Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Párizs, a fények városa Szakdolgozatom témájának azért választottam Párizst, mert világ életemben csodáltam magát a várost, mindig is nagy vágyam volt,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Párizs, a fények városa Szakdolgozatom témájának azért választottam Párizst, mert világ életemben csodáltam magát a várost, mindig is nagy vágyam volt,"— Előadás másolata:

1 Párizs, a fények városa Szakdolgozatom témájának azért választottam Párizst, mert világ életemben csodáltam magát a várost, mindig is nagy vágyam volt, hogy eljussak oda. Úgy gondolom, még rengeteg ember így van ezzel, ezért weboldalam célja az, hogy átfogóbb képet adhassak Párizsról az oldal látogatóinak. Betekinthetünk történetébe, híres nevezetességeibe, múzeumaiba, szórakozási lehetőségeibe.

2 A rendszer működésének vázlata, tervezése Azért fontos a rendszer vázlata, mert még azelőtt ki kell alakítani magunkban egy képet a létrehozandó weboldalról, mielőtt még bármibe is belekezdenénk. Magába foglalja a szerkezeti felépítést és a megjelenést. A felhasználói felület megtervezésénél figyeltem arra, hogy az oldal legyen könnyen áttekinthető, valamint rugalmas legyen a tájékozódás a látogatók számára.

3 Felhasznált technológiák HTML: A HTML (angolul: HyperText Markup Language, lefordítva: hiperszöveges jelölőnyelv) a web alapvető nyelve, mellyel egy dokumentum tartalmát és szerkezetét lehet leírni. CSS: A CSS jelentése Cascading Style Sheets, azaz egymásba ágyazott stíluslapok. A HTML oldalaink megjelenését befolyásoló egyszerű nyelvről van szó, mely segítségével meghatározhatjuk, hogy hogyan, és hol jelenjenek meg az egyes HTML elemek. Az oldal létrehozására a PHP nyelvet találtam a legalkalmasabbnak, mivel ez az egyik legnépszerűbb kiszolgáló oldali parancsnyelv. JavaScript: A JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú szkriptnyelv, amelyet weblapokon elterjedten használnak. Eredetileg Brendan Eich, a Netscape Communications mérnöke fejlesztette ki

4 Adatbázis létrehozása -Az adatbázis alapja a portál regisztrációjának és bejelentkezésének, ezért létrehozásakor figyelmesnek kell lenni, mert később a bármiféle változtatás elég nehezen alkalmazható. -Az első lépésem az volt, hogy létrehoztam a weboldalam számára egy táblát, itt kötelező megadni a tábla nevét, és mezőinek a számát. -Regisztráció adattábla: Mivel az oldalon létre szerettem volna hozni a regisztrációt és magától értetődően a bejelentkezést, ezért az első táblám nevének a regisztrációt adtam meg. -Vendégkönyv adattábla: Azért hoztam létre, hogy felmérjem a látogatók igényét a holnapommal kapcsolatban.

5 Kódolás Regisztráció: -Létre kell hozni a kapcsolat.php-t amivel csatlakozni tudunk az adatbázishoz. -Regisztracio.php: Először is létre kell hozni egy form-ot, amely arra szolgál majd, hogy megjelenítsük a honlapunkon a regisztrációhoz szükséges adatok bekérését. Az input type="hidden" egy láthatatlan mező, ami arra szolgál, hogy megkülönböztesse a feldolgozó és a beküldő részt egymástól. A felhasználónév egy szövegbevitel, aminek a neve felhasznalo, a maximális hossza 20 karakter lehet, és az azonosítója jelszo1. A jelszó és jelszó újra egy jelszóbevitel, amelyeknek a hossza szintén 20 karakter lehet. Az email, mint a felhasználónév, szintén szövegbevitel lesz, 50 karakterrel.

6 A regisztracio.php feldolgozó része Először is, be kell include-olni a kapcsolat.php-t, majd hozzunk létre változókat: $regi = $_POST['regi']; $felhasznalo = $_POST['felhasznalo']; $jelszo1 = $_POST['jelszo1']; $jelszo2 = $_POST['jelszo2']; $email1 = $_POST['email1']; $email2 = $_POST['email2']; A következőkben az előbb létrehozott változókkal fogunk dolgozni. Meg kell adni, milyen paraméterek alapján lehessen regisztrálni az oldalra. Csak az angol ábécé kis és nagy betűivel, valamint nullától kilencig engedi a felhasználót regisztrálni. Csak valós e-mail címmel tudunk regisztrálni. Hibaüzenetet küld, ha: - Nem adtunk meg felhasználónevet, - Ha a felhasználónév nem az alábbi karakterekből áll: A-Z, a-z, 0-9, - Ha a felhasználónév túl rövid, min. 5 karakter. - Ha a felhasználónév túl hosszú, max. 20 karakter.

7 -Ha a felhasználónév már létezik. -Ha nem adtunk meg jelszót. -Ha a két jelszó nem egyforma. -Ha a jelszó túl rövid -Ha a jelszó túl hosszú. -Ha nincs megadva e-mail cím. -Ha valótlan az e-mail cím. -Ha a két e-mail cím nem egyforma. -Ha a felhasználó már létezik. MySQL-ben a sikeresen regisztrált felhasználók listáját megtekinthetjük.

8 Bejelentkezés: -Nem kell külön létrehoznunk még egy táblát az adatbázisban, ugyanis a regisztrációból nyerjük majd ki a regisztrált felhasználókat. -$query = mysql_query("SELECT felhasznalo,jelszo FROM regisztracio WHERE felhasznalo = '". $felhasznalo. "' and jelszo = '".$jelszo."'") or die(mysql_error()); A SELECT utasításra a mysql_query() függvény siker esetén kiválasztja a regisztrációból a felhasználót és a jelszót, ha nem sikeres, akkor hibaüzenetet ír ki. Kijelentkezés: -Az oldal regisztrált, majd bejelentkezett felhasználói számára elérhető menüpont. <?php session_start(); session_destroy(); header('location: index.php?page=fooldal'); ?>

9 Vendégkönyv: A vendégkönyv egy olyan naplózó rendszer, amely arra szolgál, hogy a látogatók nyilvános megjegyzéseket hagyjanak honlapunkon. Azért hoztam létre, hogy felmérjem a látogatók igényét a holnapommal kapcsolatban, ugyanis aki rátalál az interneten erre a weboldalra, nem fog minden látogató regisztrálni, így akár bejelentkezés nélkül is írhatnak véleményükről.

10 Javascript Szerettem volna úgy bemutatni Párizst képekben is, hogy annak meg legyen adva a módja, ezért Javascript alapú képgalériát hoztam létre. A következő kód alapján hivatkoztam a megjelenítendő képre.

11 Flash -Mivel a szakdolgozatom címe: Párizs, a fények városa, ezért a fejlécemben szerettem volna utalni a címre. Így esett a választásom egy olyan fejléc elkészítésére, amelyben Párizs a fényekben pompázik.

12

13


Letölteni ppt "Párizs, a fények városa Szakdolgozatom témájának azért választottam Párizst, mert világ életemben csodáltam magát a várost, mindig is nagy vágyam volt,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések