A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: 1997. ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Stratégiai tervezés.
Egészségpolitika.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A vidéki tér sikertényezői
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
A könyvtárügy stratégiája Két ciklus: 2003 – 2007, 2008 – 2013 Trendek 2002-ben:  Európában az élethosszig tartó tanulás, az átképzés központi helyévé.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
KIEGÉSZÍTŐ KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MINDAZ, AMI KÍVÜL ESIK AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FOGALMÁN.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Segédkönyvtáros képzés 1. Vázlat. 2010Biczák Péter A könyvtár fogalma, feladata a társadalomban  Az állampolgár könyvtárképe  A lexikonok könyvtárképe.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Gyűjtemény mint rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
A Tudásrégió közösségi színterei
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA

ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL

A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRAK SZOLGÁLTATÁSAI 1.ALAPSZOLGÁLTATÁSOK = INGYENESSÉG: könyvtárlátogatás, a kijelölt gyűjteményrészek helybenhasználata, az állományfeltáró eszközök használata, információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól 2.EGYÉB/KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK = BEÍRATKOZÁSI DÍJ ELLENÉBEN

A KÖNYVTÁRPOLITIKA ÁLTAL DEFINIÁLT ELVÁRÁSOK A KÖNYVTÁRÜGY STRATÉGIÁJA (PORTÁL-PROGRAM)

FŐ FEJLESZTÉSI IRÁNYOK A NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT INFORMÁCIÓK, A TUDÁS, A MŰVELTSÉG HOZZÁFÉRHETŐVÉ TÉTELE MINDENKI SZÁMÁRA

ENNEK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN… ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSI RENDSZER MŰKÖDTETÉSE KOMPLEX GYŰJTEMÉNYI RENDSZER  MAGAS SZÍNVONALÚ, DIFFERENCIÁLT SZOLGÁLTATÁSOK

PRIORITÁSOK VIDÉKFEJLESZTÉS A HOZZÁFÉRÉS NÖVELÉSE A FOGYATÉKKAL ÉLŐK KIEMELT TÁMOGATÁSA

KIEMELT KULCSTERÜLETEK 1. A KÖNYVTÁRAK KÖZVETÍTSENEK MINDEN NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT ADATOT ÉS INFORMÁCIÓT BIZTOSÍTSONAK HOZZÁFÉRÉST A NEMZETI KULTÚRA DOKUMENTUMAIHOZ HATÁRON TÚLI MAGYARSÁG KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSA

ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, FELADATOK EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ INFORMÁCIÓKAT ELŐÁLLÍTÓ SZERVEZETEKKEL A HAZAI DOKUMENTUMVAGYON DIGITÁLIS BIBLIOGRÁFIAI FELTÁRÁSA ADATBÁZISOK BESZERZÉSE, SZOLGÁLTATÁSA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ KÖNYVTÁRAK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS KP-I NYILVÁNTARTÁSOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE DIGITÁLIS TARTALOM NYILVÁNTARTÓ ÉS FELDOLGOZÓ SZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA A HÁLÓZATI FELTÉTELEK HOZZÁRENDELÉSE A FENTI FELADATOK, TARTALMAK SZOLGÁLTATÁSA ÉRDEKÉBEN.

KIEMELT KULCSTERÜLETEK 2. Az épülettől és a nyitvatartási időtől független hozzáférés az információkhoz, az adatokhoz és a könyvtári szolgáltatásokhoz.

ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, FELADATOK IKT-infrastruktúra kiterjesztése, fejlesztése Web-alapú szolgáltatások szélesítése Szabványos könyvtári portál kialakítása Nem könyvtári és nem hagyományos infók és ismeretek bevonása a szolgáltatásokba. Új technológiák bevonása a szolgáltatásokba A mozgókönyvtári, kistérségi könyvtári ellátórendszer kib ő vítése elektronikus szolgáltatásokkal.

„…KENYÁBAN TEVÉK, ZIMBABWÉBEN SZAMARAK SEGÍTIK A TÁVOLI TERÜLETEK KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSÁT. A SZAMÁRFOGAT NAPELEMES ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSOKAT VISZ HÁZHOZ…” (KÖFI, SZ. P.: 576.)

