A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, 2012. december 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
az általános iskolákban
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Veszprém, december 18.
A levegő szennyezettségét jelző biomonitoring rendszer
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Környezeti szemléletformálás
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Természeti erőforrások védelme
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Felelősséggel a környezetért!
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Zöld gondolatok ÖKO-iskola cím 2002 – – – 2011.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
EU szabályozás Légszennyezettség. EU szabályozás: Légszennyezettség A légszennyezettség csökkentésére számtalan európai rendelet és jogszabály létezik,
EU szabályozás Talajvédelem. EU szabályozás: Talajvédelem A talajjal kapcsolatos európai szabályozás aktuális elemeit találjuk a következő listán, aktív.
Levegőtisztaság védelme
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Ember és környezetének viszonya
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, december 18. Dr. Csobod Éva és Prokai Réka Regionális Környezetvédelmi Központ

REC szerepe az Európai környezet- egészségügyi folyamatban A környezet és egészségügyi szektorok közti együttműködés segítése a politikai célkitűzések és nemzetközi és nemzeti szintű integrációja által a 17 REC országban Az elővigyázatosság elvének erősítése a közegészségügy és környezetvédelem területein, különös tekintettel a gyermekeink jövőjére. Aktív részvétel az EU Környezet-egészségügyi Stratégiájának, és Akciótervének megvalósításában. Aktív részvétel a WHO Európai Cselekvési Terv a Környezetért és a Gyermekek Egészségéért (CEHAPE) 3. céljának, a légúti megbetegedések megelőzésének és csökkentésének megvalósításában, a Parma Declaráció szellemében.

Gyermekeink egészségének védelme egy változó környezetben – Pármai deklaráció Környezet-egészségügyi prioritások Biztonságos víz és a megfelelő közegészségügyi körülmények, Megfelelő mozgás és az elhízás megelőzése, Beltéri és kültéri levegőszennyezés okozta légúti megbetegedések megelőzése és csökkentése, Veszélyes vegyi, fizikai és biológiai anyagoknak való kitettség csökkentése. 3. prioritás: A légúti megbetegedések száma egyre növekszik, különösen Közép- és Kelet- Európában. Európában a lakosság ideje nagy részét a belső térben tölti. A beltéri levegőminőség olykor rosszabb, mint a külső környezeté. A rossz beltéri levegőminőség különböző légúti megbetegedésekhez vezethet a légszennyező magas anyagok koncentrációja

Az iskolai környezet szerepe A beltéri levegőminőség jelentős hatással van az életminőségre és az egészségre. A gyermekek a légszennyezettség hatásaival szemben sokkal sebezhetőbbek, mint a felnőttek. Testtömegükhöz képest nagyobb mennyiségű levegőt lélegeznek be. Immunrendszerük még folyamatosan fejlődik. Európában minden 3. gyermek asztmás vagy allergiás. Az egészséges iskolai környezet közvetlenül elősegítheti a tanulók egészségét és a hatékonyabb tanulást. Az európai iskolákban a beltéri levegő minősége sokszor nem megfelelő.

Szülők és az iskolai személyzet A környezet-egészségügy kihívása – figyelem felhívás Miért az iskolák? Az iskolai személyzet és a szülők szerepe a kutatás során Gyermekek Az egészséges környezet, a levegőminőség és egészséges életmód szerepe A tanulók osztálytermeiben tervezett helyszíni vizsgálatok bemutatása, könnyen érthető formában Mindez egyszerű, vidám, játékos és könnyed formában

SINPHONIE (Iskolák beltéri levegőszennyezettsége és az egészség: mérőhálózat Európában) Komplex kutatási projekt az egészségügy, a környezetvédelem, a közlekedés és a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozik. Alapvető cél az iskolák és óvodák beltéri levegőminőségének javítása. A projekt az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága támogatásával valósul meg. 25 ország - 39 környezetvédelmi és egészségügyi intézményei Környezet-egészségügyi kutatási területek között egyedülálló együttműködés.

