Az állításokkal kapcsolatos EU szabályozásból adódó feladatok, az EU Élelmiszerbiztonsági Hatóság tevékenysége az egészségre vonatkozó állítások értékelésével.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Alap Termékek.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Egészséges táplálkozás
Kisded táplálás irányelvei
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
Betegség kockázatát csökkentő állítások alkalmazásának lehetőségei
2011 óta az emberekért, akik korlátok nélkül akarnak élni
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
A helyes táplálkozás.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
ÚJ EU NÖVÉNYVÉDŐ SZER SZABÁLYOZÁS József CsillaAgrár Európa Klub, január 28.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Táplálkozási ismeretek II.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
„Vannak akik megélik az esőt, mások csak vizesek lesznek”
Aktív, egészséges életmód
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Testi - lelki egyensúly
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Gyógyít, megelőz és fogyaszt? Étrend-kiegészítők reklámjainak versenyhatósági megítélése Dr. Udvardi Anita október 1.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az állításokkal kapcsolatos EU szabályozásból adódó feladatok, az EU Élelmiszerbiztonsági Hatóság tevékenysége az egészségre vonatkozó állítások értékelésével kapcsolatban Dr. Horacsek Márta OÉTI

Rendelet alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati kérdések, értelmezés Élelmiszerek jelölésének téma-specifikus szabálya 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról Rendelet alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati kérdések, értelmezés A rendeletből adódó tagállami és EU feladatok, állítások engedélyezése

A rendelkezés vonatkozik Minden kereskedelmi kommunikációban szereplő tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításra, vagyis mindazon információra, amit a végső fogyasztó felé a címkén, a megjelenítés, a reklámozás során szolgáltatnak, beleértve az állításként értelmezhető védjegyet, kereskedelmi, vagy márkanevet, fantázianevet is.

szív és érrendszer egészsége 1. cikk (3) energiamentes szív és érrendszer egészsége izületek mozgat- hatósága, működése 12. cikk (súlycsökkenés üteme) Kivéve ha 2005. jan. 1. előtt létezett, akkor 2022. jan. 19-ig forgalomban lehet 2009. júl. 31. ® zero kalorie CARDIO Porcerő ® SLIM FAST

Pl. „Husten Bonbons” „Cough drops” (köhögés elleni cukorka) 1. cikk (4) Általános megjelölések (megnevezések) (generic descriptors, denominations) Pl. „Husten Bonbons” „Cough drops” (köhögés elleni cukorka) „Digestive drops” (emésztést segítő cukorka) Hagyományosan élelmiszer, vagy italfajták olyan sajátosságainak jelzésére használnak, amely hatással lehet az egészségre. Legalább 15 év előtörténet NEM TARTOZNAK A RENDELET HATÁLYA ALÁ ! Az átláthatóság és a következetes ügymenet érdekében a Tagállam kompetens hatóságán keresztül jelenteni kell a Bizottságnak. DE JELENLEG NINCS TENNIVALÓ !!!

REKLÁM Tápértékjelölés 2009. júl. 31. REKLÁM Tápértékjelölés Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás: MÉ 1-1-90/496 2 fő minta: Energia, fehérje, szénhidrát, zsír Energia, fehérje, szénhidrát (ebből cukor), zsír (ebből telített zsírsavak), élelmi rost, nátrium Vitamin/ásványi anyag hozzáadás olyan mértékben, hogy a vitaminok/ásványi anyagok szignifikáns mennyiségben legyenek jelen (1925/2006/EK) 2. minta + vitamin/ásványi anyag mennyisége (mg/µg) + RDA % Ehhez kapcsolódóan az egyéb élettani hatással rendelkező anyagok Egészségre vonatkozó állítás: min. 8 elem!!! + +

Cianokobalamin (B12) (µg) 2,5 Króm (µg) 40 Biotin (µg) 50 Feltűntethető vitaminok, ásványi anyagok, valamint ezek felnőtteknek ajánlott napi beviteli értékei A vitamin (µg) 800 Klorid (mg) 800 D vitamin (µg) 5 Kalcium (mg) 800 E vitamin (mg) 10 Foszfor (mg) 700 K vitamin (µg) 75 Magnézium (mg) 375 C-vitamin (mg) 80 Vas (mg) 14 Tiamin (B1) (mg) 1,1 Cink (mg) 10 Riboflavin (B2) (mg) 1,4 Réz (mg) 1 Niacin (B3) (mg) 16 Mangán (mg) 2 Piridoxin (B6) (mg) 1,4 Fluorid (mg) 3,5 Folsav (µg) 200 Szelén (µg) 55 Cianokobalamin (B12) (µg) 2,5 Króm (µg) 40 Biotin (µg) 50 Molibdén (µg) 50 Pantoténsav (B5) 6 Jód (µg) 150 Kálium (mg) 2000

Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás 2009. júl. 31. 2010. jan. 19. Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás Energia Zsír Telített zsír Cukor Nátrium/só Élelmi rost Fehérje Vitamin Ásványi anyag Tápanyagot, vagy egyéb biológiailag aktív anyagot tartalmaz Csökkentett tápanyagtartalom/ ~light/lite Megnövelt tápanyagtartalom Természetesen/természetes A rendelet mellékletében nem, de a nemzeti jogszabályban szereplő tápanyag-összetételre vonatkozó állítások Csak a rendelet mellékletében szereplő tápanyag-összetételre vonatkozó állítások használhatók!

