Jankovics Marcell animációs művészete filmképekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Advertisements

Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
YES •A "progresszív" (haladó) kifejezést a mai napig használják olyan zenei törekvésekre, amelyek kísérleti módon, az adott műfaj megszokott, elfogadott.
Hogyan illeszkedik be Mészöly munkássága a második világháború utáni magyar irodalomba?
MÉHES LÁSZLÓ ÉLETKÉPEK.
Készült a 25 éves osztálytalálkozónk emlékére !
Napsugár Óvoda – Emeleti mosdó felújítása2010dec-2011jan Rövid áttekintés: A Napsugár óvoda vizesblokkjai évtizedek óta változatlan formában üzemelnek.
Rövidfilmek 1. Előjáték.
Buhály József (Nyírtass, 1945 –. Artportal.hu: •
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
HÉTRÉTORSZÁG a szerek és porták fesztiválja Őrség augusztus
Makovecz Imre ( ) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös.
Nemes Nagy Ágnes Élete
Bevezetés A Queen egy brit rockegyüttes, amelyet 1970-ben alapított Freddie Mercury énekes, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos, 1971-ben csatlakozott.
Könnyűzenei lexikon: Omega
Visszaemlékezés Szabó Gábor professzor oktatói, kutatói, intézetigazgatói és közéleti tevékenységére Biró Sándor.
Forradalmi költészete
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.
Számítógépes alapismeretek Bemutató Könnyűzenei lexikon: Omega.
A Nyugat.
Szilágyi Domokos
Jézus te vagy minden álmom
Matematika a tudományban és a művészetekben
A Kádár-korszak „termelési hőse” A műszaki értelmiség érvényesülési lehetőségei és színterei a hatvanas évek magyar nagyjátékfilmjeiben.
Fekete István január 25. – június 23..
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
1987 – Magyar Könyvvizsgálók Egyesülete
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Készítette: Sümegi Dániel
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Rövidfilmek 2. Saját vonal.
A kortárs művészet kérdései
TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka.
Faragó Kata: Mátyás uralkodói portréja, avagy a KORTÁRSAK és az UTÓKOR szerint.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Romániai Magyar Közgazdász Társaság Konferencia Balatonlelle, 2011.július 2 Brassai Sámuel életműve és gazdasági gondolkodása Somai József.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Várkonyi Mária1 Sára Sándor A mozgókép mestere.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
22. MAGYAR ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.
Született 1966 Június 26.  Fiatalkorában aktív, később a Budapesti Vasas főállású sportolója, válogatott kerettag ben felnőtt magyar magasugró.
Kövér családok.
FILMGYÁRTÁS – FILMMŰVÉSZET
1.29 EURÓPAI POSZTMODERN FILM
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
A szervezet alapítói: Elnök: Bokor Ildikó, Tiszteletbeli elnök: Kolcsár József, a kézdivásárhelyi színház igazgatója, Alelnök: Fodor György, Főtitkár:
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
A magyar felvilágosodás irodalma
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
BUDAPEST RETRO Készítette: Kustra Gergely 6. osztályos tanuló
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Előd (Ügyek) és Emese fia
3. nap Készítette: Bíbok Bertold
Az ember tragédiája színdarab
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Németh Antal 10 Credójából
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Előadás másolata:

Jankovics Marcell animációs művészete filmképekben SISYPHUS KÉZJEGYE Jankovics Marcell animációs művészete filmképekben

János vitéz 1973 Rövidfilmek 1964‒1992 Filmográfia 1964‒2010

“Nem szeretném magamat elhelyezni az animációs panteonban, nem az én dolgom. Ez a feladat legyen a társaké, vagy az utókoré, vagy a kritikusoké. Nekem mindig az volt fontos, bármihez fogtam, hogy a dolgok kapcsolódjanak egymáshoz. Tehát amikor tévésorozatokat vezettem vagy amikor ismeretterjesztő könyveket írok vagy hasonló természetű előadásokat tartok, akkor mindezekben a szerepekben keresem a találkozási pontokat. A jelképekkel való foglalatosság számomra magától értetődő, mert én mint rajzfilmes is, ezt a fajta szimbolikus nyelvet használtam kezdettől fogva. Számomra rettenetesen fontos volt mindenfajta hagyomány, aminek köze van a mitológiához vagy a művelődéstörténethez… Kezdettől fogva úgy gondoltam, hogy a művészet mint olyan, hasznos. És hogyha nem hasznos, akkor haszontalan.” Jankovics Marcell, 2001

