Kis országok-nagy örökség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jeruzsálem korai története Sion hegy, Jeruzsálem.
Advertisements

A frigyláda 11/A.
Az Ószövetség könyvei.
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Az ÓKORI EGYIPTOM.
Mezopotámia Folytatás.
Az Ószövetségi történetírás
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A zsidó kultúra Vallás.
Ókori Kelet Összefoglalás.
Iskolánk névadója: Szent László király
Készítette: Szalay Zoltán
Készítette: Szalay Zoltán
Készítette: Madarász Dorottya
„Az Ókori-Kelet” kis államok - nagy örökség
A polisz születése.
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Izrael.
Ókori Kelet.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
Készítette: Pető Tamás
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
A világ képe az arabokról
EGYIPTOM.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Az ÓKORI EGYIPTOM.
Salamon temploma 11/C.
A Biblia.
Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók.
1 / 17 Bíró Tamás március 27. A seprű: Héber-arámi kétnyelvűség A seprű Héber-arámi kétnyelvűség a zsidó közösségekben Bíró Tamás
Csaták, hadvezérek, katonák
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Csaták, hadvezérek, katonák
Készítette: Szalay Zoltán
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
Kis országok az ókori Közel-Keleten
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Sámuel első és második könyve
A Pun-Római háborúk.
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Kivonulás Egyiptomból és a pusztai vándorlás
Városállamok- Birodalmak
Összefoglalás Ókori kelet államai. Fogalmak Bronzkor- ie. III. ée. Rézkor ie. IV. ée. Vaskor- ie. II. ée. Öntözéses földművelés Városállamok Ókori kelet.
Az ókori zsidóság története. A zsidóság megjelenése: A „tengeri népek vándorlásának” részeként ● Önálló országok, törzsek – Ammón – Edóm – Móáb – Arámi.
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
Ó- és Újszövetség.
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Vándorlás a kelet-európai pusztán
A babiloni fogság.
Az ókori kelet.
A két részre szakadt királyság
Értékeld az elmúlt évet:
Izrael a hellénizmus korában
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
Jezabel avagy a királyné erőszakos halála
Evangélikus Biblikus Szabadegyetem 2017 ősz / 3 Kőszeghy Miklós
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Isten lakhelye.
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Hellasz egységesítése
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Kis országok-nagy örökség Palesztina és Főnícia Készítette: Ákos László

Palesztina fekvése -A Jordán folyó mentén és a Holt-tenger vonalától a Földközi-tengerig húzódó hegyes vidék palesztina. -Ezt a földet kánaánnak nevezték. -A Kr.e XIII. században lépett szövetségre a 12 zsidó(héber) törzs.

Palesztina kialakulása -ekkor ez a terület Egyiptomi fennhatóság alatt állt. -történetének legfontosabb forrása a biblia. -Az ótestamentum szerint Ábrahám a mezopotámiai Úr városából menekült Kánaán felé. Idős korában született egy fia Izsák .Az ó gyermeke volt Jákob akinek 12 fia 12 zsidótörzset jelképezi. Az éhínség elől Jákob fiai Egyiptomba vándoroltak. A legkisebb testvár József jóvoltából szépen gyarapodtak de ezt az egyiptomiak nem nézték jó szemmel ezért elrendelte a fáraó, hogy a zsidó gyermekeket öljék a Nílusba. Ekkor Mózest egy gyékénykosárban megtalálta a fáraó leánya élőkelő férfi lett belőle. Később egy konfliktusban vérei mellé állt és menekülnie kellett. A Sínai-félszigeten kóborolt amikor Jahve a zsidó isten égő csipkebokor formában megjelent előtte és felszólította, hogy hozza ki a népét Egyiptomból. Mózes nagy nehézségek árán sikerült a zsidókat Kánaán földjére vezetnie de ő már nem léphetett be és isten törvényeket is adott a zsidóknak(tízparancsolat) -A zsidók legyőzték az őslakosokat majd a filiszteusok ellen harcoltak.

Egyistenhit kialakulása. Kr.e X.századra alakult ki a zsidó állam Jeruzsálem székhellyel. Dávid utóda, Salamon tette despotikussá a királyi hatalmat. Nevéhez fűződik a a jeruzsálemi templom megépítése. -Salamon halála után az ország 2 részre szakadt: Az északi Izraelre és a déli Júdeára. A romló életkörülmények és a vezető réteg eltávolodása Jahve kultuszától a lakosság elégedetlenségéhez vezetett. Ekkor léptek fel a látnokok akik magukat isten szóvivőjének mondták és maguk köré gyűjtötték a népet és Isteni büntetésről beszéltek. -És akkor a megerősödött Asszír birodalom elfoglalta Izraelt(Kr.e VII.század). Izrael lakosait Asszíriába hurcolták és Júdea csak nagy adófizetés és teljes behódolás árán menekült meg ettől a sorstól. Ekkor a vezetők kiegyeztek a próféta mozgalommal és csak Jahvét tisztelték és őt ismerték el egyetlen zsidó istennek.

„Babiloni fogság” Az újonnan megalakuló Újbabiloni birodalom hamar elfoglalta Júdeát és Jeruzsálemet majd a szentélyeiket lerombolták és Júdea lakóit Babilonba deportálták. (Kr.e VI.sz). Ennek az Újbabiloni birodalmat megdöntő perzsák vetettek véget akik hazaengedték a zsidókat ,akik újjá építették szentélyeiket. Ez alatt az idő alatt a zsidó hit tisztán egyistenhité változott akik csak Jahvét ismerték el istenüknek

-Főnícia a földközi-tengerÉs a Libanoni hegység között el található. -A csapadék lehetővé tette itt az öntözés nélkül megteremjena gabona. -szőlőt,olajfát,fügét termesztette a domboldalakon.Értékes fák teremtek meg itt pl:cédrus,libanoni tölgy. E két fa nélkülözhetetlen volt a hajóépítéshez és az építkezésekhez. -Fönícia sziklás hegyek által elválasztott városállamokból állt, melyek között a közlekedés tengeri úton történt. A főbb városállamok a következők voltak: Akkra, Türosz, Szidón, Büblosz és Aradosz. Nem tudni, vajon a föníciaiak önálló etnikumként tekintettek-e önmagukra. Városállamaik politikailag önállóak voltak. -Főnícia fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál feküdt -a partvidék lakói kihasználták a kedvező lehetőségeket és hajókkal bejárták a távoli vizeketés elvitték hazájukba a távoli kincseket a tenger fuvarozóivá váltak sorra alapították a kereskedelmi telepeket(Karthagó) Főnícia

A kereskedők legmaradandóbb alkotása a hangjelölő írás volt. Kr A kereskedők legmaradandóbb alkotása a hangjelölő írás volt. Kr.e 1100 táján Bübloszban dolgozták ki a 22 vonalas jelből álló írást. Ez az abc alapjai a héber és arab írásnak. -Föníciai feliratokat számos, a Mediterráneum környékén található korábbi föníciai város és gyarmat területén találtak, mint például a ma Libanonban elhelyezkedő Bübloszban, és a tunéziai Karthágóban. A később felfedezett leletek az ókori Egyiptomban történt használatot is igazolják.