ANATÓMIA-ÉLETTAN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

A ló emésztésének sajátosságai
Az előbél felépítése és működése
A belek „alagútjain”.
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
Készítette: Nákám Róbertné
A hashártya (peritoneum).
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
A vitaminok és ásványi sók
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A légzőrendszer.
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A gyomor- bélrendszer működése Emésztés és felszívódás
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
KIVÁLASZTÁS.
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztés, felszívódás, transzport
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Munkaélettan Munkaélettan
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Enzimek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Az egységes egész.
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
Egyed alatti szerveződési szintek
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Tápanyagaink.
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
A tápanyagok útja a szervezetben, emésztés és felszívódás, fehérjék, szénhidrátok és zsírok útja a tápcsatornában és szerepük az intermedier anyagcserében.
A LÉGZŐRENDSZER.
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Nem kórokozó baktériumok
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

ANATÓMIA-ÉLETTAN

Emésztés szervrendszere

Tápanyagok 1. Szervetlen anyagok: Ásványi anyagok Víz Szerves anyagok: Szénhidrátok Fehérjék Zsírok 3. Vitaminok

A tápcsatorna szerkezete és felosztása A tápcsatorna felosztása: Felső szakasz Középső szakasz Alsó szakasz

Felső szakasz Szájüreg: Felépítése Nyelv Nyálmirigyek, nyál, nyálelválasztás Fog Emésztés a szájüregben 2. Garat 3. Nyelőcső Nyelés

Középső szakasz Gyomor: Részei Felépítése Gyomornedv Emésztés a gyomorban Hányás

Középső szakasz 2. Vékonybél: Részei Falának szerkezete A máj A hasnyálmirigy Emésztés és felszívódás

Alsó szakasz Vastagbél: Részei: Vakbél Felszálló ág Haránt ág Leszálló ág Szigmabél Végbél

Alsó szakasz Vastagbél: Hashártya Falának szerkezete Emésztés és felszívódás Széklet, székletürítés Hashártya

A tápanyagok sorsa a szervezetben Fehérjék Szénhidrátok Zsírok