A községi szakfelügyelet tapasztalatai Pest megyében 2002-2009 Dr. Kovács Csilla

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Szeretem a könyvtáram!.
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
Délutáni foglalkozások a könyvtárban Lehetséges formák, alkalmazható módszerek.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
ISKOLASZÖVETSÉGTŐL A KÖZKINCSIG (EGYMÁST GENERÁLÓ KULTURÁLIS HÁLÓZATOK KOM.-EGOM. MEGYÉBEN) DÉR GUSZTÁV Farkasgyepü, ELŐADÁSOMBAN EGYMÁST.
Annak, aki vár, az idő minden ajtót kinyit. A ChinaCham Hungary Célja és feladata 1.Kétoldalú gazdasági kapcsolatok elősegítése. 2.Kkv-k támogatása.
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Könyvtárhasználat.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A gyakorlatvezető mentor
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
1 AZ ÚJ POSTAI SZAKKÉPZÉS JELENLEGI HELYZETE Sum István Magyar Posta Zrt. Oktatási Központ vezető április 05.
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint fogadó intézmény -
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Könyvtári marketingvizsgálat Debrecen, Eger, Szolnok Szolnok május 26. Vidra Szabó Ferenc Könyvtári Intézet
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Pályázati beszámoló június Matolcsiné dr. Szimon Ildikó.
Jelen és jövő a kistérségben
"Aki kifelé tekint, álmodik, aki befelé, az ébred” ( C. G. Jung )
V á rosi Intézményi Központ Remenyik Zsigmond Gimn á zium és Szakközépiskola Érettségi ut á ni szakképzések.
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
1 PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI - SPORTHÁZ ÉS KÖNYVTÁR CSEPREG.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
Biczák Péter Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer KSZR.
JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT (Dombóvár, Attala, Nak, Dalmand Önkormányzatok Társulásaként Működő Intézmény)
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
ZÁKÁNYSZÉK – Fordulat a könyvtár életében Pozitív változások:  Nagyobb alapterület (+ 23 m 2 )  Komplex információs központ (TELEHÁZ + KÖNYVTÁR)
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A Tudásrégió közösségi színterei
Előadás másolata:

A községi szakfelügyelet tapasztalatai Pest megyében Dr. Kovács Csilla

Olyan erkölcsösségre van szükségünk, amely az élet szeretetén, a növekedés és a valódi sikerek örömén, nem pedig elnyomáson és tilalmakon alapul. (Goethe)

Szakfelügyelet adatai Pest Megyében: Települések: 185 Városok: 48 Szakfelügyelt települések: 155 Városok: 16 Utóvizsgálat: 110 Szakfelügyelők száma: 13

Eredmények A fenntartók figyelmét ráirányította a könyvtári ellátásra A települési könyvtárosok figyelmét a szakmai hiányosságokra Kialakult egy kissé hatékonyabb együttműködés az egyes könyvtárak és könyvtárosok között

Szakfelügyelet Közös gondok Jelentős mértékben megnövekedtek a könyvtárosok feladatai Minden településen forráshiánnyal küszködnek a könyvtárak A könyvtári épületek kétharmada rossz állagú Mindenhol kinőtték, de főleg lelakták a könyvtári helyiségeket Összevont intézményként működik a kis települések könyvtárainak több mint fele A könyvtári ellátás színvonala ≠ az IT technológia fejlesztésével

Szakfelügyelet Közös gondok Személyi ügyek: A könyvtárak 33 %-ban van főfoglalkozású könyvtáros A dolgozó „könyvtárosok” 30%-a nem szakképzett Könyvtáros nemcsak könyvtáros A heti nyitvatartási idő: 4 – 20 óra IT fejlesztés: Kié a számítógép? 86% olvasóé 50% van internet Egyéb technikai felszereltség: elavult A könyvtár helyiségek többfunkciósak Alig van megfelelő pályázati lehetőség

Szakfelügyelet Összefoglaló tendenciák - pozitív 1.A települési könyvtárak többségének jogi szabályozása általában megfelelő. 2.Megtörtént a tradicionális kölcsön könyvtárak átalakulása szolgáltató intézményekké. 3.A könyvtárosok felismerték: fontos a közvetlen kapcsolattartás a fenntartó önkormányzattal, a helyi oktatási és kulturális intézményekkel, civil szerveződésekkel. 4. Elkezdődtek a könyvtári szolgáltatások kialakulásai: hagyományos könyvtári szolgáltatások információs szolgáltatások könyvtár, mint közösségi színtér 5. Könyvtárközi kölcsönzés – ODR szolgáltatások beindulnak

