A pszichiátriai zavarral élőket sújtó stigmáról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Alkoholizmus.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
A mentális betegségek osztályozása,
Harry Stack Sullivan.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban? Pléh Csaba BME-MTA Előadás az értékelés konferencián, GKM-MTA, 2007 április 25.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Gyerekem a városban avagy amit Önök nem tudnak Miskolc Városi Diákönkormányzat Diákjogi – és Érdekvédelmi Bizottság.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A Magyar Köztársaság kormánya
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Közösségi Pszichiátriai Centrum
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Személyközpontú gondozás
Új utak a mentális zavarok felismerésében, terápiás lehetőségeiben Prof. Dr. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, Élettani Intézet, Szeged Országos Pszichiátriai.
EMPLOYER BRANDING KUTATÁS MIT GONDOLNAK AZ ÜGYFELEK, AZ ÚJSÁGÍRÓK ÉS AZ ÜGYNÖKSÉGEK?
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Előadás másolata:

A pszichiátriai zavarral élőket sújtó stigmáról Dr. Harangozó Judit Dr. Sebes Júlia Ébredések Alapítvány „Antistigma” munkacsoport

(Képmagyarázat, amely eredetileg szóban hangzott el…) Antonioni zseniális Nagyítás c. filmjében a modernkori, vagy posztmodern tudomány azon nagy dilemmáit is érzékelteti, amelyek a valóság megismerhetőségével, az objektív igazságok, a tudós és eszköztárának objektivitása megkérdőjelezésével kapcsolatosak. Vajon meglátjuk-e a valóságot a fénykép és a nagyító által? Vajon fókuszált figyelmünk nem torzít-e? Vajon a kép egy részének kiemelése a vizsgálódás számára indokolt-e? Ehhez hasonló dilemmákkal nekünk is szembe kell néznünk, pl. a stigma kérdésével kapcsolatban. (folyt. )

Képmagyarázat folyt. A stigma már önmagában önkényes kiemelésnek tűnhet, hiszen nyilvánvalóan nem választható el a jelenségek nagyon tág körétől és nem ragadható ki az összefüggésekből. A tavalyi szociálpszichiátriai világkonferencia, ahol szinte minden előadás a stigmáról szólt, nagyon megerősítette ezt az észrevételemet: a kutatások nagy részéből nem tudtunk meg igazán semmit.

Képmagyarázat folyt. Talán azért sem, mert a legtöbb vizsgálat gyakoriságokat vizsgált és nem kvalitatív közelítést használt. A számokból, - milyen a stigma Katalóniában, vagy Lappföldön -, nos sok olyan következtetést nem lehet levonni, amelyekből haszna lenne a betegeknek…Úgy láttam, hogy a stigma-kutatások fő előnye a könnyű kutathatóság. Később aztán kissé módosult a véleményem, amikor találkoztam a Kings’ College Thornicroft vezette munkacsoportjával (amellyel a két szerző együttműködésben dolgozik), az általuk szervezett januári londoni stigma-konferencián a kutatói profizmus mellett találkozni lehetett azzal a rokonszenves „elszánt jóakarattal”, amely a stigma-kutatás körül csoportosulókat jellemezte a mentális zavarral élőkkel kapcsolatban.

Képmagyarázat folyt. Nos, ha már a stigma megértését tűztük ki célul, akkor érdemes egy olyan módszert választanunk, amely nem annyira a célzott és pontos fókuszálásra (a „Nagyításra”) hasonlít, hanem inkább ahhoz, ahogyan egy szobrot körbejárunk, minden oldalról megvizsgálunk, majd sok nézetből rakjuk össze a „látványt”. Ezért az előadásomban több szempontot fogok bemutatni, és nem a köztük lévő ellentmondásokat, hanem inkább a „párbeszédeket” keresem majd, a fenti szemlélet szerint. Lehetnek olyan nézetek, amelyekre azt mondják majd, „nem igazak”, de néha van bennük igazság, néhány helyzetben helytállóak, stb.

A stigma is több nézőpontból közelíthető Tudományfilozófiai szempontból: Természettudományos (okok magyarázata, általában mennyiségi adatokra épülő kutatások) Szellemtudományos (az összefüggések megértése, legtöbbször szociológiai, szociálpszichológiai kvalitatív kutatások) Egzisztencialista (nem tipizálható jelenségek, egyéni utak, dialógusok, a tipizálás: kontroll, a pszichiátria stigmatizál…)

A stigma-koncepció kritikája „Szerintem az egész stigma pszichiátriai konstrukció, ami a szakma fontosságát, mélységes humanizmusát és természetesen a (mindig jobb) gyógyszerek szerepét húzza alá.” (Buda B.leveléből Terenyi Z.-nak, LEF, 2009)