Jankovics Marcell a magyar animációs mozgóképművészet emblematikus személyisége. Valószínűleg a legismertebb magyar “rajzfilmes” Macskássy Gyula és Dargay Attila mellett. Kedveltségét nem csupán lenyűgözően gazdag szakmai életművének köszönheti, hanem a magyar kulturális életben betöltött sajátos szerepének is. Írói, művelődéstörténészi és kultúraszervezői tevékenysége legalább olyan jelentős, mint a magyar népművészet motívumkincsét, a szecesszió és a popművészet stílusjegyeit tudatosan feldolgozó és szubjektív módon összegző animációs és grafikusi munkássága. Szuggesztív egyéniségének és közvetlen, oldott előadói képességének köszönhetően a médiában és a művészeti közéletben is évtizedek óta töretlenül népszerű.

Mozgókép-rendezőként, televíziós személyiségként a klasszikus hagyományok és az emberiség közös kultúrkincsének megóvásán és közzétételén dolgozik, heroikus küldetéstudat és nagyívű szakmai vállalások jelzik alkotói és közéleti tevékenységének állomásait. Alkotóművészi magatartását is a hasznosságra való kitartó törekvés jellemzi: problémafelvetései, kutatásai, sőt, mozgóképes nyelvhasználata is az önkéntelen és a tudatos ismeretterjesztés késztetésének következetes megnyilvánulásai. Rejtve és nyíltan, akarva és akaratlan, Jankovics Marcell művészi alkotásaiban is folyamatosan megfejtésre kínálja az intenzív életpályája során szenvedélyesen behabzsolt tudományok tanításait. Ez a szövevényes és önmagára következetesen reflektáló ismeretanyag szétfeszíti a rajzfilmes formákat és más művekben – könyvekben, előadásokban, illusztrációkban, határműfajokban – is megfogalmazódik.

A kreatív gazdagság leglátványosabb megnyilvánulásai azok a nagyívű, széles spektrumú animációs mozgóképek, amelyek a magyar irodalom, a monda- és mesevilág, sőt az emberiség történetének egyedi interpretációjára vállalkoznak szinte tékozlóan pazar előadásmódban. E nagy színes pannók mellett szikár, karcosan fekete-fehér darabokban epigrammatikus tömörséggel szól személyes művészi próbatételeiről, emberi gyötrelmeiről. Témáit mitológiai allegóriákba kódolja, közvetlen, csupasz grafikai gesztusokon át, egyetemes érvényességgel jeleníti meg. Jankovics sokoldalú tehetsége a hetvenes évekre érik be. Formabontó egyedi rövidfilmjeivel mint a Sisyphus és a Küzdők, valamint az első egészestés, színes magyar rajz-játékfilmmel, a János vitézzel már fiatal alkotóként a kortárs klasszikusok sorába emelkedik.

E filmek grafikai arculata is gyökeresen más–és más karakterű, akár a műfajon belül is – legyen az néhány perces példázat vagy nagyjátékfilm hosszúságú, dramatikus, zenés produkció. A jankovicsi kézjegy, a mívesen virtuóz vonalvezetés és szenvedélyesség a lendületesen „odatett” ecset- vagy krétanyomban ugyanúgy jelen van, mint a pop-art, a szecesszió és a magyar népi díszítőművészet motívumai a János vitéz-beli figurák lüktető kontúrjaiban, a Fehérlófia expresszív díszleteiben…

A szimbólumok és utalások e filmekben még közvetettebben szervezik a látványt, mint a későbbi, direktebben fogalmazó művekben, amelyek az emberiség közös örökségéből tudatosan, ezen örökség megőrzésének, közvetítésének, és továbbgondolásának szándékával választott stilizált “jelképtárból” merítenek, mint a Fehérlófia vagy a Biblia.

