A modell fogalma, a modellezés jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Advertisements

Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Digitális világ A digitális reklám
Készítette: Bátori Béla 12.k
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Digitális technika, digitális áramkörök
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Térbeli infinitezimális izometriák
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Ideális kontinuumok kinematikája
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Internetes források alapján készítette:
Nemdeterminisztikus és determinisztikus automaták didaktikai összehasonlítása Maróti György.
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Gazdasági modellezés,döntési modellek
1 1 1.
Operációkutatás eredete
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Bemutatókészítés Takács Béla
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Kérdések-válaszok a TRANZISZTOROK témaköréből
A digitális áramkörök alapelemei
A csillagászat keletkezése
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A nyelv, mint jelrendszer
Térképészet és térinformatika
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Emelt szintű matematika érettségi
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
Elemzési szempontok az óvodai matematikai foglalkozásokhoz.
Kutatásmódszertani dilemmák
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Szimuláció.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
1 TÁROLÓ ÁRAMKÖRÖK TAKÁCS BÉLA Mi történik, ha két invertert az alábbi módon összekapcsolunk? Ki1/Be2 Ki2/be A kapcsolásnak.
Analóg jel, digitális jel
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
Online adatbázisok  Minden jog fenntartva.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Előadás másolata:

A modell fogalma, a modellezés jelentősége Takács Béla 2009. Ganz Ábrahám Szki.

Kapcsolódás az előző órai anyaghoz A digitális áramkörök megértésében segítségünkre lehetnek a modellek, amiket közvetlenül, vagy a TINA áramkör-szimulációs program részeként használunk fel. A modellezés, pedig épp az a gondolkozási folyamatnak olyan része, amely hasznos lehet más területeken is!

Lehetséges dolgozatkérdések Mi a modell? Hol használják a modelleket? Milyen modellekről hallott? Mi a modellezés lényege? Mutassa be néhány mondatban a TINA áramkör-szimulációs programot! Ez a dia megegyezik az utolsó előttivel!

Mottó: A tudomány nem próbál magyarázni, alig is próbál interpretálni, a tudomány főként modelleket állít fel. Neumann János

Mi a modell köznapi értelemben? Deszkamodell, ruhamodell, gépmodell; Autók, vonatok stb. kicsinyített másolata (pl. Matchbox); Szemléltető eszköz, amely valamely nagyon nagy (vagy nagyon kicsiny) objektum oktatási bemutatására szolgál (pl. a hidrogénatom modell, vagy a planetárium) Egy rendszer, amely egy másik rendszerben (a modellezettben) végbemenő jelenséghez hasonló jelenséget valósít meg; épületek geometriailag hű másolata, bár ezeket inkább makettnak nevezik; …

Mi a modell pontosabb definíciója? Szűcs Ervin idevágó művében 12 féle definíciót idéz különböző lexikonokból. Az eltérő témájú lexikonok (biológiai, matematikai, filozófiai stb.) értelemszerűen más és más definíciót adnak. Nekem mégis a Wikipédiában leírtak tetszenek a legjobban! A modell egy, a tudományos kutatásban használt fogalom, amely a nagyon pontosan megfogalmazott hipotéziseket és hipotézis- rendszereket jelenti.

Modellezés 1. A modellezés során a valóság egy meghatározott szeletéből kiemeljük a számunkra fontos, ismert vagy feltételezett elemeket és azokat hipotézisünknek megfelelően kapcsolatba hozzuk egymással.

Modellezés 2. Az így elkészített modellt tesztelnünk kell! Ha a modell úgy viselkedik, ahogyan a modellezni kívánt rendszer vagy objektum, azaz egybevágnak a közvetlen tapasztalatokkal, akkor azt mondhatjuk, hogy a modell jó, ha eltér attól akkor a modellt tovább kell fejleszteni vagy el kell vetni!

Modellfajták Ha valaki alaposan el akar mélyülni a témában, ajánlom a már említett : Szücs Ervin: A modellezés elmélete és gyakorlata interneten is hozzáférhető művét! A modelleket többféleképp csopor-tosítja, ezek közül egyet emelek ki a következő dián!

A modellek egy lehetséges csoportosítása

Konkrétabban A modellek közül emeljük ki a gondolati, s azon belül a szimbolikus modellt! A TINA programban van több olyan matematikai modell, amely a matematikai szimbólumokkal és fizikai összefüggésekkel írja le az áramköri elemek viselkedését, a különböző állapotokban.

Ezt nem kell tudni! A (MOS) tranzisztor működését leíró matematikai összefüggések:

Ha az előző diát nem kell tudni, miért került be? A tranzisztor működését matematikai modellel írhatjuk le! Ha ismerjük a feltételeket, kiszámíthatjuk a modellből származó jellemzőt! Épp amit keresünk, mert ha nem arra vagyunk kíváncsiak, más modellt kell választani, vagy az előzőt módosítani!

Példa Az s=vt összefüggés is egy matematikai modell, mert ha ismerjük a sebességet és az időt, meg tudjuk mondani, hogy az a jármű a kiindulástól milyen távol lesz? Persze azt nem tudjuk, hogy ha v=60km/h akkor Hatvanban vagy Székesfehérváron lesz-e 1 óra múlva, s a modell arra sem ad választ, hogy autóról vagy vonatról van-e szó?

A TINA áramkörszimulációs program képei 1.

A TINA áramkörszimulációs program képei 2.

Lehetséges dolgozatkérdések Mi a modell? Hol használják a modelleket? Milyen modellekről hallott? Mi a modellezés lényege? Mutassa be néhány mondatban a TINA áramkör-szimulációs programot! Ez a dia az utolsó előtti!

A következő órán Folytatjuk!