Egzisztencialista megközelítés - antipszichiátria „…a pszichológia felszámolja az ember belső szabadságát, nyitottságát és azt a sajátos meghatározatlanságot és eldöntetlenséget, amely a szabadság és nyitottság velejárója..” – kontroll az egyén felett Bahtyin, idézi Fórián Szabó I. (2003, Magyar Családter. Egyesület kongr.) Támogatom azt a terápiát, amely megállapodáson alapul. (Th. Szasz, 2009.) „Az elmebetegségek nem az agy betegségei, hanem csupán értékfüggő társadalmi-kulturális termékek” (Szendi G.) – a stigmát a pszichiátria hozza létre

Képmagyarázat Az első kép hospitalizált betegeket mutat, akiknél a stigmatizáló intézményi hatások nyilvánvalóak A második képen viszont egy kezeletlen, veszélyes viselkedésű pszichotikus férfi látható egy afrikai faluban, ahol nincs korszerű pszichiátria. A törzsi gyógyítók és a család ellátja (ahogyan tudja). Következtetés: a végletes helyzetek (1) az antipszichiátria szemléletét erősítik a medikálissal szemben(2) ill. a medikális ellátás „igazát” vetik fel az antipszichiátriával szemben.

A pszichiátria integrálhatja is a kritikai nézőpontokat…. „Túlzás-e arról beszélni, hogy a pszichiátrián belül megjelentek a "másként gondolkodók" Európában? Kisebbségben vagyunk, de mégis, mi más világot kívánunk megteremteni a pszichiátriában, mint a gyógyszerek dominálta kezelések és a költség-csökkentésre alapozott intézménybezárások világa. …vannak közös értékeink, amelyek így foglalhatóak össze: a betegek emberi és szabadságjogai, teljes értékű léte a társadalomban, és útjuk a saját belső világuk felé. ...” European Democratic Movement for Mental Health, alakuló ülés: 2009 május, Budapest

INDIGO kutatás (Thornicroft és mtsai, 2009, Lancet) 27 országból 729 szkizofréniával élő beteg 47%-a tapasztalt diszkriminációt a barátság, 43% a családi élet, 29% a munkavállalás során. 64% előfeltételezte a megkülönböztetést a munkában és a tanulásban 72% eltitkolja a diagnózist 38% érzi diszkriminatívnak a szakembereket.

Tehát a sikeres rehabilitáció stigmacsökkentő lehet! Mitől csökken a stigma? A stigma elsősorban a szociális készségek alacsonyabb szintjével, a negatív tünetekkel a különcséggel függnek össze, kevesebb összefüggést mutatva a pozitív tünetekkel. PENN, d.l., KOLHMAIER, J.R., CORRIGAN, P.W.:(2000):Interpersonal factors contributing to the stigma of schizophrenia: social skills, perceived attractiveness, and symptoms. Schizophrenia Research. 45(1-2):37-45, Sep 29. Tehát a sikeres rehabilitáció stigmacsökkentő lehet!

Még mitől rossz a compliance? A stigma… A stigma széles körű, és egyenes következménye az izoláció, szociális lecsúszás, a munkanélküliség, a megromlott önbizalom, mások megváltozott viselkedése beteggel szemben. A stigmának kitett betegek elvesztik a reményüket és megfelelő aktivitásukat a gyógyulással kapcsolatban. Thesen T.:Being a psychiatric patient in the community--reclassified as the stigmatized "other". Scandinavian Journal of Public Health. 29(4):248-55, 2001 Dec. Ritsher JB. Otilingam PG. Grajales M.: Internalized stigma of mental illness: psychometric properties of a new measure.Psychiatry Research. 121(1):31-49, 2003 Nov 1.

Mitől rossz a compliance? A stigma… 46 beteg interjúja alapján többségük megbélyegzettnek érezte magát. Ez az érzés hozzájárult a betegség és a kezelés elutasításához. Dinos S. Stevens S. Serfaty M. Weich S. King M: Stigma: the feelings and experiences of 46 people with mental illness. Qualitative study. British Journal of Psychiatry. 184:176-81, 2004 Feb.

Stigma és kórlefolyás… Indiában a szkizofréniában szenvedők 70-93%-a él házasságban, többen vállalnak gyermeket és dolgoznak is, ezzel szemben kevesebben fogyasztanak drogokat és alkoholt, mint a fejlett országokban élő sorstársaik. SARTORIUS, N. (1993): WHO’s work ont he epidemiology of mental disorders. Soc. Psychiatry Psych. Epidem. 28: 147-155 KULHARA, P., CHAKRABARTI, S. (2004): Schizophrenia a fejlődő világban.Schizophrenia Figyelő, 1. évf. 3.2-8.