A Magyar Népmesék motívumkincse a János vitézhez hasonlóan éppúgy táplálkozik a magyar szecesszió grafikai készletéből, mint az originális népi vizualitás hagyományaiból, mégis a Sárga tengeralattjáró pop-art szellemisége, felszabadító hatása sugárzik e filmekből: a megformált zabolátlanság adja azt a nonchalance bájt, amely a későbbi művekben fegyelmezett, megfontoltan tervezett konstrukcióvá érik.

Az Ének a Csodaszarvasról és Az ember tragédiája című művek szisztematikus tartalmi és formai szervezettsége, kultúraközvetítő küldetése alkotói és befogadói szinten egyaránt az animációs film lehetőségeinek határait feszegeti. E filmek reprezentálják ugyanakkor magának a műfajnak az ezredfordulón végbement technológiai és szemléletbeli változásait is, amelyre még a nagyon körültekintően és alaposan dolgozó Jankovics Marcell sem lehetett felkészülve. Így az utóbbi nagylélegzetű alkotások saját történetükön túl e korszakváltás nehézségeiről és tanulságairól is mesélnek.

A következő “oldalakon” az idén hetvenedik életévét betöltő Jankovics Marcell impozáns életművének egy részét idézzük fel filmképei segítségével. A kiválasztott művek egyike az 1973-ban, Petőfi Sándor 150. születésnapjára készült János vitéz animációtörténeti jelentősége mellett filmtörténeti jelentőségű is, hisz ez a mű az első egész estés magyar rajzfilm. A Pannónia Filmstúdió fénykorában készült nagyszabású produkció számtalan további nemzetközi sikerű rajz-játékfilmet “vezet be”, s megerősíti a magyar animációs filmművészet státuszát a magyar és nemzetközi mozgóképművészetben. Az életmű személyesebb, közvetlenebb és nagyon izgalmas megnyilvánulásai Jankovics animációs rövidfilmjei, amelyek műfaji sajátosságaikból eredően – néhány kivételtől eltekintve – a közönség számára kevésbé ismertek, mint a moziban illetve televízióban gyakran vetített művei. E kisfilmek érzékeny vonásokkal egészítik ki azt a színes, sokrétű és minden ízében egyedi gesztusokból összeíródó képet, amely Jankovics Marcell markáns alkotói karakteréről kialakult.

Jankovics Marcell animációs filmjei 1964 Gusztáv, a jószomszéd 1965 Szilveszteri legenda Gusztáv, a társaslény Gusztáv lefogy r: Jankovics Marcell, fí: Nepp József, Jankovics Marcell 1966 Az ember és a világ képe Gusztáv fellázad Gusztáv résen Gusztáv beleszól Gusztáv és a hálátlan varjú r: Dargay Attila, fí: Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell Gusztáv és a szeretet ünnepe r: Jankovics Marcell, fi: Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell Gusztáv és a világbajnokság r: Nepp József, fí: Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell Gusztáv babonás r: Dargay Attila, fi: Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell 1967 Gusztáv-sorozat Valamennyi epizód fí: Dargay Attila, Jankovics Marcell, Nepp József Gusztáv idegen tollakkal Gusztáv és az állami elefánt Gusztáv felfedezi magát Gusztáv és a túlsó oldal Gusztáv és az élet értelme 1968 Tendenciák Gusztáv, a hangulatember Gusztáv kikapcsolódik Gusztáv örökzöld Álmok szárnyán /Air India (Első változat) 1969 Hídavatás A Mézga család különös kalandjai I. sorozat –Időkibővítő tr: Jankovics Marcell 1970 Mélyvíz La Fontaine sorozat -A róka és a holló -A gém 1971 Mással beszélnek Az élet vize A Mézga család különös kalandjai II. sorozat -Mesebolygó 1972 Air India I-II. 1973 Add tovább... János vitéz 1974 Sisyphus