Lista 523 A gyermek fejlődésével és egészségével kapcsolatos állítás (14. cikk(1) b) pont) Csak a gyerek fejlődésére, egészségére hivatkozik és a tud. adatok is gyerekre érvényesek. Kizárólag gyereknek készülő termékek (anyatej kieg. tápsz., bébiétel) Lista 523 Engedélyezés

Gondolatok az egészségre vonatkozó állítások alkalmazásához 2009. júl. 31. Alkalmazás feltételei (pl. vitamin/ásványi anyag - szignifikáns mennyiség, zab béta-glukán (3 g/nap) – koleszterin szint megőrzése,– 5.cikk) Terméknév használata a szövegben – termék-specifikus állítás Megfogalmazás - 3. cikk (nem kelthet kétséget más élelmiszerek iránt, nem ösztönözhet túlzott fogyasztásra, nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nem biztosítja a tápanyagok megfelelő mennyiségét.) - 5. cikk (fogyasztó megértse, a fogyasztásra kész élelmiszerre kell vonatkoznia)

Gondolatok az egészségre vonatkozó állítások alkalmazásához 2009. júl. 31. 10. cikk szerint előírtak a címkén, ennek hiányában a megjelenítésben, reklámban szerepelnek: Változatos és kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód fontosságára való kijelentés A megfogalmazott kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer mennyiség, fogyasztási minta Szükség esetén figyelmeztetés, hogy kik kerüljék a termék fogyasztását Szükség esetén a túlzott fogyasztás veszélyeire való figyelmeztetés Általános jó közérzetre való utalás 14. cikk (betegségnek több kockázati tényezője lehet, egy megváltoztatása kedvező lehet, vagy sem.)

Milyen egészségre vonatkozó állítás nem tehető !! 2009. júl. 31. Olyan állítás, amely azt sugallja, hogy az élelmiszer fogyasztásának mellőzése hatással lehet az egészségre Olyan állítás, amely a súlycsökkenés mértékére és ütemére utal Olyan állítás, amelyek egyes orvosok, egészségügyi szakemberek, valamint nem orvosi, táplálkozástudományi és dietetikus szakemberek nemzeti egyesületeitől, vagy egészségügyi jótékonysági intézményektől származnak.

A rendeletből adódó tagállami és EU feladatok, állítások engedélyezése

Állítások alkalmazásának korlátai Tápanyag profil Tápanyag profil :az élelmiszerben lévő tápanyagok mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya Meghatározásánál: az élelmiszer táplálkozás-élettanilag nem kedvező tápanyagainak, elsősorban a zsírok, telített zsírsavak, transz-zsírsavak cukrok só/nátrium mennyiségét kell figyelembe venni, de értékelni kell Az élelmiszer, vagy élelmiszer csoport lakosság étrendjében játszott szerepét (figyelemmel a kockázati csoportokra, pl. gyerek) Az élelmiszer tápanyag összetételét, különös tekintettel az élettanilag előnyös tápanyagok jelenlétére

Állítások alkalmazásának korlátai Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás nem tehető amennyiben a termék tápanyagprofilja nem felel meg a követelményeknek; 1,2 térf %- nál nagyobb alkoholtartalmú italok Kivételek: Alkohol/energiatartalom csökkentésére utaló állítás Zsír, telített zsírsavak, transz zsírsavak, cukrok só/nátrium csökkenésére utaló állítások Ha csak egy paraméter nem felel meg, akkor ennek közlése mellett (azonos látómező, az állítással azonos kiemeltség)

Állítások alkalmazásának korlátai A tápanyagprofil kialakítása folyamatban van Általános profil: Na:300 mg; Telített zsír:2 g; Cukrok:10 g/100 g /100ml egyes termékcsoportok (pl. nyers zöldség, gyümölcs, étrend-kiegészítő, fix tápanyag összetételi előírásokkal szabályozott különleges élelmiszerek) mentesítésével, bizonyos termékcsoportok külön kiemelésével, Olajok, kenhető zsírok Tej, tejtermékek (ezen belül a sajt külön) Cereáliák, cereália alapú termékek (ezen belül a reggeli cereáliák, kekszek, kenyerek külön) Gyümölcsök, zöldségek, dió-és mogyorófélék, olajos magvak és a belőlük készült termékek Hús és húskészítmények Hal és halkészítmények Nem alkoholos italok Készételek, levesek

