Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
Advertisements

OXIDOK TESZT.
Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával
A víz oxigéntartalmának meghatározása
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
„A modern természettudományos szemléltetés feltételeinek megteremtése Kisvárdán a Dr. Béres József Laboratórium korszerűsítésével, működtetésével” TÁMOP.
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
IV. kationosztály elemzése
Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet
HIDROGÉN-KLORID.
4. Az aceton és a formalin megkülönböztetése
A kémiai egyensúlyokhoz… ( )
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
pH, savak, bázisok, indikátorok
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Kémiai reakciók katalízis
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
Az etén előállítása.
23. Szappanfőzés.
Reakciótípusok.
Oldáshő.
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
33. Tojásfehérje vizsgálata
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal
37. KI és KBr azonosítása klórgázzal
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
7. Primer és szekunder alkohol oxidációja
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
Szükséges Anyagok: rézforgács, 60-65%-os salétromsavoldat,
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
Szükséges Eszközök: • 3 kémcső • kémcsőtartó állvány Anyagok: • CaCO3
16. Nátrium reakciója vízzel
Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzel Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Vizes oldatok kémhatása
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Milyen kémhatásokat ismersz?
Az anyagok tulajdonságai és változásai
Az oldatok kémhatása.
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
Összeállította: J. Balázs Katalin
MŰSZAKI KÉMIA 3. KÉMIAI EGYENSÚLY ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Előadás másolata:

Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása

Szükséges Eszközök: • műanyag tálca • három darab üres kémcső • pH-papír • gumikesztyű • védőszemüveg Anyagok: • citromsav (C6H8O7) • nátrium-acetát (C2H3NaO2) • szőlőcukor (C6H12O6) • desztillált víz (H2O)

Kísérlet leírása Az anyagokat feloldjuk desztillált vízben. A három oldat legszembe- tűnőbb különbsége a kémhatásuk, melyet az indikátorpapírral ki is tudunk mutatni.

Tapasztalat A pH-papír az egyik oldatban piros színű lesz, a másik oldat kékre színezi az indikátort, a harmadikban az indikátorpapír színe nem változik.

Magyarázat A citromsav savas közeget hoz létre a H3O+ ionok hatására mely pirosra színezi az indikátorpapírt. A Nátrium-acetát kémhatása lúgos lesz a CH3COO- ionok hidrolízise miatt, ami az indikátort kékre színezi. A szőlőcukor oldata pH-semleges (az indikátorpapír színe nem változik).

Magyarázat C6H4(OH)(COOH)3 + H2O  C3H4(OH)(COOH)2COO- + H3O+ CH3COO- + H2O  CH3COOH + OH- A szőlőcukor csak fizikailag oldódik a vízben, kémiai reakció nem megy végbe