XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Zenetár a webszerverünkön, avagy XML használata PHP 5 alatt. Ercsey Balázs (laze) – netpeople.hu.
Többszálúság a böngészőben, avagy merjünk-e Javascriptben programot írni? Farkas Máté Budapest.js meetup
Az Internet adta lehetőségek
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Stíluslapok (CSS) a webfejleszétben
Extensible Markup Language
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
Bemutatkozik az XML.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Leírónyelvek: HTML és XHTML
© BZ, 2006Stíluslapok használata1 Váltsunk stílust! Stíluslapok a webszerkesztésben.
HTML (HiperText Mark-Up Language)
WEBOLDALFEJLESZTÉS
XML alapok 2. XML hibaellenőrzés XML a böngészőkben XML parser
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Mobiltelefonokra optimalizált árfolyamlista és pénzváltó kivitelezése IX. VMTDK Témavezető: Dr. PATAKI Éva Szerző: SZÉKEJ É. Krisztián, I. évfolyam, Szegedi.
SharePoint Designer és Expression Web
Előadó Abonyi-Tóth Andor Műszaki tanár 1117 Budapest, XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, Tel: (1) /8466 abonyita.inf.elte.hu 2012/2013-as.
Böngésző programok (Böngészés).
Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék Vizuális és web programozás II. Tananyag: 2. konzultáció CSSJavaScript.
Vizuális és web programozás II.
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
CSS.
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Weblapok elrendezésének, dizájnjának kialakítása Borsi Katalin webfejlesztő, oktató NetAcademia Oktatóközpont.
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése I. ALAPOK.
Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
CSS A CSS bemutatása.
Weboldalak tervezése (X)HTML.
Weboldal tervezés programozó szemmel. Alapok Minden webcím www. –tal kezdődikMinden webcím www. –tal kezdődik Webböngésző = Internet ExplorerWebböngésző.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Hyper Text Markup Language
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Web-grafika II (SVG) 1. gyakorlat
Web-grafika II (SVG) 8. gyakorlat Kereszty Gábor.
Párizs, a fények városa Szakdolgozatom témájának azért választottam Párizst, mert világ életemben csodáltam magát a várost, mindig is nagy vágyam volt,
Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 10. Előadás Css Tananyag:Web-programozás.
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 1. Előadás Tananyag: A WWW A HTML nyelv alapjai.
XML adatkezelés 1. témakör Az XML szabvány.
XML Mi az XML?  Extensible Markup Language  Kiterjeszthető jelölő nyelv  Adatok, adatstruktúrák leírására szolgál  A HTML és az SGML tapasztalataira.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
Html nyelv (HyperText Markup Language)
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Spanyolország gyöngyszeme: GRANADA Egy hobby portál kivitelezése.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Weblapkészítés alapjai
Ez az én művem: Papercraft
Webprogramozó tanfolyam
A weblapkészítés alapjai
Java web programozás 2..
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Alkalmazott Informatikai Tanszék
HTML (HyperText) Markup Language – Hiperszöveges jelölőnyelv
Cascading Style Sheet.
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Internet és kommunikáció
Manapság az internetes technológiákat körülbelül 1,4 milliárdan használják személyes, illetve üzleti célokra. Jelenleg kutatások zajlanak az internet technikai.
Előadás másolata:

XHTML 1. óra

Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták DE: továbbra is statikus, előre definiált elemeket és paramétereket tartalmazó jelölő nyelv maradt

XHTML eXtensible Hypertext Markup Language eXtensible = kiterjeszthető XML alapúak A közeljövőben az XML alapú böngészőprogramok terjednek el.

XML (eXtended Markup Language) adatok strukturálása hasonló a HTML-hez, de: –tageket csak az adatcsoportok elválasztására használja –adatok értelmezését az alkalmazásokra bízza szöveges állomány bőbeszédű

XML (eXtended Markup Language) Szöveges adatok file-formátum Strukturális megjelenés (pl. Altova XMLSpy) Definíciós file (leírja, hogy hogyan kell tárolni) XML-file (tényleges tárolás)

Az XHTML Ez a web hivatalos nyelve A W3C dolgozta ki Ajánlás (nem szabvány!) weboldalak létrehozására A weboldalak szintaktikáját határozza meg XML alapú A HTML-t váltja fel Kevésbé elterjedt, pedig az XHTML ajánlás 1999 óta létezik

Az XHTML előnyei Mivel XML alapú, könnyebb elemezni, mint a HTML-t (szigorú, strukturált adatleírás) A mobil eszközök (GSM-telefon, PDA-k) XHTML-böngészőt tartalmaznak, a HTML-böngésző nagyobb erőforrást igényel Ez a „hivatalos” nyelv A jövőben tömegesen el fog terjedni

Az XHTML hátrányai Sokkal szigorúbb előírás, mint a HTML A fejlesztési idő emiatt nagyobb A legnépszerűbb böngésző (IE) nem támogatja teljesen

Stíluslapok, CSS A stíluslap egy definíció, egy szabvány, melyben rögzítjük, hogy az egyes HTML- objektumoknak milyen tulajdonságokkal kell megjelenniük (anélkül, hogy azt egy HTML- tag paraméterének értékeként adtuk volna meg). HTML-oldalak megjelenését befolyásoló nyelv: CSS (Cascading Style Sheets = egymásba ágyazott stíluslapok). –hogyan és hol jelenjenek meg az egyes HTML- elemek (bekezdések, címsorok, …), pl. szín, méret, elhelyezkedés, margó.

Stíluslapok egymásba ágyazhatósága több stíluslapot is megadhatunk egyszerre egy stílus több elemre is érvényes lehet, amit egy másik stílussal felüldefiniálhatunk a stílusok öröklődnek az oldal hierarchiája szerint –ha pl. a kezdőlap elemeire definiálunk egy stílust, akkor az többnyire az oldal összes elemére érvényes lesz (a tulajdonságok alapértelmezésétől függően)

Miért jó a CSS? Példa: Készítsünk olyan HTML-oldalt, ahol –a címsoraink betűi nagyok és sötétvörösek, –bekezdéseink betűi kisebbek és sötétzöldek!

Stíluslapok használatának előnyei: csak egyszer kell a formázást megtenni a kód sokkal átláthatóbb lesz a pontos méretet is meghatározhatjuk pixelben, vagy akár %-al, stb. ha utólag módosítanunk kell a megjelenést, egyből csak egy helyen kell ezt megtennünk, s mindenhol meg is változik az így elkészített dokumentum sokkal kisebb méretű is lesz, gyorsabban letöltődik (különösen, ha sok oldalon használjuk ugyanazt a stíluslapot)

Példa stíluslap-váltásra A következő két kép ugyanazt a HTML- oldalt mutatja, egyetlen különbség a stíluslap váltása

Példa: stíluslap-váltás

Technikai eszközök Internet Explorer –sajnos nem tartja magára nézve kötelezőnek a szabványokat –nem vesz figyelembe minden előírást –némelyik máshogy értelmezi Netscape, Mozilla, Firefox –maximálisan szabványkövetők – letölthetőkwww.mozilla.org-ról –A Firefox-ot direkt webfejlesztőknek készítik

Érdemes tanulmányozni: /cover.html