Fiatalok, demokrácia, piacgazdaság – ifjúsági ellenkultúrák a politikai térben Eszményektől a kompetenciák felé IV. Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A kolerikus vérmérséklet
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH KÉPZÉS Kulcsszavak: coach, coahing, coachee, coach képzés, life coaching,
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A turizmus rendszer környezete
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Alternatív szülési formák
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Külgazdasági politika és piacfejlesztés 0) Témák, módszerek, követelmények Dr. Kruppa Éva Főiskolai tanár 2012/2013.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Demokrácia, piacgazdaság, fiatalok Vannak-e ifjúságpolitikai szempontok szerint és értékelhető kezdeményezések a forprofit szektor szereplői körében? Szeged,
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Szociológia - Jogszociológia
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Minden változik. A térinformatika is! CASCADOSS műhely január 29. Szeged Dr. Szabó Szilárd Terinformatika-online.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
„Reflektorfényben Te állsz”
SZOCIÁLPOLITIKA DR. KOVÁCS JÁNOS.
Esélyek a piramis alján
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
EGY ORSZÁGOS CIVIL SZERVEZET BEKAPCSOLÓDÁSA A KÖZMŰVELŐDÉSBE.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Tanár a hálózati tanulásban – változó tanárszerepek Fodorné Tóth Krisztina PTE
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Biyovis a mi üzletünk.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
Vállalati fenntarthatóság
Kognitív és emotív jelentés
Magyarország helye a világ értéktérképén
A Magyar Szocialista Párt választási programja:
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Fiatalok, demokrácia, piacgazdaság – ifjúsági ellenkultúrák a politikai térben Eszményektől a kompetenciák felé IV. Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások Magyarországon és Európában nemzetközi státuszkonferencia Kátai Gábor Fiatalok, demokrácia, piacgazdaság – ifjúsági ellenkultúrák a politikai térben Eszményektől a kompetenciák felé IV. Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások Magyarországon és Európában nemzetközi státuszkonferencia Kátai Gábor

Az eszményektől a kompetenciák felé konferenciasorozat ezt megelőző téli konferenciáján nagyon hasonló kérdéssel foglalkoztam. Akkor azt állítottam, a Pew Research Center: Two Decades After the Wall’s Fall – aug-szept-ben 14 országban felvett adataira támaszkodva, hogy radikális ifjúságpolitikai váltásra van szükség, ha azt akarjuk, hogy a demokráciába és a piacgazdaságba vetett hit a fiatalok körében újra megerősödjön az 50%-tól felfelé. Az eltelt két választás tükrében azt vizsgálom, hogy kezelte a kialakult érzületeket a politikai elit.

Ezek előtt tisztázandó a címben foglalt néhány fogalom: Az ellenkultúra fogalmát először John Milton Yinger használta 1960-ban egy tanulmányában, melyben a szubkultúrától eltérő, a hivatalos politikai felfogással szembe helyezkedő kultúrát írta le. Később 1982-ben jóval nagyobb terjedelemben írja le mit tapasztalt a fogalom felfedezésétől eltelt 22 évben. Az ellenkultúra fogalmát először John Milton Yinger használta 1960-ban egy tanulmányában, melyben a szubkultúrától eltérő, a hivatalos politikai felfogással szembe helyezkedő kultúrát írta le. Később 1982-ben jóval nagyobb terjedelemben írja le mit tapasztalt a fogalom felfedezésétől eltelt 22 évben. (Contraculture and subculture, 1960, American Sociological Review, 25. John Milton Yinger: Countercultures, 1982, Free Press, New York.)

Milyen jellemzői vannak a fogalomnak: az aktuálisan fennálló társadalmi berendezkedéssel szembefordul az aktuálisan fennálló társadalmi berendezkedéssel szembefordul hordoz magában politikai felhangot is, konkrét célja van, javítani a fennálló rendszert hordoz magában politikai felhangot is, konkrét célja van, javítani a fennálló rendszert jellemzően mozgalmi: munkásmozgalom, polgárjogi mozgalom, szexuális forradalom, nőjogi mozgalom jellemzően mozgalmi: munkásmozgalom, polgárjogi mozgalom, szexuális forradalom, nőjogi mozgalom kapcsolódhat erőteljesen generációhoz (beat, hippi) kapcsolódhat erőteljesen generációhoz (beat, hippi) lehet viszonylag tartós és múlhat gyorsan generációval lehet viszonylag tartós és múlhat gyorsan generációval

A politikai tér újrastrukturálódásához egy adalék: A Belvedere Meridionale által kiadott nagy sikerű Ulrich Beck munka, Mi a globalizáció? a globalizációra adott természetes, de zsákutcába vezető válaszok között hármat említ: fekete protekcionizmus, fekete protekcionizmus, zöld protekcionizmus, zöld protekcionizmus, vörös protekcionizmus. vörös protekcionizmus. Azt állítja, hogy ezek az irányzatok a globalizált politikai térben könnyű válaszokat igérnek, de alapvető belső ellentmondásaik miatt hamisak.

