1 MUNKAADÓI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKISMERETEK KÖZSZOLGÁLTATÓI MUNKAADÓK SZÁMÁRA III. RÉSZ SZAKOKTATÁSI SEGÉDANYAG III. RÉSZ : A KAMARÁK ÉS A KÖZSZOLGÁLATI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
Advertisements

A november 18-i workshop napirendje
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
általános főig. helyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Büntetés-végrehajtási
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Állam munkavédelmi feladatai
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Szakmai gyakorlatom bemutatása
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
A regionális politika 1996 után Magyarországon
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Az agrárpiaci rendtartásról szóló évi VI. törvény.
Az adatvédelem szabályozása
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
az önkéntes kamarai tagság
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
A közigazgatási eljárás II.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A kamarák, mint köztestületek lehetséges szerepe a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítésében.
Előadás másolata:

1 MUNKAADÓI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKISMERETEK KÖZSZOLGÁLTATÓI MUNKAADÓK SZÁMÁRA III. RÉSZ SZAKOKTATÁSI SEGÉDANYAG III. RÉSZ : A KAMARÁK ÉS A KÖZSZOLGÁLATI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A SZAKOKTATÁSBAN (KÉSZÜLT AZ MKIK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL) MKIK-STRATOSZ 2005

2 MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKISMERETEK KÖZSZOLGÁLTATÓI MUNKAADÓK SZÁMÁRA I. RÉSZ: ÁLTALÁNOS ÉRDEKKÉPVISELETI ISMERETEK II. RÉSZ: STRATOSZ ISMERETEK III. RÉSZ: A KAMARÁK ÉS A KÖZSZOLGÁLATI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELET EGYÜTTMŰKÖDÉSE A SZAKOKTATÁSBAN (KÉSZÜLT AZ MKIK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL) KIDOLGOZTA: GTK. STRATÉGIAI CONSULTING A TELJES SZAKOKTATÁSI SEGÉDANYAG SZERKEZETE

3 III. RÉSZ: A KAMARÁK ÉS A KÖZSZOLGÁLATI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELET EGYÜTTMŰKÖDÉSE A SZAKOKTATÁSBAN (KÉSZÜLT AZ MKIK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL)

4 BEVEZETŐ Az MKIK rövid bemutatása Törvényi szabályozásokTörvényi szabályozások Szervezeti áttekintésSzervezeti áttekintés Főbb tevékenységekFőbb tevékenységek Az MKIK és a munkaadói érdekképviseleti szövetségek együttműködése Törvényi szabályozásTörvényi szabályozás Együttműködési tapasztalatokEgyüttműködési tapasztalatok Az MKIK és a STRATOSZ együttműködéseAz MKIK és a STRATOSZ együttműködéseÖSSZEFOGLALÓ

5 Az MKIK rövid bemutatása

6 AZ MKIK tevékenységének törvényi szabályozása „1999. évi CXXI. törvény a gazdasági kamarákról11 Az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentéséhez szükség van a gazdasággal összefüggő közfeladatok egy részének a gazdálkodó szervezetek által köztestületi formában, önigazgatás útján történő ellátására. Az egyesülési jog alapján működő társadalmi szervezetek jogainak és érdekeinek tiszteletben tartásával, a gazdaság fejlesztésével, támogatásával, általános érdekeinek előmozdításával, az Európai Uniós integrációval, a regionális fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységek elősegítése céljából, a gazdasági tevékenységet folytatók önkormányzat alakításához való jogát elismerve, az Országgyűlés a gazdasági kamarákról a következő törvényt alkotja:”