g/100 g

Tápanyag-összetételre vonatkozó állítások (csak a rendelet mellékletében szereplő használhatók) Szénhidrát Komplex szénhidrát GI Telítetlen zsírsavak (mono,poly,omega(3,6,6/3)) Koleszeterin X %kal kevesebb…… Ugyanolyan mennyiségű… Csökkentett/növelt mértéke 30 %  25 % Nátrium/só (víz/ásványíz/hozzáadott só nélkül) Hozzáadott cukor nélkül Élelmi rost Fehérje Vitamin Ásványi anyag Energia Zsír Telített zsír Cukor Nátrium/só Élelmi rost Fehérje Vitamin Ásványi anyag Tápanyagot, vagy egyéb biológiailag aktív anyagot tartalmaz Csökkentett tápanyagtartalom/ ~light/lite Megnövelt tápanyagtartalom Természetesen/természetes + M

Lista A gyermek fejlődésével és egészségével kapcsolatos állítás (14. cikk(1) b) pont) Csak a gyerek fejlődésére, egészségére hivatkozik és a tud. adatok is gyerekre érvényesek. Kizárólag gyereknek készülő termékek (anyatej kieg. tápsz., bébiétel) Lista Beadás 2008. jan. 31 Engedélyezés

OÉTI által koordinált csapatmunka

Általános tudományos elveken alapuló egészségre vonatkozó állítások magyar nemzeti listája 294 összefüggés 144 komponens 445 mondat 1-15

EU konszolidált lista 4185 összefüggésének tartalmi megoszlása http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_article13.htm

HU 61 EU~2000 Összehasonlító/ Termék-specifikus helyettesítő állítás?? Élettani hatással jellemzett élelmiszer csoport pl. GI, antioxidáns

2009. október 1. EFSA értékelés  523 összefüggés vonatkozásában (200 féle élelmiszert, élelmiszer összetevőt takar)  ~ 1500 db 2010. jún- júl.  ~ 2000 db + visszapótoltak 300-500 db 2011. vége http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902914361.htm

2009. október 1. EFSA értékelés  2/3 elutasító Elutasítás leggyakoribb okai: Élelmiszer, élelmiszer összetevő leírása, jellemzése elégtelen A hatás nem megfelelően definiált Élettani hatás előnyössége nem állapítható meg Az élelmiszer/összetevő és az állított hatás közötti összefüggés a célcsoportra az adott fogyasztási feltételek mellett nem igazolható (extrapolálható) Ha a fentiek OK, akkor vizsgálat tárgya: A javasolt fogyasztási mennyiség valóban elfogyasztható? Megfogalmazás (megfelel-e a rendelet követelményeinek és a tudományos bizonyítékoknak) A javasolt felhasználási feltételek, korlátozások helytállók-e?

2009. október 1. EFSA értékelés eredménye: Ok-okozati összefüggés van az élelmiszer fogyasztása és az állításban szereplő hatás között Az ok-okozati összefüggést a tudományos bizonyítékok nem kellően támasztják alá Nincs ok-okozati összefüggés az élelmiszer és az állításban utalt hatás között.

Mi fog történni ezt követően? Az EU Bizottság elindítja a 13. cikk (3) bekezdés szerinti döntéshozatali eljárást. Gazdasági szereplők ténykedése Tagállamok véleménye Politikai kihatások

Engedélyezés „HOSSZÚ” eljárás, 14. cikk „RÖVID” eljárás, 13/18. cikk Beadás 2007.júl.1-től „RÖVID” eljárás, 13/18. cikk Beadás 2008. febr-tól Lista Beadás 2008. jan. 31 regiszter

13.5 és 14.cikk szerinti állítások engedélyezése EFSA ~ 281 kérelem  ~ 213 gyerek  ~ 47 bkcs  ~ 21 innov 27 kérelem került visszavonásra Vélemény  ~ 68

Vélemény  ~ 68  ~ 46 SCOFCAH  ~ 9 + 13.5 és 14.cikk szerinti állítások engedélyezése Tagállami döntéshozatal Vélemény  ~ 68  ~ 46 SCOFCAH  ~ 9 +  ~ 37 - 1 kérelem került visszavonásra

Elutasítás okai A beadványban szereplő anyag eltérő a vizsgálatokban szereplőktől A beadott anyag leírása hiányos/bakt. törzs nem identifikált Az adott anyag alkalmazása eltérő (orális/infúzió) Az állítás tárgyát képező korcsoport vagy populáció eltérő a vizsgálatokban szereplőtől A biomarkerek és végpontok nem jellemzőek az adott állítás szempontjából Az igazoló tanulmányok rosszul szervezettek (kis csoport, nincs kontroll csoport, rövid periódus, magas kiesési szám, stb.) Az eredmények csak a vizsgálat kezdetén pozitívak, de azután a hatás már nem mérhető.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !