„Az esztétikai aktivitás az, ami életben tart bennünket” Antal- Lundström Ilona Mälardalen University Sweden.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Tehetségazonosítás gyakorlata
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
A tanári munka értékelése
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás bevezetése a tényői Napközi Otthonos Óvodában és az Ady Endre Általános Iskolában Projektindító.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Koragyermekkori (0-7 éves) kiemelt projekt -TÁMOP 6.1.4
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSOK Bárczi Gusztáv Módszertani Központ.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
„Intelligens iskola megvalósulása a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban” author A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZER
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
Látható hangok Esztétikai foglalkozások 3-8 éves gyermekek
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
A DIFER használata.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A tanulói jelentés.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Iskolai közösségi szolgálat
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Az Országos képesítési keretrendszer 0. szintje Katona Nóra ELTE, PPK, Pszichológai Intézet május 12.
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Hejőkeresztúr – Tehetséggondozás K. Nagy Emese k. nagy.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Készítette: Borsiné Csontos Ilona óvodavezető h.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Pályázati eredmények Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Pályázati eredmények Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program HEF OP –Térségi.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
DARUS a gyermekekért.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Új skála – új lehetőségek
Katolikus óvodák létszámának alakulása a katolikus köznevelés rendszerében a 2016/2017-es nevelési évben Készítette:Grolyóné Szabó Éva és Schillingerné.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
Szolnoki Tagintézmény
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Szakiskolai Fejlesztési Program I
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Előadás másolata:

„Az esztétikai aktivitás az, ami életben tart bennünket” Antal- Lundström Ilona Mälardalen University Sweden

Nemzetközi kutatási ill. tapasztalati evidencia a Látható hangok program eredményességéről A vitális kompetenciák (szociális, kommunikativ és kognitív) fejlődését serkentő, életkedvet,energiát és motivációt biztosító komplex esztétikai programot a bevándorló és hátrányos helyzetű gyerekek szocializálásában, érzelmi és kommunikációs –nyelvi fejlesztésében használtuk a svéd ovodákban, óvodai osztályokban, majd egy kutatásban ( ). A matematikai, beszédértési téren a DIFER teszt eredményeinél és Érzelmi- szociális teszttel (Oláh Attila. ELTE) 17-20%-al jobb mutatókat kaptunk az azonos korú magyar tanulók standardjához viszonyítva. Európában több konferencián, szakmai fórumon ismertettük (Firenze, Dublin, Oslo, stb).

Hazai megvalósult jó gyakorlat, pilot program A VISTA-projektbe (Vitalising Science Trough Aesthetic) magyar társakat is bekapcsoltunk: Andor Ilona Zenei Tagozatos Iskola, Janikovszky Éva Általános Iskola, Rózsa utcai óvoda A pilot-program 2004-ben indult Budapesten a svéd kutatással párhuzamosan. Magyar nyelvű oktatási anyagot ideiglenes fordításban és minőségben adtunk a résztvevőknek. A méréseket a DIFER-rel végeztük. Kutatási jelentésünk a neten olvasható svédül: „Estetiska aktiviteter som pedagogiskt redskap” őszén a záró konferencián Habsburg Walburga, mint svéd orszgyűlési képviselő és három magyar kolléga is jelen volt a Mälardalen Egyetemen.

A hazai program eredményessége eléri a nemzetközi jó gyakorlatot Agykutatók vizsgálták a program hatékonyságát. Csépe Valéria csoportja kimutatta a beszédhang sokkal magasabb megértési szintjét három éves távlatban a Janikovszky Éva Általános Iskolai munka után. ( MTA video a finn tudományos napokról) A használó óvodákban több vizsgálatot végeztünk, DIFER teszttel, és Érzelmi- szociális teszttel (Oláh Attila. ELTE) Ezek eredmény pozitív volt, a gyermekek fejlődése bizonyított.

A hazai disszemináció sikeres volt Az ELTE új, esztétikus kiadásban adta ki a Látható hangok program anyagát a fejlesztő pedagógiai képzés számára. (2006). Az első képzést március- áprilisban tartottam mint vendégprofesszor A siker ellenére nem vitték tovább az oktatást az ELTE-n A Géniusz és Tehetségpont képzések országosan is ismertté tették a programot. Ma már több helyszínen terjesztik korábban képzett kollégák: Kaposvár, Siófok, Pomáz, Tiszaföldvár, Putnok, Ózd, Miskolc, Nyíregyháza, stb. Jelenleg többen várnak pályázati pénzre, hogy elvégezhessék a képzést és indíthassák a programot az óvodában. (Sopron, Szeged, Kecskemét, Tatabánya)

A disszeminált programok eredményét mérték, ezek közelítik a pilot program eredményességét ben Putnokon és Nyíregyházán vezettek pályázati felzárkózási programot hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésére. Az eredmények meggyőzőek voltak. Jelenleg Ózd-Sajóvárkonyon 190 hátrányos helyzetű roma gyermek (3-6 éves) vesz részt méréssel kísért fejlesztésben. A munka intenzív és eredményes hosszútávú javulás várható a körzetben a szülők bevonásával, nevelésével történő kísérletben. A DIFER „óvodaszolga” programmal kísérjük az óvodások egyéni fejlődését. A pedagógiai képzettség és tudatosság kitűnő. Ősztől már iskolába megy az első csoport.