Kertész Imre: Sorstalanság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Advertisements

A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Thalatta! THALATTA! Thalatta!.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Hogyan illeszkedik be Mészöly munkássága a második világháború utáni magyar irodalomba?
GÁRDONYI GÉZA EMLÉKHÁZ
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Művészet By: Turi Krisztina.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
MKE 44. Vándorgyűlése Helyismereti Szekció Győr, július 13. péntek Magdics Erika Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr.
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Jónás alakja mint önarckép
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
A mozgóképi elbeszélés
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
Jean-Jacques Rousseau ( )
Albert Schweitzer Tucy
Karácsonyi óhaj.
Magyar és magyarszármazású Nobel-díjasok
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
A XVIII. századi angol próza
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
SZEMBENÉZÉS ÉS SZEMBESÍTÉS Politika, etika és irodalom Lengyel József műveiben XXX. OTDK Társadalomtudományi Szekció Zsigmond Király Főiskola április.
Fekete István január 25. – június 23..
A regényműfaj nagy alkotói
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Katona András Magyar Turizmus Zrt.
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Advent idején.
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
Arany nagykőrösi balladakorszaka
Voltaire és Rousseau 23/B.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Szabó Magda: Katalin utca
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
HANS BELTING A mű - kontextusban prezentációs anyag 1 Propedeutika TÁMOP /2/A/KMR – Propedeutika alprojekt1.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
:07:02 Elizabeth Rosemond Taylor febr. 27.-én született Londonban, - kétszeres Oscar díjas, angol-amerikai színésznő. Nevének közismert.
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Képzeld el! Alkoss! Újíts! 1 Radu Mihăileanu rendező az európai Kreativitás Év nagykövete európai Kreativitás Év európai Kreativitás Év.
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Franz Kafka ( ).
Kertész Imre (Budapest, ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal.
Morális kérdések a XX. század világirodalmában
A zsidóság régen és ma (Projekt, óraterv)
Tóth Krisztina ben született Budapesten Képzőművészeti Szakközépiskola, Budapest ELTE magyar-történelem szak két évig Párizsban ösztöndíjas
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Sivatagon és vadonban. Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz Lengyel regényíró 1846-ban született Lengyelországban elszegényedett nemesi család gyermekeként.
Képek: Szentesi Gyors.
Multimédia – Multikulti Kovács „Katáng” Ferenc Tanár Úr iChat-en keresztül Oslóból!
Digitális témahét A Gyöngyösi Arany János Általános Iskola 8. a osztályában
Kertész Imre: Sorstalanság
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
Az ókori kultúrák.
Kvíz Híres magyar írókról.
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Mikszáth Kálmán novellái
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

Kertész Imre: Sorstalanság

Kertész Imre Kertész Imre az első magyar irodalmi Nobel-díjasunk (2002-ben kapta meg a elismerést). Zsidó családba született, családja átélte a 20. század összes erkölcsi borzalmát: „Zsidónak lenni: szerintem ez ma elsősorban erkölcsi feladat.”

Kertész Imre Művészetét áthatja a holokauszt-irodalom; ám műveiben megjelenik az irónia és groteszk is: „a lágerek abszurditása nem ellentéte, hanem sűrítménye a világ abszurditásának”. Adorno: „Auschwitz után nincs művészet!”

Sorstalanság Cím: nincs sorsa, elvették tőle, egy általános zsidó sorsot kell élnie (egy gyermek allegóriáján keresztül ez még inkább érzékelhet – kiszolgáltatottság, lehetőségek, melyek nem valósulhatnak meg).

Sorstalanság Fontos, hogy a főhős nem Kertész Imre, hanem Köves György (Gyurka), az elbeszélő végig az ő szempontjából kezeli a történetet: sokáig jelen időt használ. vele együtt kell átélnem az eseményeket, legfeljebb napokra emlékszik vissza gyermeki beszédmód, naivitás, akár a táborokat is szépnek tudja látni, nincsenek meg benne a felnőttes sablonok

Sorstalanság Naplószerű írásmód: nem folyamatos, emlékképszerű, de lineáris (nem ugrál az idősíkok között). Nem foglal állást, csak a mű végén vállalja fel az értékítéletet.

Holokauszt és művészet Számos regény (Anna Frank naplója – szintén gyerek, Jorge Semprun: Nagy utazás), film (Schindler listája, Napfény íze, Életvonat, Az élet szép) művészeti alkotás foglalkozik a holokauszt témájával, Kertész Imrét az elbeszélés módja és nyelvezete különbözteti meg a többi alkotótól.

Feladatok Hasonlítsd össze a regényt és a filmet! Gyűjts olyan irodalmi műveket, melyben a gyermeki nézőpont dominál! Keress olyan magyar irodalmi műveket, melyben a holokauszt-élmény jelenik meg!