Hatósági ellenőrzések és annak tapasztalatai a fürdők szemszögéből

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi tapasztalatai munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi.
Földházi György osztályvezető vasútbiztonsági osztály
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóság Vasútbiztonsági Osztály
Gyermekkori balesetek súlya és megelőzési lehetőségei Magyarországon
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
A MÁV Zrt. helyzete és szerepe a vasúti közlekedés biztonságában
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
17. tétel.
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Dr. Kontrát Károly Belügyminisztérium parlamenti államtitkár
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Térfigyelő rendszer Baján
Óberling József r. ezredes
Magyarország közlekedésbiztonsága első négy hónapjában.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
Személysérüléses közúti közlekedési balesetek alakulása Magyarországon
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Közúti balesetek augusztus havi alakulásának előzetes adatai Személysérüléses közúti balesetek száma:1 570 baleset (1 549 baleset) Közúti halálos.
Közúti balesetek I-VII. havi évi alakulásának előzetes adatai Személysérüléses közúti balesetek száma:8 945 baleset (8 722 baleset) Közúti halálos.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Közúti balesetek I-X. havi alakulásának előzetes adatai
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,4%
(Zárójelben a I-V. havi megfelelő adatok)
(Zárójelben a I-VI. havi megfelelő adatok)
Személysérüléses közúti balesetek száma: +0,8%
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,2%
Miskolci Járási Hivatal
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
(Zárójelben a év megfelelő adatai)
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,4%
Tüzvédelem.
(Zárójelben a januári megfelelő adatok)
Előadás másolata:

Hatósági ellenőrzések és annak tapasztalatai a fürdők szemszögéből Dr. Ákoshegyi György Magyar Fürdőszövetség főtitkára

Előzmény Volt három sajnálatos baleset amit a sajtó nagyon felkapott: Aknába esett egy gyerek Egy négy éves gyermek és egy fiatalember vízbefúlt Feltűnő: augusztusig összesen 80-an vízben vesztették életüket – annak nem volt publicitása!

A baleset-megelőzés - népegészségügyi stratégia Dr. Bényi Mária és munkatársai 1998 – 2002 közötti időszakban az EU és hazánk baleseti helyzetét vizsgálták Az EU-25 országaiban évente 235 000 áldozata van a baleseteknek. (Ebből 50 000 a közúti baleset miatti halálozás.) A halálozási arány Európában 90 /100 000 fő. Az EU-15 ez lényegesen kedvezőbb: 32,9 /100 000 fő, míg az EU-25-ben 45 /100 000 fő Magyarországon 58,6 /100 000 fő

Sérülések, aránya 100 000 főre az EU-15-ök és az új tagországokban 1998-2001 között. EU-15 EU+10 nő ffi nő ffi Esések: 12.9 9,3 25 14,3 VÍZBEFÚLÁSOK: 0,4 1,4 1,2 5,1 Összes vízbefulladás MAGYARORSZÁGON: 204 (ebből fürdőkben 8-10 ?) 65 év felettiek baleseti halálozása 100 000 főre esések összes EU 49,4 126,2 Magyarország 164,5 270,8

Veszélyes-e a fürdő? Dolgozók baleseti veszélye: elesés, védőfelszerelés hiánya, vegyszerek kezelése, áramütés, vízbefulladás, égés-forrázás, aknába esés, A vendégek baleseti veszélye: vízbefulladás, elesés, élményelemek használatából származó veszélyek, sport balesetek, fegyelmezetlen viselkedés, vágás sérült burkolattól, aknába esés,

OTH JELENTÉS 234 ellenőrzött egység 53 intézkedés 5 esetben kellet medence működését felfüggeszteni 1 esetben bírság kiszabása (50000.-Ft) Vízforgató nem működött, medencében burkolati hibák, zsomp fedetlen, vegyszertárolóban nincs saválló padló és padlóösszefolyó, üzemnapló vezetése nem jogszabály szerint, elsősegélyhely jelzése hiányzik,

OTH észrevételek Az élményelemeket I. II. III. veszélyességi osztályba sorolták a 7/2007 GKM rend. alapján, - ugyanakkor nincs jogszabályi meghatározás arra, hogy mik tartoznak az élményelemek közé. Az elsősegélynyújtás körülményeit megfelelőnek találták, a képzettség rendben. A baleseti naplók vezetési gyakorlata eltérő. Az élményfürdők biztonsági feltételeinek létét ellenőrző hatóság nincs. Javasolják vizsgálni, hogyan épüljön be a hatályos jogszabályba az élményelemek üzemeltetésének speciális szakképzettségi követelménye.

MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG JELENTÉSE 162 munkáltatónál végeztek ellenőrzést, 145-en ( 89,5% ) nem tett eleget a munkavállalók védelme érdekében a munkavédelmi jogszabályokban előírt kötelezettségnek. Ellenőrzés alapján hozott intézkedések: 143 hiányosságot megszüntető határozat, 58 felfüggesztő határozat, 15 eltiltó határozat, 2 munkavédelmi bírság, 500000.-Ft 1 szabálysértési bírság, 50000.- Ft 16 helyszíni bírság, 245000.- Ft

Milyen baleset-megelőzés van a vendégek érdekében? Intézményesen kevés: csúszásmentes padló, uszodamesteri szolgálat, kötelezettség a sérülést okozó tárgyak és burkolatok javítására, élményelemek felügyelete A fegyelmezett fürdőhasználat eléréséhez kevés a lehetőség, iskolások körében kevés a helyes viselkedés oktatása

A szolgáltatás üzemeltetésének fontosabb elemei:

A technikai üzemeltetés fontosabb elemei:

Sérülések, aránya 100 000 főre az EU-15-ök és az új tagországokban 1998-2001 között. EU-15 EU+10 nő ffi nő ffi Esések: 12.9 9,3 25 14,3 VÍZBEFÚLÁSOK: 0,4 1,4 1,2 5,1 Összes vízbefulladás MAGYARORSZÁGON: 204 (ebből fürdőkben 8-10 ?) 65 év felettiek baleseti halálozása 100 000 főre esések összes EU 49,4 126,2 Magyarország 164,5 270,8

A balesetek közül legnagyobb súllyal az esések szerepelnek (3109 eset), melyek megelőzésére alig fordítunk gondot, pedig számuk duplája a közlekedési balesetből eredő halálozásnak. A teljes baleseti ellátás összes egészségügyi költsége 8÷12%-ra becsülhető. Az országok többsége – így Magyarország is - csak becsülni tudja ezeket a tetemes költségeket. Mindezek a hatalmas gazdasági és egészségügyi károk ellenére a baleset-megelőzésre a WHO adatai szerint 1$ jut 1 potenciálisan elveszített életévre. (Összehasonlításként 26$ a HIV/AIDS-re.)

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET