A GÖMBVILLÁM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

A betegségek globális súlya
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A SZIVÁRVÁNY.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
Táblázatkezelő - EXCEL Office WordPowerpointExcel.
A légnyomás és a szél.
Összefoglalás Fizika 7. o.
MUNKA, ENERGIA.
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
Energia a középpontban
TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Elektromosság.
Nagy földi légkörzés.
Fizika Bevezető 6. osztály.
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az önző gén Richard Dawkins.
A szubsztancia részecskés felépítése és
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Záridő Blende Fénymérés
A térfogat mérése.
A földfelszín domborzata
Vér.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Ásvány- és kőzettan – Mohs-féle keménységi skála
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Készítette: Rácz Imre Vince
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Színes világban élünk.
A Villám.
Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása
A nyílméregbéka.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Avagy a világ ismerete az ókorban
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Galaxisok és csillaghalmazok
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Antigoné.
Az év fája.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Van de Graaff-generátor
Milétoszi filozófusok
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
A tűz.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Atom - és Elektronpályák
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Bakteriális megbetegedések
Földrengés.
Felsőlégköri elektro-optikai emissziók és megfigyelésük Sopronból Barta Veronika Bór József Sátori Gabriella Közép európai Légköroptikai Konferencia Baja,
Az elektromos áram élettani hatása
Földrengések.
A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet.
Menekülési útvonal: » Az útvonal rajza ki van függesztve az iskola tantermeiben és egyéb helyiségeiben. Kérjük, hogy megérkezéskor a menekülési útvonal.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Az elektromágneses indukció
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
A tökéletes számok algoritmusa
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Egy forgalmas koppenhágai úton történt vizsgálat szerint a helyszínen a PM10-szennyezettség több mint fele a városon kívülről származik, közel fele pedig.
A fizika mint természettudomány
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

A GÖMBVILLÁM

A gömbvillám avagy régies nevén a matató ménkű egy kifejezetten ritka, vélhetően elektromos jelenség; a troposzférában előforduló elektromos kisülések legritkábban megfigyelt fajtája Egy fénylő, változatos alakú, de általában gömbszerű, a többi villámhoz képest lassú mozgású és hosszabb életű, rendszerint földközeli objektum. Létezése önmaga is hosszú ideig vita tárgyát képezte, mibenlétének és keletkezésének körülményei egyelőre még nem tisztázottak.

Jellemzői: A fénylő gömbök az esetek túlnyomó részében – de közel sem mindig – a zivatarok közelebbi (40 kilométeres) környezetében jelennek meg; átlagos élettartamuk néhányszor 10 másodperc. Az esetek többségében nyílt területen fordulnak elő, de zárt térben való keletkezésük is megfigyelés tárgya volt már. Számtalan színváltozata a fehértől a sárgán és narancssárgán át a vörösig és a kékig terjed, ugyanakkor fényerejük általában gyenge, legtöbbször áttetszőek.

Méretük a néhány cm-től a néhány méterig terjedhet, de általában narancs vagy labda méretűek. Leggyakrabban gömb, ritkábban körte illetve szivar alakúak; viszonylag gyakran vetnek szikrákat. Mozgásuk nem igazán hasonlítható a villámokhoz, mivel viszonylag lassúak, néha állnak. Mozgás közben gyakori az irányváltoztatás (matató ménkő), lebegésük a földfelszínnel általában párhuzamos. A szél nem, de az elektromos terek befolyásolhatják mozgásuk irányát. A szilárd tárgyakat általában kikerülik, de megfigyeltek már lyukat égetve érkező vagy alakot változtatva résen áthaladó objektumot is. Előfordulhatnak csoportban is; mozgásuk ekkor egymást követi, esetenként összeolvadhatnak, illetve szétválhatnak. A gömbvillám élettani hatásai nagyban hasonlítanak az erős egyenáraméihoz; az érintkezés légzési- és szívritmuszavarokat, égési sérüléseket, vagy akár halált is okozhat.

Nagyon ritkán anyagkiszóródás figyelhető meg belőlük Nagyon ritkán anyagkiszóródás figyelhető meg belőlük. Kísérő hang- és szaghatás elképzelhető. Felrobbanással vagy elhalványulással szűnnek meg, a beszámolókban említett környezetmódosító hatásaik alapján energiatartalmukat 1000 Joule és 10 MJ közé becsülik. Az élőlényekre a kisebb energiájú gömbvillám is életveszélyes, de az még alapvetően nem rombol; a nagyobb energiájúak akár tüzet is gyújthatnak, illetve szilárd testeket égethetnek át.

Kutatások története: Az első írásos emlékek a kínaiaktól származnak, akik hozzávetőleg az időszámításunk előtt 500 évvel jegyezték le a jelenséget sárkánytűz névenEurópában az ókori görögök tesznek róla először említést. A felmérések szerint csak az emberek egy százaléka találkozott eddig hasonlóval. Egyes feltételezések szerint a gömbvillámok plazmából állnak, de nem világos kialakulásuk folyamata. Energiájuk forrása ismeretlen. Néhány UFO-megfigyelés kétségkívül a gömbvillámokra vezethető vissza.

Galéria: