ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Advertisements

Szállítási költségek és telephelyválasztás az élelmiszer-gazdaságban
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Kereskedelem Szakmacsoport
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Országos kompetenciamérés A mérési rendszer fejlesztése, az érettségi rendszer átvilágítása Pongrácz LászlóOktatási Hivatal Magyar Termék Nagydíj.
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Dinamikus állománymérési módszerek fejlesztése
Hogyan működik az elektronikus nyelv
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Történelmi leletek analízise a bioinformatikával Klaus Bender, Peter M. Schneider, Christian Rittner – Institute of Legal Medicine, Johannes Gutenberg.
Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
MONITORINGRENDSZEREK
Előnyök és alkalmazási területek
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
Környezeti kontrolling
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Élelmiszeranalitika előadás
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
Kvantitatív Módszerek
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszíni víz monitoring
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
XXVI. Hegesztési konferencia
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az ízek világa Édes-savanyú…...
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Kalciumvegyületek a természetben
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
Levegőtisztaság- védelem 10. A szag és csökkentése.
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Környezetvédelmi analitika
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Élelmiszertudományi Kar
Veszélyes áruk csomagolása
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Előadás másolata:

ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék

CÉL A BCE Élelmiszertudomány Karának Fizika-Automatika Tanszékén Alpha Astree elektronikus nyelvvel végzett kutatások és vizsgálatok eredményeinek bemutatása, különös tekintettel a - kutatási és - ipari alkalmazásokra

ELEKTRONIKUS NYELV ALKALMAZÁSI TERÜLETE Folyékony élelmiszerek vizsgálata és értékelése Gyógyászat és gyógyszeripar Környezetvédelem

Folyékony élelmiszerek vizsgálata és értékelése

Élelmiszer-minőség Folyékony élelmiszerek sós, édes, keserű, savanyú és umami íz-jellemzőinek „mérése”: - Minták elemzése és az érzékelőkkel kapott jelszint szerinti megkülönböztetése - Minták globális íz-jellemzők szerinti megkülönböztetése és azonosítása statisztikai adatfeldolgozással (pl. PCA, DFA) - Mintában adott komponens koncentrációjának becslése (pl. PLS)

Élelmiszer-minőség Koncentráció megkülönböztetése 100%-os almalé desztillált vízzel történt hígítása után a különböző koncentrációjú minták megkülönböztetése

Élelmiszer-minőség Koncentráció megkülönböztetése 100%-os almalé desztillált vízzel történt hígítása után a különböző koncentrációjú minták globális íz-jellemzők szerinti megkülönböztetése (PCA) PC 2 PC 1 AJ 100% AJ 85% AJ 75% AJ 95%

Élelmiszer-minőség Koncentráció becslése 100%-os narancslé desztillált vízzel történt hígítása után a különböző koncentrációjú mintában adott komponens koncentrációjának becslése (PLS)

Élelmiszer-minőség Adalékanyag koncentráció Vízben oldható adalékanyagok és ételízesítők megkívánt ízének beállítása: - leveskocka - levesalap - ketchup - gulyáskrém - egyéb ételízesítők és adalékok

Minőségi jellemzők Feldolgozási műveletek íz-jellemzőkre gyakorolt hatásának elemzése: -Hőkezelés (hagyományos, mikrohullámos) -Sous-vide kezelés -Nagynyomású kezelés -Feldolgozási paraméterek: időtartam és - hőmérséklet - pörkölés - nyomás - áztatás, stb.

Minőségi jellemzők Termékminőség beállítása : - referencia termék és egyéb (pl. versenytárs) termék összehasonlítása - íz-különbség és/vagy íz-azonosság megállapítása Termékfejlesztés: pl. cukormentes (édesítőszerrel készült) és eredeti termék összehasonlítása

Minőségi jellemzők Optimális termék-íz eléréséhez szükséges feldolgozási paraméterek beállítása: - időtartam: hőkezelésnél, pörkölésnél, nagynyomású kezelésnél, stb. - hőmérséklet, - nyomás: nagynyomású kezelésnél, stb.

Tárolás hatása a minőségre Alapanyag, félkész- és késztermék Alapanyag (gyümölcs, zöldség, kávé, tea, stb.): - pl. sárgarépánál öthetes tárolás során a keménységi és az elektronikus nyelvvel mért jellemzők változása

Tárolás hatása a minőségre Késztermék (kenyér, sör, bor,stb.): - pl. bornál: szőlőfajta, származási hely, évjárat, adott anyagra jellemző specifikus minőségi jellemzők és íz-hibák megállapítása

Csomagolás hatása a minőségre Késztermék (kenyér, sör, bor,stb.): - pl. sörnél csomagolóanyag hatása adott tárolási feltételek mellett: üveg, doboz, PET

Érzékszervi minősítés és elektronikus nyelv Az érzékszervi minősítés fontos kiegészítője az elektronikus nyelvvel végzett mérésnek és ez igaz fordítva is Ennek alapján szoros korrelációval és kis hibával becsülhető: - a globális érzékszervi jellemző (pl. különböző ásványvizeknél), valamint - az édes, a savanyú, a sós és a keserű íz

Érzékszervi minősítés és elektronikus nyelv Ásványvizek globális ízének becslése Valós globális íz Becsült globális íz R 2 =0.988 Becslés hibája= ásványvíz 2. ásványvíz 3. ásványvíz 1. ásványvíz 5. ásványvíz

Érzékszervi minősítés és elektronikus nyelv Sárgarépa édes ízének becslése

Gyógyászati és gyógyszeripari elemzés

Gyógyászati elemzés Az elektronikus nyelv nagy előnye, hogy veszélyes, szennyezett és mérgező folyadékok vizsgálatára jól használható Ezért alkalmas: -szervetlen és szerves vegyületek felismerésére biológiai és gyógyászati folyadékokban -betegség diagnosztikára, folyadékok integrált kémiai elemzésére -vérnyomok azonosítására vizeletben - stb.

Gyógyszeripari elemzés Hasonlóan az előzőkhöz, alkalmas: - gyógyszerek kellemetlen íz-jellemzőinek felismerésére és elemzésére - íz-elfedés különböző megoldásainak elemzésére - különböző komponensek egyedi és globális íz- hatásának megállapítására -különböző komponensek összehasonlítására - stb.

Gyógyszeripari elemzés Aktív drog ízének elfedése

Környezetvédelem és folyadékok elemzése

Környezetvédelem Környezetvédelem: - Szennyező anyagok vizsgálata a talajvízben - Rézionok azonosítása tengervízben - Mérgező ionok felismerése - Extra kis koncentrációjú huminsav felismerése Folyadékok elemzése: - kis és extra kis koncentrációjú szervetlen és szerves vegyületek felismerése

KÖVETKEZTETÉS Az elektronikus nyelv rendkívül sokféle további kutatásra és alkalmazásra nyújt lehetőséget Készen állunk további kutatásokra, valamint alkalmazási feladatok megoldására

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Projektazonosító: TÁMOP /1/KMR Corvinus Ventures Innovációs Vállalkozási Központ Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8. „A Budapesti Corvinus Egyetem részére konkrét technológia transzfer előkészítése a MICROTESTER, valamint az ALPHA ASTREE elektronikus nyelv ipari alkalmazása” tárgyában BCE_INNOV_MICALP_2011_42 számú közbeszerzési eljárás keretében.

Egyéb