Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pásztor Tibor főosztályvezető
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
8. cikkely: A személyes adatok védelme AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPVETŐ JOGOK CHARTÁJÁBÓL (2000/C 364/01) ©2010 Alpár Gergely.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A szociális munka elméletek – IV. Humanisztikus és egzisztenciális elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991, old.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Én-védelem a szociális munkában
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
Ápolásetika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
A háború és a modern fegyveres erő
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991
Van jövő? Van jövő! Karrierépítés szociális munkásoknak-2006 Összeállította: Ágoston Magdolna Skype: agomag.
A sztenderdizáció hátrányai a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Skype: agomag.
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
A szociális csoportmunkában alkalmazott csoportok típusai
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
Az elnyomást elutasító/képessé tevő gyakorlat Összeállította: Ágoston Magdolna Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
A szociális munka elméletek -III. Kommunikációs elméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
WTS Klient csoport Budapest Adózási és könyvelési szolgáltatás Magyarországon és Németországban.
A munkával való elégedettség
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Előadás másolata:

Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991

Gyakorló szakemberek kritikája a szociális munka elméletalkotásáról A sok fajta, egymással versengő elmélet legtöbbször csak egyetlen szempont alapján közelít a klienshez, és ezek a megközelítések nagyon távol esnek egymástól ahhoz, hogy együttesen lehetne alkalmazni őket a konkrét és összetett gyakorlatban Az elméletek túlságosan általánosítóak ahhoz, hogy leírhatnák a gyakorlathoz szükséges specifikumokat

Az elméletek kihangsúlyozzák az önkéntesség, a terápiás vagy reform aspektusokat a munkában, és helytelenítik a szociális kontrollt, a jogi és eljárási kötelezettséget Sok elmélet túlságosan autoriter: ellenőrzi a szociális munkásokat, ezzel korlátozza szakmai szabadságukat Az elméletek gyakran kerülnek szembe a jogszabályokkal, és az azokban megkövetelt eljárásokkal, különösen a hatósági munkában

Az elméletalkotás sikertelensége aláásta a szociális munka és a szociális szakmák presztizsét az EU-ban- Stevenson, 1998; Parton-2000, (no meg a társadalmak számára kevésbé „kényelmetlen” szakmák munkaerőpiacon kívülre kerülése!!!Á.M.) A szociális munka sohasem tud megfelelni az elméletalkotás követelményeinek: „elmélet- gyenge” mondják a tudósok és a képzésfinanszírozók, túl „elméleties” mondják a szolgáltatást végzők és a finanszírozók (Á.M.)

Érvek az elméletalkotás mellett Az elméletek képesek új szükségletek megjelenése esetén támpontot adni arra, mit, miért és hogyan tegyünk Az elméleteket nem kell és nem is szabad mereven értelmezni a gyakorlatban; mindig a konkrét helyzetekre kell aktualizálni A kliensek biztonsága megköveteli a szociális munkások ellenőrzését

Az elméletek viszonylagos állandóságot, biztonságot jelentenek az állandóan változó körülmények között A gyakorlatban folyton elméleteket alkotunk, még hanem is „tudunk” róla (Howe, 1987), hasznos lenne a klienseknek, ha ez tudományos eredményekre épülne A szociális helyzet mindig hét tényezővel írható le, melyek minden elméletben jelen vannak, vagyis a távolság az elméletek között nem annyira jelentős, hogy ne lehetne őket használni a gyakorlatban

A szociális helyzetet meghatározó főbb tényezők ( Payne, old.) Személyre szabottság- a szociális munka személyként és nem valamely kategória egy elemeként foglalkozik emberekkel A tudás használata - a kliensek és a történések nem érthetőek pszichológiai tények és érvek nélkül Kapcsolat- a szociális munka kapcsolatok segítségével valósul meg Szervezeti beágyazottság - a szociális munka használja a szervezeti lehetőségeket azért, hogy véghez vigye beavatkozásait

Szükségletek - a szociális munka szükségleteket azonosít Szociális intézmények fenntartása - a szociális munka számára fontos intézményeinek megléte Védelem - a szociális munka védi a klienseket