7 „III. Fejezet A GAZDASÁGI KAMARÁK FELADATAI A területi gazdasági kamarák feladatai a gazdaság fejlesztésével kapcsolatban 9. § (1) A gazdasági kamarák a gazdaság fejlesztésével összefüggésben a) előmozdítják a gazdasági tevékenység infrastruktúrájának fejlődését, ennek érdekében felhasználják bevételeiknek az alapszabályukban meghatározott és külön kezelt - e célra fordítható - részét; b) elősegítik a gazdaság fejlődésére jelentős hatást gyakorló, nemzetgazdasági szinten hatékony, de a közvetlen vállalkozói érdekeltséget meghaladó célok megvalósulását; c) közreműködnek a területfejlesztési koncepciók és programok gazdaságfejlesztési munkarészeinek kidolgozásában és végrehajtásában; d) közreműködnek az országos gazdasági érdek-képviseleti szervezetekkel együttműködve a szakképzésben, illetve végzik a mesterképzést és a mestervizsgáztatást;” Az MKIK tevékenységének törvényi szabályozása

8 Az MKIK Elnöksége Az MKIK Ellenőrző Bizottsága Az MKIK Etikai Bizottsága Az MKIK kollégiumai Az MKIK ügyintéző szervezete AZ MKIK Szervezeti áttekintés

9 Az MKIK főbb tevékenységei Az országos kamarák feladatai 12. § (1) Az országos gazdasági kamara látja el a következő feladatokat: a) véleményezi a gazdasági tárgyú előterjesztések és jogszabályok tervezeteit; b) kapcsolatot tart a külföldi gazdasági kamarák országos szervezeteivel és gazdasági jellegű nemzetközi szervezetekkel; c) összehangolja a gazdasági kamarák külföldön végzett vagy külföldre irányuló, továbbá a külföldiek számára belföldön végzett gazdasági tájékoztató és propagandamunkáját; d) megszervezi a magyar gazdasági napokat; e) kialakítja a gazdasági kamaráknál vezetett nyilvántartások egységes rendszerét; f) kidolgozza a tisztességes piaci magatartásra vonatkozó etikai szabályokat tartalmazó etikai szabályzatot; g) külön törvények rendelkezései szerint részt vesz az országosan működtetett tanácsok és testületek munkájában. (2) A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara biztosítja a nemzetközi kereskedelmi ügyekben is eljáró Állandó Választottbíróság működési feltételeit, megválasztja és visszahívja a választottbírókat.

10 Könyvkiadás Időszaki kiadvány kiadása Egyéb kiadás Nyomdai előkészítő tevékenység 22.33Számítógépes adathordozó sokszorosítása Biztosítást, nyugdíjalapot kiegészítő tevékenység Hardver szaktanácsadás Szoftverkiadás Egyéb szoftver-szaktanácsadás, -ellátás Adatfeldolgozás Adatbázis-tevékenység, on-line kiadás Egyéb számítástechnikai tevékenység Humán kutatás, fejlesztés Jogi tevékenység 74.12Számviteli, adószakértői tevékenység 74.13Piac- és közvélemény-kutatás 74.14Üzletviteli tanácsadás 74.85Titkári, fordítói tevékenység 74.87Máshová nem sorolt egyéb, gazdasági szolgáltatás 80.42Máshova nem sorolt felnőtt és egyéb oktatás 91.11Vállalkozói érdekképviselet A kamara alaptevékenységeinek TEÁOR szerinti besorolása

11 Az MKIK és a munkaadói érdekképviseleti szövetségek együttműködése

12 AZ MKIK és a munkaadói érdekképviseleti szövetségek együttműködésének törvényi szabályozása Az MKIK és a munkaadói érdekképviseltek együttműködést a kamarai törvény körvonalazza ezért a törvény idevonatkozó részét itt ismertetjük. Külön is kiemeljük a törvény III. fejezet, 9. paragrafus, d. pontját, ami az alábbiakat tartalmazza: „d) közreműködnek az országos gazdasági érdek-képviseleti szervezetekkel együttműködve a szakképzésben, illetve végzik a mesterképzést és a mestervizsgáztatást;” Ez a pont a szakképzésre fejezi a fő hangsúlyt, de természetesen számos más területen is célszerű az együttműködés.

