodás: Térfoglalás: (jelent a múzeumokba) Múzeumi ígéret: R. Várkonyi Ágnes Fejős Zoltán Bibliai hagyomány

Paradigmaváltás a múzeumi kultúraközvetítésben Múzeumok új kihívásai Paradigmaváltás a múzeumi kultúraközvetítésben „A múzeumi paradigmaváltás lényege, hogy múzeumaink aktívabb szerepet töltsenek be az emberek, a múzeumi közönség, a társadalom szabadművelődésében, közösségfejlesztésében, kielégítve a dinamikus ütemben fokozódó önálló tanulási–közösségi igényeket és szükségleteket, amely egyidejűleg jelenti a személyiségfejlesztést, személyiségformálást.” (Kurta, 2007)

Strukturális reformok megvalósítása a múzeumi rendszerben Múzeumok új kihívásai Strukturális reformok megvalósítása a múzeumi rendszerben A strukturális reformok lényege, hogy a múlt és a jelen kutatás felvétele alapján mit találnak ki a múzeumok a jövő embere, a jövő társadalom számára. Hinnünk kell abban, hogy a múzeumok hozzájárulnak a morális, kulturális, közösségi válság felszámolásához.

Köszönöm megtisztelő figyelmét! e–mail: kurta@hermuz.hu