Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Számadás a talentumról
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
FOR EVER GURULÓ XII. FESZ Kongresszus, Velence, szeptember 29. Kogon Mihály.
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Motivációs kérdezés technikája
A szociális munka elméletek – IV. Humanisztikus és egzisztenciális elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991, old.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A mentális betegségek osztályozása,
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Egyéni döntések a szervezetben
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
Önsegítő csoportok Összetétel: azonos problémával küzdő kliensek
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
AZ ORVOSHOZ FORDULÁS FOLYAMATA
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Korai fejlesztés fontossága
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
A támogatott lakhatás kihívásai
Családtámogató ellátások
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Új utak a mentális zavarok felismerésében, terápiás lehetőségeiben Prof. Dr. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, Élettani Intézet, Szeged Országos Pszichiátriai.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Mozgásszervi rehabilitáció
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Mozgásszervi rehabilitáció
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Mindent lehet még jobban tenni
Előadás másolata:

Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum, Ébredések Alapítvány

A változások…  A medikális szemlélet sarokköveinek kimozdulása A pszichés és pszichiátriai zavarok csak a külső- belső világ folyamatos interakciójában értelmezhetőek (pl. urbanizáció és szkizofrénia) Az egyén adottságainak és döntéseinek egyaránt szerepe van (sors, vagy felelősség?) A kategorizálásra épülő diagnosztika helyett a fenomenológiai leírásból felépített több dimenziós diagnózis?

A terápiák  Nem (csak) a kategóriákra épülő diagnózisokhoz, hanem a szükségletekhez rendelt intervenciók  Állapotok helyett „kölcsönhatások kezelése”  A nehezen kutatható, nem intervenció jellegű hatótényezők előtérbe kerülnek  A képzések problémái (adottság és képzettség)

A szociális (közösségi) ellátás változásai  A szolgáltatói teljesítmény előtérbe kerülése  Az „objektív” szükségletek szociális ügyintézése felől személyes célok eléréséhez szükséges pszichoszociális intervenciók oktatása felé  A passzív gondozotti státusz helyett a közös felelősségvállalás felé  A kliens és hozzátartozói (tárgyaló)partnerek

A foglalkoztatás változásai  A fogyatékosság orvosi értelmezése helyett több szempontú értékelés: FNO rendszer  A munka világába történő visszaút ösztönzése  A szocialista típusú támogatási rendszer megszűnése

A fogyatékosságra két oldalról lehet hatni elvárások, ergonómia, akadály- mentesítés nevelés, kezelés, gyakorlás társadalmi elvárás egyéni képesség fogyatékosság teljesítőképesség

Egyéni és társadalmi modell, röviden Képzeljenek el egy kerekes székes embert, aki a szavazóhelyiséghez vezető lépcsők előtt áll  Az individuális modell két formája: 1- az egyén bénult: orvosi megközelítés (károsodás) 2- az egyén nem tud járni: funkcionális megközelítés (fogyatékosság / tevékenység akadályozottsága)  A szociális modell két formája: 1- az épület nem akadálymentes: környezeti megközelítés (akadálymentes környezet) 2- a társadalom diszkriminál és szegregál: politikai megközelítés / az emberi és polgári jogok egyenlőtlensége (diszkrimináció mentesség)

Az FNO alapelvei  a fogyatékosság élettapasztalatként való felfogása, amely bárkivel, bármikor megtörténhet, mint valamilyen probléma észlelése a tevékenykedésben  diagnózistól független  a fogyatékosságot a megváltozott egészségi állapotú egyén és környezete kölcsönhatásaként értelmezi

A változások közös útja  A „belső” és „külső” tényezők, kölcsönhatások közös értelmezése és kezelése A „betegségek” értelmezésében A terápiákban: biológiai ÉS pszichoszociális intervenciók, non-specifikus tényezők Rendszerszemlélet – a kölcsönhatások kezelése Az FNO rendszerben  A személyes szükségletekre alapozottság

A változások közös útja  „Egyedül nem megy…” A különböző szakemberek teamje A mentális zavarral élő embert a saját „hálózatában” megérteni és ezzel együtt segíteni A „forráscsoport” közvetlen segítése

Krisztián esete  Mi a helyes szakmai válasz? 1.Vitessük be a pszichiátriára 2.Segítsünk, hogy megnyugodjon, dolgozzuk fel az átélt traumát a terápiában, így könnyebben elfogadja majd az új élethelyzetet 3.Intézzük el a kiköltözést, a pénzügyeket, elkerülve az újabb konfliktust 4.Kérdezzük meg tőle, mi a célja? Válasszon ő a lehetséges megoldások közül….

Krisztián ragaszkodik az igazságához, ügyet akar…  Támogatjuk?  Az önbecsülés és önérvényesítés segítése,  A méltányos bánásmód,  A diszkrimináció és stigma, a szegregáció leküzdése,  A közösségi integráció fenntartása: GYÓGYÍTÓ ERŐ: Pszichológiai akadálymentesítés!

Ez a gyógyító erő: a felépülés értékeihez kötődik A felépülés a kezelés, gondozás legtágabb kerete, amely meghatározza:  A szervezetek misszióját, kialakítását, szervezését  A kliensek ellátásának kereteit  A gondozási kapcsolat jellegét  A beavatkozások tervezését és véghezvitelét, ahogyan azt Krisztián terápiájában is láttuk.