Nézzük a magyar helyzetet január óta eltelt helyzetben mi történt: Jobbik, zöldek meredeken emelkedtek (közbeszéd, parlament, önkormányzatok) Jobbik, zöldek meredeken emelkedtek (közbeszéd, parlament, önkormányzatok) Che Guevara commandante és a vörösök estek, esetleg stagnáltak (újszocialisták mozgalma, ANTIFA, stb.) Che Guevara commandante és a vörösök estek, esetleg stagnáltak (újszocialisták mozgalma, ANTIFA, stb.) egy szegedi ellenkultúrális termék a kétfarkú kutya pedig berobbant (stand-up comedy, új humorista generáció, streetart keverék – magyar abszurd) egy szegedi ellenkultúrális termék a kétfarkú kutya pedig berobbant (stand-up comedy, új humorista generáció, streetart keverék – magyar abszurd)

Mit jelent mindez? valóban van egy új generáció, melyet a felnőtt világ egyáltalán nem ért (hiába a közel 10 éves hangos szólongatás) valóban van egy új generáció, melyet a felnőtt világ egyáltalán nem ért (hiába a közel 10 éves hangos szólongatás) nem a konvencionális csatornákon terjed, vagy ha igen meghackelve azt nem a konvencionális csatornákon terjed, vagy ha igen meghackelve azt nagy társadalmi nyomás esetén létrejövő reakcióról van szó nagy társadalmi nyomás esetén létrejövő reakcióról van szó régiós versenytársainknál ez a közérzés messze nem ilyen erős régiós versenytársainknál ez a közérzés messze nem ilyen erős aki komolyan gondolja (persze a kétfarkú is – Kálmán O.) az nagyon erőteljesen piacgazdaság kritikus aki komolyan gondolja (persze a kétfarkú is – Kálmán O.) az nagyon erőteljesen piacgazdaság kritikus

Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója Gyorsan terjed a Jobbikhoz kötődő ellenkultúra címmel írja 2009-ben: „Az internet segítségével teremtenek nyilvánosságot, megújították a nyelvet, legendának tartják a holokausztot, legendának tartják a holokausztot, dicsőséges epizódnak a nyilas vészkorszakot, dicsőséges epizódnak a nyilas vészkorszakot, ősmagyar hit a krédójuk, ősmagyar hit a krédójuk, félkatonai szervezeteket, félkatonai szervezeteket, népfőiskolát hoznak létre országos hálózattal, népfőiskolát hoznak létre országos hálózattal, alternatív, csak magyar cikkeket áruló boltokban vásárolnak, alternatív, csak magyar cikkeket áruló boltokban vásárolnak, nemzeti rockot hallgatnak nemzeti rockot hallgatnak – mindinkább szembe ötlők, mind több hívet toboroznak, főként az ifjúság körében, a társadalom minden szegmensét lefedő, a Jobbikhoz szorosan kötődő szubkultúrák.”

Különösen fontos a zene és net, mint csatorna, és egy közös hitvilág. A közös érzelmi nyelv és az a felület, ahol a hivatalos politikát ki lehet kerülni. A zöld ellenkultúrában az ökológiai fenyegetettség a központi gondolat és vannak megfeleltethetőségek a fentiekkel: fair trade, fair trade, oktatás-képzés, oktatás-képzés, akcionizmus, akcionizmus, flashmob (ittho pl.: gerillakertészek), flashmob (ittho pl.: gerillakertészek), és persze zöld indikátorok a vállalatoknak. és persze zöld indikátorok a vállalatoknak. Ők is mind nagyobb népszerűségre tesznek szert a fiatalok körében.

Mi következik mindebből? a vörös protekcionizmus erősödni fog a vörös protekcionizmus erősödni fog erősödnek az ellenkultúra, gyengül az eddigi piac és demokrácia berendezkedés erősödnek az ellenkultúra, gyengül az eddigi piac és demokrácia berendezkedés az ifjúsági munkának reagálnia kell (10 éve nem reagál) az ifjúsági munkának reagálnia kell (10 éve nem reagál) hogy lehet ennek az érzelmi és cselekvési aktivitásnak az előnyeit megtalálni? hogy lehet ennek az érzelmi és cselekvési aktivitásnak az előnyeit megtalálni? hogy lehet az árnyoldalakat lemetszeni, mert ki kell mondani, hogy hordoznak veszélyeket hogy lehet az árnyoldalakat lemetszeni, mert ki kell mondani, hogy hordoznak veszélyeket olyan kérdésekre is érzékeny lehet ez a generáció, amely eddig teljesen kívül volt a politikán és olyan csatornákat képes használni, melyet a ’89 előtt szocializálódott vezető garnitúra nem ért. olyan kérdésekre is érzékeny lehet ez a generáció, amely eddig teljesen kívül volt a politikán és olyan csatornákat képes használni, melyet a ’89 előtt szocializálódott vezető garnitúra nem ért. Nagy lehet a feszültség a hivatalos keretek és a fiatalok által helyesnek hitt keretek között, és ennek az odásában érdemes személyesen is vállalni.