1975 Gusztáv kicsi Gusztáv, az aranyásó r: Jankovics Marcell, Zsilli Mária, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv két arca Gusztáv és a következmények r: Nepp József, Küsztel Richárdné, fi: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv csal r: Nepp József, Zsilli Mária, fi: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv, a balek r: Jankovics Marcell, Hernádi Tibor, fi: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv komplexusa r: Nepp József, Jenkovszky Iván, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv kitesz magáért r: Jankovics Marcell, Nepp József, Küsztel Richárdné, ff: Jankovics Marcell 1976 Gusztáv halogat r: Jankovics Marcell, Kaim Miklós, fí: Nepp József Gusztáv autója r: Jankovics Marcell, Jenkovszky Iván, fí: Jankovics Marcell, Nepp József Gusztáv gondos r: Jankovics MarceII,Vásárhelyi Magda, fí: Jankovics Marcell, Nepp József Gusztáv, a megváltó r: Jankovics Marcell, Hernádi Tibor, fí: Jankovics Marcell Gusztáv és a szendvics r: Jankovics Marcell, Kovács István, ff: Kovács István Gusztáv olvasna r: Jankovics Marcell, Rofusz Ferenc, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv koccan r: Jankovics Marcell, Kovács István, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv és a szakember r: Nepp József, Jankovics MarceII,Ternovszky Béla, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv és a légy r: Nepp József, Jankovics Marcell, Hernádi Tibor, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv beavatkozik r: Jankovics Marcell, Maros Zoltán, fi: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv kígyója r: Jankovics MarceII,Ternovszky Béla, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv elidegenedik r: Jankovics Marcell, Sz. Szilágyi Ildikó, ff:Várnai György, Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv és a másik r: Nepp József, Jankovics Marcell, Sz. Szilágyi Ildikó, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv az ABC~ben r: Nepp József, Jankovics Marcell, Rofusz Ferenc, ff: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv és a hosszú élet r: Nepp József, Jankovics Marcell, Kovács István, fí: Nepp József, Kovács István Gusztáv makacs r: Jankovics Marcell, Maros Zoltán, fí: Nepp József, Jankovics Marcell

Magyar Népmesék III. sorozat folyt. 1977 Küzdők Gusztáv és a pióca tr: Baksa Edit, ff: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv fűrészel tr: Szemenyey András, fi: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv kihág tr: Jenkovszky Iván, fí: Nepp József, jankovics Marcell Gusztáv a lépcsőházban tr: Szórády Csaba, fí: Nepp József, Jankovics Marcell Gusztáv és a két edző tr: Kanics Gabriella, fí: Jankovics Marcell, Nepp József Gusztáv macskát farag tr: Majoros István, fí: Jankovics Marcell, Majoros István 1978 Magyar Népmesék I. sorozat Valamennyi epizód r: Jankovics Marcell, Lisziák Elek, fí: Jankovics Marcell Róka koma A macskacicó A kicsi dió Zöld Péter Méhek a vonaton Az égig érő paszuly A szegény csizmadia és a szélkirály 1979 Magyar Népmesék II. sorozat Valamennyi epizód vezető rendezője: Jankovics Marcell, fí: Jankovics Marcell 1981 Fehérlófia 1984 Biblia (Pilotfilm) Magyar Népmesék III. sorozat 1985 Magyar Népmesék III. sorozat folyt. Valamennyi epizód vezető rendezője: Jankovics Marcell, fí: Jankovics Marcell 1986 Tangram I-IV 1987 Mondák a magyar történelemből sorozat Botond Lehel kürtje Vértes Istvánt királlyá koronázzák 1988 A sámán Eurázsiában r: Jankovics Marcell, f, fí: Hoppál Mihály, Jankovics Marcell A szentgalleni kaland Zotmund Korona és kard Álmos vezér Fehér ló mondája Szent László Jankula Kemény Simon Mátyást királlyá választják 1989 Biblia –Teremtés

1990 Az ember tragédiája -Az űr 1991 -A Forradalom 1992 Prométheusz -Kő és homok 1993 -Csend, hó, halál -Falanszter 1995 Karácsonyi dal 1996 -Minden oly sötét -Több fényt 1997 Az ember tragédiája -Teremtés -Jégkorszak 2000 -Hercules a válaszúton -Édenkert tr: Martsa Piroska Ének a Csodaszrvasról 2003 -Démonkrácia 2006 -Egy jottányit sem! 2010 -Ó, Fortuna!