A stigma és a szakemberek… Kérdőívvel mérték fel 60 pszichiáter szkizofréniával kapcsolatos attitűdjét: 88.4 pejoratív értelemmel ruházza fel a szkizofrénia kifejezést, nagy részük nem tájékoztatja a beteget a diagnózisról, mert úgy gondolja, hogy kilépne a terápiából nem értené meg a magyarázatot UCOK, A.P.; SARTORIUS, N.; ERKOC, S. ; ATAKLI, C. (2004): Attitudes of psychiatrists toward patients with schizophrenia. Psychiatry & Clinical Neurosciences. 58(1):89-91, February

Hogyan kezelik a betegek és hozzátartozók Hogyan kezelik a betegek és hozzátartozók? Kriminalitás, tünetek és (ön)megbélyegzés Attila ön.megbélyegzése „Én már nem akarok kint élni ezután…” József projekciója „Vegyünk itt fegyvereket a nappali kórházban, hogy megvédjük magunkat a kintiektől…” Gyula pszichotikus hosztilitása „Csak azért bántottam, hogy megöljenek végre! „ „Gyűlölök minden pszichiátert, aki beteggé tett!” Gyula mamájának hárítása „Most hová teszik ezt sok közveszélyes elmebeteget, akik kijöttek a Lipótról?”

Összefüggések A lefelé menő spirál… rossz compliance Stigma kevés önbizalom visszaesés Rossz kórkimenetel Visszahúzódás, lecsúszás Reménytelenség Öngyilkosság

Összefüggések A felfelé menő spirál…a FELÉPÜLÉS felé Javuló compliance Közösségi gondozás Hatékony rehabilitáció Kevesebb visszaesés Kevesebb stigma Jobb kórkimenetel és teljesítmény Önbizalom, remény

Kulturális összefüggések Susan Sontag A betegség mint metafóra című könyvében leírja, hogy a médiában bizonyos félelmet keltő betegségeket metafóraként használnak – „szkizofrén helyzet” (Frey Éva, 2006)

Hazai adatok Reprezentatív lakossági vizsgálat (Sümegi A.) A válaszadók 80%-a inkább lakna egy bűnöző szomszédságában, mint egy pszichiátriai beteg szomszédjaként Sziget Fesztivál (Kristóf J., Fehér L. Harangozó J.2005): Mind a tájékozottság, mind a stigma alacsony a szkizofréniával kapcsolatban

Hazai adatok „Összességében megállapítható, hogy a vizsgált írott médiában a skizofréniával nem sok cikk foglalkozik, de ezek többsége pozitív, támogató és a legritkább esetben szenzációkeltő. Vannak írások, amik kifejezetten a betegséggel foglalkoznak és céljuk a minél pontosabb információközlés, valamint a társadalomban meglévő előítéletek lerombolása. Viszonylag kevés cikk foglalkozik a skizofrén emberek társadalmi reintegrációjával, de vannak ilyenek és a betegek és családtagjaik önszerveződő egyesületeiről is születtek beszámolók. Nyolc írásban arról is olvashatunk, hogy az elmebetegek nem veszélyesebbek a „normális” populációnál, ez nem sok, de több mint azt a vizsgálat előtt vártam.” (Halász Judit,2004, hasonló következtetések: Frey Éva, 2006.)

Stigma in Global Context - Mental Health Study (SGC-MHS) Bernice A Stigma in Global Context - Mental Health Study (SGC-MHS) Bernice A. Pescosolido, Jack K. Martin and J. Scott Long

SGC-MHS vizsgálat Nagyon sok különbség van az egyes országok közt. A különbségek nem csak az attitűdökkel függnek össze. A stigma összefügg a mentális szolgáltatásokkal és azok finanszírozásával, összefügg az attitűdökkel, ugyanúgy, mint a kulturális kontextusokkal és a tradíciókkal. Magyarországon reprezentatív lakossági csoportban a mentális zavarokkal kapcsolatos stigmát alacsonynak találták.

WPA – Antistigma program 1. Tartós programok kellenek, a kampányok nem képesek megváltoztatni társadalmi berögzüléseket 2. Helyi viszonyokra adaptált, speciális programok szükségesek 3. A programoknak az érintettek valós problémáira kell választ adnia – kérdezd meg őket! 4. Multiszektoriális, eü-i szolgáltatók és szociális, kormányzati szervek, önkéntesek által közösen működtetett programok kellenek. Sartorius, 2006

WPA – Antistigma program 5. A programban mindenféleképpen szükséges érintettek, felhasználók, volt felhasználók részvétele. 6. Egy minden résztvevő által elfogadott stigma-modell alapján kell működnie. ( Együttműködés, párhuzamosságok kiszűrése) 7. A kifulladás és kiégés elleni teendők 8. A program értékelése: az érintettek által meghatározott mutatók alapján, a valós problémák megoldásának szintjén 9. A legfontosabb: minden országban lehet segíteni, tenni azért, hogy betegséggel küzdő embertársaink több reménnyel felvértezve tekintsenek a jövőbe. Sartorius, 2006

WPA – Antistigma Program Magyarországról egy civil network csatlakozott az Ébredések Alapítvány és a MAT vezetésével Dec. 4-én a program két vezetője tréninget tart a csatlakozó szervezetek számára Csatlakozókat még várunk: harangozo@psych.sote.hu