„… A KOLUMBIAI MEDELLÍN TÖBB MINT KÉTMILLIÓS VÁROSA A ’90-ES ÉVEK VÉGÉIG A NEMZETKÖZI KOKAIN- KERESKEDELMI KARTELLEK SZÉKHELYEKÉNT VOLT ISMERT. … [A KÖNYVTÁR] A LAKOSSÁG LÉLEKSZÁMÁHOZ KÉPEST SZERÉNY A 300 OLVASÓI FÉRŐHELY ÉS A 45 EZER KÖTETES ÁLLOMÁNY, ÁM ANNÁL AKTÍVABB A SZOLGÁLTATÁSOK KÖRE: KÖNYVKONTÉNEREK KÖRÖZÉSE MUNKAHELYEKEN ÉS ISKOLÁKBAN; HETENKÉNT KIHELYEZETT KIS KÖNYVGYŰJTEMÉNYEK NYILVÁNOS HELYEKEN, ÜZLETEKBEN, KÖLCSÖNZŐKIOSZKOK A BUSZMEGÁLLÓKBAN, OLVASÁSI PROGRAM NŐI ELÍTÉLTEKNEK, CSALÁDI OLVASÁSI PROGRAMOK STB. MINDEZ ABBÓL A MEGGYŐZŐDÉSBŐL INDÍTTATVA, HOGY A KÖZKÖNYVTÁR A TÁRSADALMI BEFOGADÁS EGYIK TÉNYEZŐJE KELL, HOGY LEGYEN…”

„… A PÉLDÁK AZT ILLUSZTRÁLJÁK, HOGY A 21. SZÁZAD KÖNYVTÁROSAI A LEGKÜLÖNFÉLÉBB FELADATOKAT LÁTJÁK EL, KÜLÖNBÖZŐ INTÉZMÉNYEKBEN ÉS KÜLÖNFÉLE KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT. ÉPPEN EZ A SOKFÉLESÉG LEHET A KULCSA A KÖNYVTÁROS SZAKMA TÚLÉLÉSÉNEK, HISZEN EZ TESZ KÉPESSÉ ARRA, HOGY FONTOS POZÍCIÓKAT TALÁLJUNK MEG ÉS FOGLALJUNK EL A FORMÁLÓDÓ INFORMÁCIÓ-ÖKOLÓGIÁBAN. A KÖNYVTÁROSSÁG OLYAN MULTIDIMENZIONÁLIS SZAKMA, AMELYNEK SOK ELNEVEZÉSE LEHET, A KÖNYVTÁROS GENERIKUS SZEREPE AZONBAN AZ INFORMÁCIÓKÖZVETÍTÉSBEN (INFORMEDIÁCIÓ) HATÁROZHATÓ MEG. … A KATEGÓRIÁK NEM ÁLLANK TÁVOL A HAGYOMÁNYOS KÖNYVTÁRI FUNKCIÓKTÓL, ÁM AHOGY A KÖRNYEZET FEJLŐDIK ÉS ALAKUL, JELENTŐS ELTOLÓDÁSOKRA VAN SZÜKSÉG A TARTALOM ÉS A HANGSÚLYOK TEKINTETÉBEN. …”

KIEMELT KULCSTERÜLETEK 3. AZ OLVASÁSKULTÚRA FEJLESZTÉSE

KIEMELT KULCSTERÜLETEK 4. KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOKKAL ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS TÁMOGATÁSÁVAL JAVÍTSA AZ ÉLETMINŐSÉGET, A FOGLALKOZTATOTTSÁGOT ÉS AZ EGYÉN VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉT.

ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, FELADATOK PARTNERKAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA A KÉPZÉSBEN ÉRDEKELT INTÉZMÉNYEKKEL ÉS MÁS KÖZGYŰJTEMÉNYEKKEL AZ ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉG GYAKORLÁSÁHOZ LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA TÁVOKTATÁSI, E-TANANYAGOK ORSZÁGOS, KÖZÖS HASZNOSÍTÁSA HELYI INFÓK SZOLGÁLTATÁSÁNAK BEKAPCSOLÁSA A KULTURÁLIS TURIZMUSBA A FELHASZNÁLÓK KÉPZÉSE

A SZOLGÁLTATÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT