Boole-algebra (formális logika).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boole Algebra Felhasználása
Advertisements

Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Algebrai struktúrák.
A matematikai logika alapfogalmai
Kovácsné Lakatos Szilvia
Alternatív kapcsolás Tovább Kilépés
Kódelmélet.
Digitális technika alapjai
Matematikai logika.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Edényrendezés Adott az alábbi rendezetlen sorozat melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
2. Gyakorlat Követelmények / „C” ismétlés
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Az informatika logikai alapjai
Bevezetés a digitális technikába
Characteristica universalis
RADIX vissza bemutató Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Papp István Javított.
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Készítette: Szitár Anikó
Vizuális és web programozás II.
TÉTELEK Info_tech_2012. Simon Béláné. 1. TÉTEL 1.a. A digitális számítógép és a logikai áramkör kapcsolata (6.4.1.) 1.b. Az ÉS logikai áramkörnek adja.
Hardver alapismeretek
Halmazelmélet és matematikai logika
Programozás C# -ban Elágazások.
Az információ-technológia alapfogalmai
Holnap munka-, tűzvédelem számonkérés
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Operátorok Értékadások
A számítógép működésének alapjai
Logika 4. Logikai összefüggések Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 3.
Logikai műveletek.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
RADIX bináris számokra ___A___ ___B___ Berakjuk két edénybe, a 0- kat felülről lefelé, az 1- eket alulról felfelé.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DQL – Adatlekérdező nyelv.
Logikai műveletek és áramkörök
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Az informatika logikai alapjai
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Edényrendezés PINTÉR LÁSZLÓ – FZGAF Adott az alábbi rendezetlen sorozat, melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
INFORMATIKA ELŐADÁS október 15. I. ELŐADÓ Informatika
Programozási alapok.
INFORMATIKA ELŐADÁS október 20. I. ELŐADÓ Informatika
Logika.
Információtechnológia
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
15. óra Logikai függvények
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelések (helyességének) cáfolata
INFORMATIKA ELŐADÁS október 19. I. ELŐADÓ Informatika
Nulladrendű formulák átalakításai
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Előadás másolata:

Boole-algebra (formális logika)

Ítélet Olyan állítások, amelyek tartalmukat tekintve igazak vagy hamisak. Ezek minden pillanatban az igaz vagy hamis értékek közül CSAK az egyikkel rendelkeznek Tartalmuk bizonyos szavak segítségével módosítható, illetve összekapcsolásukkal új ítéletek születnek

Boole-algebra Az ítéletek, és rájuk vonatkozó megkötések alapján dolgozta ki George Boole és Augustus de Morgan 1947-től a Boole-algebrát. Ekkor már régóta használnak bináris kapcsolásokat órák és automaták vezérlésére A bináris rendszer két értéket használ: 1 (igaz), 0 (hamis)

A Boole-algebra műveletei egyoprandusú művelet Kiindulásként egy ítéletet (A) használunk Pl.: negáció kétoprandusú művelet Kiindulásként két ítéletet (A,B) használunk, ezeket kötjük össze a művelettel Pl.: konjunkció, diszjunkció, kizáró vagy, implikáció

Negáció Olyan logikai művelet, amely egy ítélet logikai értékét az ellenkezőjére változtatja. Jelölése: not, ¬ A műveletek közül ez a legmagasabb szintű. Igazságtáblázata: A ¬ A 1

Konjunkció Olyan logikai művelet két ítélet között, amely akkor, és csak akkor igaz, ha mindkét állítás igaz. Jelölése: and, ^ Igazságtáblázata: A B A ^ B 1

Diszjunkció Olyan logikai művelet két ítélet között, amely értéke igaz, ha legalább az egyik állítás értéke igaz. Jelölése: or, v Igazságtáblázata: A B A v B 1

Összefüggés a műveletek között A negáció, a konjunkció és a diszjunkció a három alapművelet, ezekből az összes többi összerakható valamilyen módon A 3 művelet közti összefüggést az ún. De-Morgan szabály mutatja: not (A and B) = (not A) or (not B) not (A or B) = (not A) and (not B)

Kizáró vagy Olyan logikai művelet két ítélet között, amely értéke igaz, ha a két állítás közül pontosan az egyik igaz. Jelölése: xor, ∆ Igazságtáblázata: A B A ∆ B 1

Implikáció Az A implikálja B művelet csak akkor hamis, ha az első állítás (A) igaz, és a második állítás (B) hamis. Jelölése: imp,  Igazságtáblázata: A B A  B 1

Használata A digitális számítógépek alap logikai áramköreit ezek a műveletek valósítják meg. Ilyen logikai áramkörökből épül fel a processzor, így a Boole-algebra a mai számítógéppel végzett műveletek alapjául szolgál. Nagy jelentősége van még a programozásban és az adatbázis-kezelésben.