Döntéshozatal az Európai Unióban a KKV-k szemével.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyi az annyi, avagy a szegedi médiumok olvasottsága, hallgatottsága, nézettsége az Informédia felmérései alapján szeptember 11.
Advertisements

V2.3. S hogy van ez az Ön cégénél most? V2.3 Mi kicsit máshogy képzeljük ezt… V2.3.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
Programok programja Alapegységek a logikai szinten.
Az Európai Parlament szerepe az érdekérvényesítésben Herczog Edit képviselő, Európai Parlament Budapest, november 17.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
1 AZ EURÓPAI UNIÓ Hozzáférés az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz.
Települési Testületi adat Tár - TTT 2008 – Törökbálinti Önkormányzat Papíralapú munkafolyamatok kiváltása Testületi munka teljes körű támogatása Naprakész.
Települési Testületi adat Tár - TTT 2008 – Törökbálinti Önkormányzat Papíralapú munkafolyamatok kiváltása Testületi munka teljes körű támogatása Naprakész.
Európai Energia Hatékonysági Javítás a Nyomda Iparban
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Az EU struktúrája Ihász Ferenc PhD.. Az Európai Unió sajátos és összetett jogalkotási, közösségi döntéshozatali rendszerének három legfontosabb intézménye:
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Ágazati és vállalati érdekérvényesítés az Európai Unióban Érdekérvényesítési modellek és az érdekképviselet szabályozása November 17. Budapest.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
alkotmány – állam- és kormányformák
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Különböző vezérlési feladatok hatásláncai Ebben az esetben a rendelkező jelnek az időbeli lefolyását megváltoztatjuk és a jel szintjét vagy energia tartalmát.
Különböző szabályozási feladatok hatásláncai Ebben az esetben a rendelkező jelnek a szintjét vagy energia tartalmát megnöveljük és a jel típusát megváltoztatjuk,
A blog hatása az üzleti életre Berényi Konrád Onlinemarketing.hu Kft május 29. Web 2.0 Symposium.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Gyermekjogok és ombudsmanok Európában
Települési Testületi adat Tár - TTT 2008 – Törökbálinti Önkormányzat Papíralapú munkafolyamatok kiváltása Testületi munka teljes körű támogatása Naprakész.
Települési Testületi adat Tár - TTT 2008 – Törökbálinti Önkormányzat Papíralapú munkafolyamatok kiváltása Testületi munka teljes körű támogatása Naprakész.
Települési Testületi adat Tár - TTT 2008 – Törökbálinti Önkormányzat Papíralapú munkafolyamatok kiváltása Testületi munka teljes körű támogatása Naprakész.
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
Csimag.hu Bemutatkozó.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
HELIXMONEY Pénz feltöltése váltón keresztül, a Bchangerrel A váltó működése PayPal-ról való utaláson Keresztül lett kipróbálva!
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Közösségi jog. A közösségi jog forrásai:  Az Európai Unió Hivatalos Lapja (HL) „L”-sorozat („Legislatio”), „C”-sorozat („Communicatio”) „HLS” (kiegészítés.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Az INSPIRE helyzete Magyarországon Mikus Dezső KvVM - ÁIKO
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az EU felépítése és alapelvei
Az uniós normák közvetlen végrehajtásának dilemmái
ILBK451, 2016/2017. I. félév, ea: Kovács Zita
Európai Uniós ismeretek
Nyilvánosság biztosítása a TIE projektben
Az EU intézményrendszere
Másodlagos jog bevezetés
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogalkotási és döntéshozatali folyamat az Unióban
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

Döntéshozatal az Európai Unióban a KKV-k szemével

Brüsszel és Strasbourg messze van… Miről és kik döntenek? Kiket hallgatnak meg? Mennyi ideig tart az uniós jogalkotás? Hol találom meg a tervezeteket?  Hol találom meg, ki mit mondott rá?  Mi nyilvános, mi nem? Hol találom meg az elfogadott jogi aktusokat?

Én csak egy kis cég vagyok… (I) A tudatlanság öl (vagy legalábbis csődbe visz)  Folyamatos tájékozódás és nyomonkövetés PreLex Magyar kormányzati oldalak Szakmai szervezetek oldalai Fogyasztóvédelmi és zöld NGO-k oldalai  Saját álláspont kialakítása tájékozódás után  Egyedül nem megy Tudni kell közösen fellépni Ha valami fontos, akkor azért áldozatot kell vállalni (idő, pénz, energia) El kell tudni fogadni, hogy nem csak nekem, hanem a versenytársamnak is haszna lesz egy közös fellépésből

Én csak egy kis cég vagyok… (II) Ha valami nem tetszik, szólni kell  Szakmai érdekképviseleteken keresztül Ismét: egyedül nehéz, együtt könnyebb Akár nemzeti szinten, akár Brüsszelben  Az Európai Bizottság megkeresésével Nyilvános meghallgatások vagy akár panaszlevél  Európai Parlamenti képviselők megkeresésével Ma már szinte minden együttdöntéssel születik  Európai kezdeményezés Lisszabon óta közvetlenül is lehet eljárást indítani Internet nélkül nem megy A magyar nem világnyelv

Hozzáférés a tervezetekhez és az elfogadott jogi aktusokhoz Az Európai Uniós döntéshozatal fő eleme a nyilvánosság és a nyomonkövethetőség biztosítása  Az interneten minden fenn van: Tervezeteknél PreLex Elfogadott jogi aktusoknál EurLex

Itt van előttem, hogyan olvassam? Az uniós jogi aktusok címe és preambuluma néha lényegesebb, mint maguk a rendelkezések A fejléc: kibocsátó, szám, típus, dátum, cím és (esetleg) EGT utalás A preambulum: hogyan, mit és miért? Rendelkező rész: jogok és kötelezettségek