13 AZ MKIK és a munkaadói érdekképviseleti szövetségek együttműködésének törvényi szabályozása 14. § A gazdasági kamarák szakmai, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletet nem láthatnak el. A gazdasági érdekképviseleti jogok gyakorlására vonatkozó szabályok, kapcsolat az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetekkel A gazdálkodó szervezetekre, az általuk folytatott gazdasági tevékenységre vonatkozó - jogszabály alkotására, program elfogadására, átfogó intézkedés meghozatalára irányuló vagy egyéb jelentős - előterjesztésnek (a továbbiakban: gazdasági előterjesztés) a Kormányhoz történő beterjesztése előtt meg kell kérni a kamara véleményét. A kamara véleményének kialakítása előtt szükség esetén egyeztet az érdekelt országos gazdasági érdekképviseleti szervezetekkel. A kamara a gazdasági tárgyú előterjesztés készítésére, valamint benyújtására irányuló kezdeményezése során, valamint szükség szerint a tevékenységét érintő bármely más kérdésben együttműködik az érdekelt gazdasági érdekképviseleti és az egyéb társadalmi szervezetekkel.

14 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara május 18-án tartotta XIX. Küldöttgyűlését. A Küldöttgyűlésen önálló napirendi pontként került megvitatásra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara középtávú szakképzési stratégiája. A tanácskozás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzéssel kapcsolatos küldetését az alábbiakban fogalmazta meg: „A munkaerő-piac, a vállalkozásaik mindenkori igényeit és az egyén karrier lehetőségeit egész életen át biztosító szolgáltatás centrikus, felhasználóbarát szakképzési rendszer kialakítása.” Az MKIK középtávú szakképzési stratégiája.

15 A kamarák és a munkaadói szövetségek szép eredményeket értek el az együttműködésben, különösen a szakképzés területen. Számos együttműködési megállapodás született és számos szerződéskötésre került sor a szakoktatás területén végzendő feladatok biztosítására. A kamarák gyakran olyan megállapodásokat is kötnek, melyek országos szervekkel érintik a munkaadói érdekképviseleteket is. Példaként említhetjük a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Területfejlesztési Hivatallal (NTH) kötött megállapodást, melynek 2. pontjában a vállalati szféra területén történő oktatás előmozdítását kívánják erősíteni: Az MKIK és a munkaadói érdekképviseltek együttműködési tapasztalatai

16 Az MKIK és a STRATOSZ együttműködése Az MKIK és a STRATOSZ szorosabb együttműködése 2004-ben kezdődött a szakoktatás területén történt szerződéskötéssel. Az együttműködés keretében elkészülő szakoktatási segédanyag alkalmas lesz arra, hogy a STRATOSZ tisztségviselői és szakértői az eddiginél jobban megismerjék az MKIK működésének törvényes szabályozását, főbb tevékenységeit és ennek alapján a jövőben szorosabb együttműködésre törekedjenek. Az MKIK és a STRATOSZ szorosabb együttműködése azért is indokolt, mert a STRATOSZ-ban tömörülő stratégiai közszolgáltató vállalatok szerepe a magyar gazdaságban meghatározó.

17 A HATÉKONYAN MŰKÖDŐ TÁRSADALMI PÁRBESZÉD RENDSZER EURÓPAI UNIÓS ÉS NEMZETI ÉRDEK! A MAGAS SZINTŰ ÉRDEKKÉPVISELET MUNKAADÓI ÉRDEK! A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzéssel kapcsolatos küldetését az alábbiakban fogalmazta meg: „A munkaerő-piac, a vállalkozásaik mindenkori igényeit és az egyén karrier lehetőségeit egész életen át biztosító szolgáltatás centrikus, felhasználóbarát szakképzési rendszer kialakítása.”

18 MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKISMERETEK KÖZSZOLGÁLTATÓI MUNKAADÓK SZÁMÁRA I. RÉSZ: ÁLTALÁNOS ÉRDEKKÉPVISELETI ISMERETEK II. RÉSZ: STRATOSZ ISMERETEK III. RÉSZ: A KAMARÁK ÉS A KÖZSZOLGÁLATI MUNKAADÓI ÉRDEKKÉPVISELET EGYÜTTMŰKÖDÉSE A SZAKOKTATÁSBAN (KÉSZÜLT AZ MKIK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL) KIDOLGOZTA: GTK. STRATÉGIAI CONSULTING MKIK-STRATOSZ 2005