SINPHONIE (Iskolák beltéri levegőszennyezettsége és az egészség: mérőhálózat Európában) Kutatás céljai: Csökkenjenek és megelőzhetők legyenek a kül- és beltéri levegő szennyezettsége okozta légúti megbetegedések. Szabályozások, megfelelő javaslatok megfogalmazása, Átfogó kép az iskolások egyes beltéri levegőszennyező anyagokról való kitettségének mértékéről, Beltéri környezettel összefüggésbe hozható egészségügyi hatások vizsgálata, Egységesen meghatározott kutatási módszertan kialakítása a további hasonló jellegű kutatásokhoz, Közös Európai adatbázis létrehozása az iskolai levegőminőség és egészségügyi hatásai vonatkozásában.

A környezet-egészségügyi kutatási projektek megvalósítása az iskolákban – SINPHONIE projekt Környezeti és egészségügyi helyszíni vizsgálatok széles skálája. Etikai bizottság engedélyével és a szülők beleegyezésével. Környezeti mérések a fűtési időszakban. 18 fizikai, kémiai és biológia paraméter kül- és beltéri levegőben való vizsgálata Egészségügyi vizsgálat: Tanulók és tanárok egészségi állapotának kérdőíves felmérése Gyermekek légzésfunkciós vizsgálata Koncentráció és figyelem tesztelése Átfogó kockázatelemzés az osztálytermek belső levegőminősége, annak a gyermekek egészségére és teljesítményére gyakorolt hatásáról. Szakpolitikai javaslatok a döntéshozók, építészek, gondnokok, tanulók és tanárok számára. Kommunikációs stratégia kidolgozása a projekt eredményeinek bemutatására a különböző célcsoportok számára

A környezet-egészségügyi kutatási projektek megvalósítása az iskolákban – SINPHONIE projekt Iskolai környezeti mérések 23 ország 118 iskolájának 334 osztálytermében Kockázatelemzés Beltéri légszennyezés fő forrásai: Építőanyagok, dekorációk, bútorok és berendezések. Tisztítószerek, festékek, ragasztók stb. Túlzott páratartalom vagy magas CO2 koncentráció. Iskolaépület elhelyezkedése közlekedési és ipari szennyezés talaj, alapzat Leggyakoribb beltéri légszennyező anyagok az iskolákban: szálló por NO2 illékony szerves vegyületek, pl. formaldehid penész.

A környezet-egészségügyi kutatási projektek megvalósítása az iskolákban – SINPHONIE projekt Kockázatelemzés Egészségre gyakorolt hatás Rossz közérzet, irritáció erősödése Asztma és allergia súlyosbodása Rossz munkateljesítmény, hiányzások Meglévő intézkedések hatásvizsgálata Hatékonyság (kockázat és hatás) Arányosság (költség-haszon elemzés az egészség szempontjából) Gyakorlatiasság (megvalósíthatóság) Ellenőrizhetőség (monitoring költségei) Javaslatok megfogalmazása

A környezet-egészségügyi kutatási projektek megvalósítása az iskolákban – SINPHONIE projekt Általános javaslatok Figyelem felhívás Oktatás szerepe a felnőttek körében (iskolai személyzet, szülők) Figyelemfelhívó programok (iskolai vetélkedők- gyermekek játékos formában tanítása) Helyes takarítási gyakorlat Megfelelő tisztítószerek megválasztása Takarítás időpontja Beltéri növények használata

A környezet-egészségügyi kutatási projektek megvalósítása az iskolákban – SINPHONIE projekt Általános javaslatok Megfelelő anyagok használata festékek (lakk helyet vízbázisú festékek stb.) bútorok, padlóburkolat megválasztása felújítás után átmenetileg nő az illékony szerves vegyületek koncentrációja a levegőben. Szellőztetés CO2 koncentráció és légszennyezettség csökkenthető a jó szellőzéssel! Felújítási- karbantartási munkálatok beltéri higiéniai szempontok megfelelő szellőztetési rendszer

Köszönöm a figyelmet! További információk: Kapcsolattartók: