Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Virtuális oktatási környezet kialakítása
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A DEXTER FELNŐTTKÉPZÉSI ADMINISZTRÁCIÓT ÉS TUDÁSÁTADÁST TÁMOGATÓ MEGOLDÁSAI.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
Agria Media Eger, október
E-learning alapú távoktatásos képzés
Dr. Földes Zoltán Dr. Nagy Tamás Kovács Miklós
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Publikációs Portálrendszer Informatikai képzések tartalmi támogatása.
e-Learning a tanárképzésben
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
E-learning tartalom fejlesztésének módszertani buktatói
A Szilárdtest Fizika Tanszék Virtuális Oktatási Környezete A XXI. század diplomája Elektronikus távoktatás.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
A szaktanácsadó segítő szerepe
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Kommunikáció a felsőoktatásban Rós László PTE BTK, április 14.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
ELearning az oktatásban készítette: Melega Kálmán iskola: honlap: eLearning:bubo.pataky.hu.
Fodorné Tóth Krisztina PTE Regionális Távoktatási Központ Multimédia az oktatásban 2009.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Előadás másolata:

Győr, 2012. 07.13. dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet E-tananyagfejlesztés az Egyetemi Könyvtár által tartott kutatásmódszertan órákhoz (Tananyagfejlesztés, könyvtár, blended learning, Moodle) Győr, 2012. 07.13. dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet

Tartalom Tanórák az Egyetemi Könyvtárban Az elektronikus jegyzet megírása Elektronikus tananyag, blended learning Bevezetés, fogalmak, előzmények Tanári szerepek megváltozása Tanítási-tanulási folyamat támogatása e-tartalmakkal E-tartalom általános elvárások szerkezet lecke szerkezete eXe e-tananyag Moodle LMS Moodle proszeminárium Eredmények Célok a jövőben

Az oktatás „fejlődése” a SzE Egyetemi Könyvtárban Könyvtárbemutató és –használati órák (2x45 perc egy alkalommal) Adatbázis-bemutató órák (2x45 perc egy alkalommal) Kutatásmódszertan órák (2x45 perc vagy egy szemeszter)

A tantárgy helye a képzési hálóban Szakonként eltérő első szemeszter => még nem értik/”értékelik” a hallgatók utolsó/utolsó előtti szemeszter =>ilyenkor már (majdnem) késő…

Kutatásmódszertan mint féléves tananyag TÁMOP-3.2.4-09/1-2010-0013

Előzmények A felsőoktatás átalakulása a kevesek lehetőségétől a tömegoktatásig nagyon sok szervezeti, oktatási, módszertani problémát, emberi konfliktust eredményezett Kezdetek a Széchenyi István Egyetemen – levelezőképzés átalakítása 2004 E-learning bevezetése, tartalmi fejlesztés, COEDU Moodle bevezetése, alkalmazása 2007 Tananyagfejlesztés önerőből, fejlesztés TÁMOP pályázatok segítségével

A tanár a tananyagban van! Fogalmak E-learning: A számítógépes hálózaton elérhető, nyitott -- tér- és időkorlátoktól független -- képzési forma… (Forgó S., 2005) Blended learning: kevert képzés, ahol a tanulás e-tartalmak (önálló hallgatói tanulás) és kontakt órák segítségével zajlik. LMS:Learning management system – tanulást támogató rendszer Moodle: „…olyan ingyenes internetes alkalmazás (LMS), amellyel az oktatók hatékony online tanulási környezeteket hozhatnak létre.” Szabad forráskódú, ingyenes, de állandóan fejlesztett rendszer. WEB alapú, kliens oldalon csak böngésző programot igényel. Megvalósul az oktatáshoz, tanuláshoz szükséges funkciók integrálása. E-tananyag: a tanuláshoz szükséges összes információt tartalmazó elektronikus úton tárolt, közvetített és menedzselt tartalom… A tanár a tananyagban van!

