Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jeruzsálem korai története Sion hegy, Jeruzsálem.
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
Az ókori Mezopotámia művészete
Átváltás a számrendszerek között
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
A történelmi idő.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Mezopotámia Folytatás.
„vissza a természethez!”
Sumér, az első civilizáció
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
Sámuel királlyá keni Sault
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
A FRANK BIRODALOM.
Sumér, az első civilizáció
Kνωσός Knósszosz.
A görög történelem kezdetei
Készítette: Szalay Zoltán
Készítette: Szalay Zoltán
„Az Ókori-Kelet” kis államok - nagy örökség
A polisz születése.
Demográfia 2. A Világ népessége.
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Ókori Kelet.
Készítette Turtev Erik
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
Istenünk, sok-sok feszültség,
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Készítette: Pető Tamás
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Folyamodjatok az Úrhoz,
Uram, megtorlás Istene, megtorlás Istene, jelenj meg ragyogva!
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
ALEXENDROSZ Makedón Nagy Sándor.
EGYIPTOM.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A népesség számának változása Európában
A poliszrendszer kialakulása és a gyarmatosítás
A Kárpát-medence a honfoglalás előtt
A magyarság eredete és vándorlása
Így szólt hozzám a dédapám.
MEZOPOTÁMIA.
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
Készítette: Szalay Zoltán
Kis országok az ókori Közel-Keleten
Berlin nevezetességei
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Városállamok- Birodalmak
Az első civilizációk: Mezopotámia. Dél-Mezopotámia egykor és ma.
Összefoglalás Ókori kelet államai. Fogalmak Bronzkor- ie. III. ée. Rézkor ie. IV. ée. Vaskor- ie. II. ée. Öntözéses földművelés Városállamok Ókori kelet.
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
Vándorlás a kelet-európai pusztán
A babiloni fogság.
Az ókori kelet.
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
Készítette: Rákos lili 5. a
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
Mezopotámia építészete - 2
A polisz születése.
Hellasz egységesítése
Előadás másolata:

Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye) Készítette: Fülöp Zoltán:

Óbabilon kialakulása kr.e. 2000-1600 Előzmények: - Nomád népvándorlások kora Mezopotámiában Kr.e. 2250-2000-ig tartott. Nomádokat akkoriban vonzzák a gazdag területek. Zagrosz-hegységnél tőrnek be. Elsőként a Guti népcsoport jön be és az Akkád birodalmat elsöprik, ami az 1. ország volt a Földön. - Majd a Sumér civilizáció megint feltámadt, de Kr.e. 2000-ben az Amarru nomád nép jön és végleg elszállnak.

Óbabiloni birodalom kr.e. 2000-1600 1. Keletkezése: - Kr.e XVIII. századra Babilon uralkodói újra egyesítették Mezopotámia egész területét. - Az egyik legismertebb uralkodó Hammurapi volt, aki Kr.e. 1700-as években uralkodott. A kor legjelentősebb törvénygyűjteményét állította össze. Amiből elénk tárulnak a jogilag és vagyonilag differenciált társadalmi sajátosságai. A törvénytábla 205§-ból áll. A törvény azért fontos egy államnak, hogy az állampolgárok biztonság érzését fokozza,

Ami a belső rend szilárdításához fontos, de hogy be legyen tartatva a törvény kellett az igazságszolgáltató ág is, a bíróság. Ezek a törvények írott formában vannak, ami azt jelenti, hogy nem csak aznapra, hanem másnapra is érvényes volt, mellesleg az emberek tudták, hogy milyen bűncselekményért mit kapnak. Legfontosabb törvényei: 1§ *Van bíróság, de ha valakit bizonyíték hiányában vádolsz meg, téged végeznek ki. 8§ *Védi a magántulajdont. Lopás esetén x10-es, x30-osan kell kifizetned, de ha nem tudod kivégeznek.

15§ *Társadalmi osztály kiderül: király-papság-szabadok-muskénumok(félszabadok)-rabszolga. 21§ *Tetten érnek bármilyen bűncselekvény elkövetése közben, akkor nincs bíróság, helyben kivégeznek. 195§ *Fiúnak tisztelnie kell az apját. Nem veheti el tőle a hatalmat és az örökséget. 196-197§ *Talio-elv: Szemet-szemért, fogat-fogért. Rendkívül szigorú volt,de sikeres. A belső rend teljesen megszilárdult.

- Törvényoszlop tetején van egy dombormű: relief - Törvényoszlop tetején van egy dombormű: relief. Despota uralkodó volt, hisz az oszlopon úgy ábrázolják hogy, fej magasságban van az istenükkel. Már nem kellett neki a királyitanács, mert egyedül döntött mindenről. „Én ember vagyok az Isten szemében, de isten vagyok az emberek szemében” 2. Bukása és újjá születése: Hammurapi Kr.e. 1600 körül halt meg. Hettiták betörtek északon és győztek. Okok: - Civilizált korban övéjük volt az első lovas hadsereg. - Vas korszakban éltek ami x1000 olcsóbb mint a bronz. Hettiták tovább mentek. A Kassa népcsoport elfoglalta a területeket és megalapították Közép-Babilont.

Ellenőrző kérdések Milyen nomád népcsoport vándorlásról tudunk a Kr.e. 2000-es években? Melyik népcsoport tört be elsőnek és melyik államot támadta meg? Melyik uralkodó volt a leghíresebb a Kr.e XVIII. században, mettől-meddig uralkodott és hogy hívják a törvény táblán lévő domborúművet? Miért volt fontos ez a törvény? Mikor lett vége óbabiloni birodalomnak, és mi történt? Melyik népcsoport foglalta el a területet?