Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? 2003. január.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A Kormány intézkedései és tervei
A gazdaság helyzete – kampányban
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért február 19. A fejlődő, versenyképes vállalkozásokért.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Sodródás vagy lendület Gazdasági kerekasztal-beszélgetés Varga Mihály,
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A gazdasági élet problémái
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január 17.

Hanyatló munkaerőpiac: 2001-ben előbb nőtt az inaktivitás, majd megállt a foglalkoztatás növekedése, sőt decemberben 80 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott, mint egy évvel korábban. A helyzet 2002-ben tovább romlott. Eközben folytatódott a munkanélküliség mérséklődése (a nyilvánosság előtt természetesen csak ez jelent meg). A csökkenő foglalkoztatás és csökkenő munkanélküliség együtt azt jelezte, hogy nemcsak azok lettek kevesebben, akiknek van munkájuk, hanem azok is, akik szeretnének dolgozni, és keresnek is munkát. A munkaerőpiaci zavarokban döntő szerepe volt: a minimálbérek kétszeri – a gazdasági konjunktúra megtorpanásának időszakában elhatározott – emelésének, a forint sávszélesítése időzítésének és módjának, a nemzeti valuta tartós felértékelésének. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az örökség

A következmény A munkaerőköltségek gyors emelkedése, a magyar munkaerő versenyképességének csökkenése, egyre nehezedő külpiaci feltételek mellett. Az exportfeltételek romlása. A multinacionális cégek fokozatos alkalmazkodása a megváltozott helyzethez. Kutatóintézetek és szakértők jelzése a bérpolitikai, a monetáris döntésekkel egy időben : a gazdaságban és munkaerőpiacon középtávon negatív hatásokra kell számítani. A hátrányok csökkentését célzó offenzív gazdaságpolitika hiánya. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért

A Medgyessy kormány ellenlépései - gazdaságpolitikai intézkedések a vállalkozói adóterhek csökkentése: kedvezőbb osztalékadózás, EVA bevezetése, kisvállalkozói kedvezmény kiterjesztése; az EU szabályaival harmonizált fejlesztési adókedvezmény kidolgozása; az EU versenyfejezetének kedvező, a nagyberuházók adókedvezményeit pozitívan érintő lezárása; adómentes fejlesztési tartalékképzés, előrehozott amortizáció lehetőségének megteremtése; Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program meghirdetése: a Széchenyi Terv folytatása; infrastruktúra fejlesztés, autópálya építés; növekvő területfejlesztési támogatások, célzott programok; beruházás-ösztönzési program. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért

A Medgyessy kormány ellenlépései - a minimálbér terheinek mérséklése Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató 2003-ban úgy emelkedik 6000 Ft-tal a minimálbér nettó összege, hogy közben a munkaadók terhei nem növekednek, sőt, az egészségügyi hozzájárulás csökkentése révén havi 1050 Ft-tal mérséklődnek.

A Medgyessy kormány ellenlépései - a bérek adóterhelésének csökkentése Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Az adójóváírás növelése, igénybevételi lehetőségének kiterjesztése és az adósávok szélesítésének együttes hatására hosszú évek óta először 2003-ban gyorsabban fog emelkedni a dolgozók nettó keresete, mint a bruttó, vagyis mint a munkáltatók bérköltsége. Ennek eredményeképpen már 3 %-os bruttó keresetnövekedés mellett 9,7 %-kal emelkednek a nettó keresetek.

A Medgyessy kormány ellenlépései - foglalkoztatáspolitikai intézkedések Több pénz munkaerőpiaci támogatásokra és programokra: 4 milliárd forintos pályázat munkahelyteremtő beruházások támogatására; 5,6 milliárd közmunka-programokra; a távmunka program folytatása. Komplex programok a szerkezetváltással érintett dolgozók számára: kihelyezett munkaerő-szolgálati irodák; munkaerő-kölcsönzés – állami garanciával; vállalati foglalkoztatási társaságok támogatása. Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért

Javuló aktivitás: - ismét emelkedik a foglalkoztatottak száma Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Megállt a munkaerőpiaci helyzet romlása, sőt - a KSH módszertannak megfelelő számítások szerint - novemberben 45 ezerrel volt több a foglalkoztatottak száma, mint egy évvel korábban.

Javuló aktivitás: - többen keresnek munkát Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Növekvő foglalkoztatás mellett a munkanélküliség tapasztalható növekedése alapvetően az aktivitás, a munkakeresés fokozódásának a jele.

Javuló aktivitás: - kevesebben hagyják el a munkaerőpiacot Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató 80 ezer fővel kevesebb az inaktív a munkavállalási korúak között.

Ellentétes hatások a versenyképességre Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A befektetői bizalom jele a fokozódó szerkezetváltás: az alacsonyan kvalifikált és bérezett munkaköröket magasabb képzettséget igénylő és nagyobb keresetet biztosító tevékenységek váltják fel. A tagjelölt országok közül csak Magyarországon csökkennek a fajlagos bérköltségek a versenyszférában, mintegy 5%-kal, valamennyi többi országban növekednek, a legkevésbé Szlovákiában, 1,5, a legnagyobb mértékben Litvániában, 13,8%-kal. (A Bécsi Gazdasági Összehasonlító Tanulmányok Intézetének elemzése alapján.) A forint árfolyamának tartós felértékelése, illetve a nemzeti valuta körüli bizonytalanságok azonban felmorzsolhatják a bizalmat.