Tanári szerepek megváltozása Klasszikus megoldások: a tanár mint információforrás, frontális megoldások, tanítás központúság, tartalom központúság, tankönyv, bemenet-orientált rendszer… Megváltozott környezet, változó megoldások (e-learning, blended-learning): tanulóközpontú (önálló tanulás) e-tartalmak, tanulási tevékenységek, feladatok, tutor tudásközpontú (szükséges és elégséges tudás meghatározása) DACUM, racionalizálás, szemléltetés, tanulási utak értékelésközpontú (azonnali visszajelzés) önellenőrző-, modulzáró kérdések, feladatok, tutor közösségközpontú feladatok, együttműködés, fórum (Komenczi B., 2009.) Tanár és tanítás központúság Tanuló és tanulás központúság

Tanítási-tanulási folyamat támogatása e-tartalmakkal

„A tananyag tartalma nem azonos a tudománnyal.” E-tartalom általános elvárások „Az e-tananyagok nem azonosak a tananyagtartalmak doc, xls, ppt, pdf, stb. formátumú egyszerű elektronikus tárolásával.” „A tananyag tartalma nem azonos a tudománnyal.” Az e-learning, blended learning megoldásokhoz: speciális felépítésű e-tartalmakra (kurzus, modul, lecke, stb.) e-learning keretrendszerekre (Moodle LMS) tutorokra (mentorokra) van szükség Az e-tananyagok felépítése során az önálló tanulás támogatása a cél.

e-learning, blended learning tartalom) E-tartalom általános szerkezet E-tananyag e-learning, blended learning tartalom) Kurzus 1. modul 2. modul n. modul 1. lecke 2. lecke m. lecke

A fejlesztés pedagógiai feladat! E-tartalom lecke szerkezete A lecke szerkezete: Cél Követelmény Időszükséglet Kulcsfogalom Tartalom Tanulási tevékenység Szöveg Kép Videó Animáció Feladat… Önellenőrzés „A tanár a tananyagban van!” Módszertani szempontból ezek próbálják helyettesíteni a tanárt. A leckében szükséges számban ismétlődnek… A fejlesztés pedagógiai feladat!

Minden szereplő azzal foglalkozik amihez ért! E-tartalom fejlesztés A fejlesztők: szerző módszertani szakértő digitalizáló Minden szereplő azzal foglalkozik amihez ért! Szerző összeállítja a tartalmat (szöveg, kép, …) Módszertani szakértő vizsgálja a tanulhatóságot (mennyiség, érthetőség); a szemléltetési igényt; a követelmény, tartalom, önellenőrzés megfelelését figyelemmel az e-tartalom lehetőségeire Digitalizáló e-tartalommá alakítja a tananyagot (pl: eXe szerkesztővel)

Szakdolgozat E-tartalom – blended learning

Moodle LMS moodle portál

Szerepek (jogosultságok) a Moodle rendszerben moodle szerepek Szerepek (jogosultságok) a Moodle rendszerben

Moodle moodle funkciók

Moodle moodle proszeminárium Hallgatók felkészítése a Moodle rendszer használatára

Az e-jegyzet eredményei Tartalmilag és szakmailag összeszedettebb, rendszerezettebb tanórák A jegyzetben használatos gyakorlófeladatok beépítése a kontaktórákba

További gyakorlási lehetőségek Könyvtárismereti játék az EK honlapján Kutatásmódszertan

További gyakorlási lehetőségek 2 Könyvtári kalauz

További eredmények Összesen 78 hallgató vett részt az órákon magyar nyelven: 66 fő angol nyelven: 12 fő Egyre több oktató szerez tudomást róla és építi be/tervezi beépíteni a tantervbe Kutatásmódszertani nap a TMDK-n részt vevő hallgatók számára Felkérés a doktori iskolába Sok-sok ELÉGEDETT HALLGATÓ 

Jegyzet tartalmának frissítése, aktualizáslása Célok a jövőben Jegyzet tartalmának frissítése, aktualizáslása Tanórák bevezetése a műszaki és a jogi karon E-jegyzet a távoktatásban résztvevő hallgatóknak

KöszönJÜK megtisztelő figyelmüket ! dr. Nagy Tamás nagytomi@sze.hu Nyitrai Erzsébet nyitraie@sze.hu