Szakfelügyelet Összefoglaló tendenciák - negatív 1. Ahol nincs rendezve a jogi szabályozás ott szinte ellehetetlenültek a könyvtárak. A nehéz anyagi viszonyok mellett a könyvtárosnak meg kell küzdenie, a teljes kiszolgáltatottság és kilátástalanság érzésével is. 2. Az intézményi vagy tagintézményi besorolás több településen csak névleges, gyakorlatban nem rendelődik hozzá a megfelelő jogkör. 3.A jogi szabályozás nem biztosítéka a megfelelő működésnek 4.A könyvtári munkának nincs se szakmai értékelése, se bármilyen más hivatalos elismerése. 5.Se a fenntartó önkormányzatok, se a könyvtárt működtető személyek, számára nem fontos a könyvtári ellátás biztosítása

Utóvizsgálatok Könyvtári épületek: 33% valamilyen részleges felújítás Könyvtári berendezések felújítása: 15% pályázat Összevonások: iskolával, művelődési házzal; óvodával, sport központtal, E-Magyarország pont; közösségi házzal, faluházzal IT technológia fejlődése : e-Magyarország és IHM pályázat Internet bevezetése IT szolgáltatás: nő a fiatal látogatók száma Könyvtári szolgáltatások köre bővült: ODR, rendezvények,olvasókör Dokumentum vásárlási költség stagnál: Ellátó rendszer és Kistérségi társulás javít a helyzeten A jogi dokumentációja javult: módosítás, aktualizálás

Utóvizsgálatok Személyi változások: a státuszok száma nem bővült; átrendeződött a képzettség; nagy a fluktuáció Továbbképzés: főiskola, középfokú szakképesítés, akkreditált tanfolyam Könyvtáros feladatköre kibővült: informatikus, gazdasági ügyintéző, építésvezető, informatika oktató, rendezvény szervező, kiállítás szervező, klubvezető Munkakör megosztások: családsegítő, művelődés szervező, tanár, tanító, napközis tanár, játszóház vezető, klubvezető Közérzet kb. 50% javul, 30% azonos, 20% rosszabb

"Aki kifelé tekint, álmodik, aki befelé, az ébred” ( C. G. Jung ) Foglalkozásszimbólumok

Bátorfi Andrea: Kapuk

KÖNYVTÁR 1 (könyvtárosoktól) Jármű, pályaudvar.mozgás, utazás. Raktár, kaptár, tudástár.gyűjtés, tárolás, Kincsesbánya, mélyhűtő,transzformálás (kincset, Méhkas.eleséget, tudást). Templom(3), szentély,szakrális tér, hely. Tudás háza,csöndes sarok.otthon. Szfinksz(2),hétszínvirág.titok, csoda, tudás. Csend és béke, nyugalom, időtlenség. csend és történelem. Apa, magát kérető leányzó,feltételes szeretet, Vonzó hölgy, szerető nyitottcsábító, vonzó közösség, olvasó.kapcsolat, kommunikáció

KÖNYVTÁR 2 (könyvtárosoktól) Nyitott könyv, sokszög, kódolt és sokoldalú tudás Kanál. tudás szűrő Folyó, sziget, felfedezésre rejtett érték, éltető elem váró földrész. Labirintus. Felkészítő, beavató rendszer Méhecske és méz. szorgalom, tápláló,gyűjtő Kert élő, változó, termő

KÖNYVTÁR 3 (Híres emberektől) A lélek orvossága Házamnak lelke Cicero Az emberiség emlékezete G.B.Shaw A világtörténelem egésze Vörösmarty Mihály A személyiség tükre Hankiss Elemér Könyvbarlang Nemere István Szellemi és földi labirintus Umberto Eco Az értelem otthona, teremtett haza Szabó Lőrinc Theseus hajója Heller Ágnes A tudás őrzője és a kor tükre Fraknói Vilmos Csillagos ég Jókai Mór Temető és nekropolisz Babits Mihály A könyvtár kert Richard de Fournival

Könyvtár 4 (gyerekektől) Fa a tudás teljessége. Paradicsom.teljesség, éltető. Sziget(2), világ(3).válaszadó, játék. Könyv, könyvespolc, szép, jó, sok tanulás, Könyvbirodalom, könyvtár,sok könyv, szép, Könyvesbolt, lexikon.minden tudás tárolója. Mese, meseország(4),gyönyörű, élvezetes, csoda, aranybánya.érdekes, értékes Otthon, ház(2),palota(3),biztonság, bölcsesség, cifra, vár(2), iskola. díszes, nyugalom. Kamra, kincstár(2), rejtély, érték, sokféleség, Kincsesláda.élelem. Napsugárszép.

Meditációs képekben Kupola – rend – fent – jó érzés Kupola – csigalépcső – fent Lépcső – mélység – régi könyv Gyertya – fény – mélység Lépcső – fény – tágas tér – mélység Mélység – öregember – tenger Mélység – gyerek - mesekönyv Csigalépcső – végtelenség Világosság – könyv – fény Virág – felfelé – fény Templom – titok - szorongás Laboratórium