Egy matek óra a XVIII.sz.-ban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
Vitorlázás Horvátországban. 1.nap • Szombat reggel 7 órai indulással dél körül a Plitvicai tavakhoz érkezünk. Magánháznál a szállás birtokba vétele után.
A mérés eredménye és a mérési hibák
A történelmi idő.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
A szökőnap.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
Microsoft Excel Függvények II.
Kompetencia és motiváció
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Félévi követelmény (nappali)
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Algebra a matematika egy ága
AMFI KUPA és ami mögötte van…
Törtek.
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Isten hozott!.
2-es, Számrendszerek 10-es és 16-os Készítette: Varga Máté
Programozás C# -ban Elágazások.
Fővárosi tűzoltók Görögországban augusztus.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Ptol-1 Ptolemy Claudius, the great Greek mathematician lived and worked in the 2 nd century B.C. An important theorem about inscribed quadrilaterals.
2006. január 27. Telefonos feladat Egy világhírű zeneszerző születési éve olyan négyjegyű szám, mely jegyeinek összege kétjegyű prímszám. Az utolsó számjegye.
Telefonos feladat Andrásnak kétszer annyi könyve van, mint a fiának. Bélának 11-szer annyi könyve van, mint a fiának. Összesen 2006 db. könyvük van. Hány.
2005. november 4. Egy híres európai matematikus két dologra volt igen büszke: egyrészt arra, hogy roppant ízletes krumplis fánkot tudott készíteni, másrészt.
2006. január 6..
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Tökéletes és a Barátságos számok
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
Környezetismeret 2. osztály
AMFI KUPA és ami mögötte van…
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
2014. augusztus 13. (szerda) Koronázási Szertartásjáték főpróbája Nemzeti Emlékhely.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24..
Számtani és mértani közép
Bánki Hírmondó november. Novemberben történt velünk…
A Z EGÉSZ SZÁMOK HALMAZA (I SMÉTLÉS ) 3. óra. M IÉRT SZÜKSÉGES BEVEZETNI AZ EGÉSZ SZÁMOKAT ? Végezd el a műveleteket! = = 52-56= Melyik.
XIX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Feladatok (értékadás)
Dodekaéder Hamilton köre
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Valószínűségszámítás II.
A természetes számok osztása, az osztás tulajdonságai
Készítette: Tóth Bence 9/C
Ez egy könnyed fogyókúra, amit mindenki be tud tartani...
Számok világa.
Másolás és automatikus kitöltés
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
Lehet érdekes a matematika?
Logika.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
A tökéletes számok algoritmusa
Koronázási Szertartásjáték főpróbája
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
78. óra Prímszámok Röp: 1. Az osztó definíciója. 2. Dönts el és indokold: a.) osztható-e 125-tel? b.)
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Új történet: Alice Csodaországban
A legkisebb közös többszörös
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Elérhetőségek Tanulmányi ügyekben:
2010. január HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP 1 2 3
PIHENŐIDŐK.
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Egy matek óra a XVIII.sz.-ban Nyíregyháza 2008. november 20.

Mekkorák az háromszeglemény Kenyeki? Lészen egy háromszeglemény, melliknek is két gyepüléniái azonos mértékűek vala. Emezekkel szemkesztes kenyeki két tagú naturalis nume-randusok vala. Mígnem az harmadik kenyek emezen numerandusok fordítottja vala. Mekkorák az fentebb forgandó triangulum kenyeki?

Az tiszta tudékosságban járatos Euler professor Urunk nevezetes léniájárúl Lészen ollybá egy háromszeglemény, mellik-nek is nehézkedési czentrálisán s ortogonális czentrálisán is által visitáló léniája paralell vala egyvalamely gyepüléniával. Igazoltassék, hogy emez gyepülénia kenyekinek kebeljeinek szorza-mányát visszáskebeljeinek szorzamányával há-nyadékul véve mindenkoron 3 adatik. Vajon igaz vala-é az fentebb forgandó theoria visszásítása ?

Euler-háromszeglemény Mekkorák az Euler-háromszeglemény Kenyeki? Lészen egy háromszeglemény, melliknek is két gyepüléniái azonos mértékűek vala. Emezekkel szemkesztes kenyeki két tagú naturalis nume-randusok vala. Mígnem az harmadik kenyek emezen numerandusok fordítottja vala. Mekkorák az fentebb forgandó triangulum kenyeki?

ABMK húrnégyszög

egynémelly fura léniájárúl Az háromszeglemények egynémelly fura léniájárúl Lészen az bármellik triangulum. Lészen továbbiglan egy olly lénia, mellik is emez háromszeglemény kerítékét s terjedékét ugyantsak testvéri módon oszttá ketté. Igazoltassék, hogy emez lénia általvisitál az fentebbi háromszeg-lemény beltzirkulátzió-jának czentrálisán.

Találtassék meg az Fermat nevezetes numerandusa fiskális Urunk nevezetes numerandusa Találtassék meg az összves olly oszt-hatatlan numerandus, melliknek is négy-szeressét eggyel meghosszítva egy naturalis numerandus harmadik hal-mazati szorzamánya adatik!

Egynémelly fura háromszeglemények fura léniájárúl Egyvalamelly háromszeglemény nehézkedési czentrálisán, s továbbá belczirkulátziójának czentrálisán általvisitáló lénia paralell vala az triangulum egyvalamelly gyepüléniájával. Igazol-tassék, hogy emez háromszeglemény gyepüléniáinak mértékit az Úr az ő nagy böltsességében az számtani haladvány szerint valónak alkotá. Valy’h igaz vala-é emezen theoria visszásítása?

A „Tökéletes számok” „Numerus perfectus” Egy természetes számot „tökéletes”-nek mon-dunk, ha egyenlő a nála kisebb osztóinak összegével.

Johannes Müller Regiomontanus (1436-1476) Eukleidész (kr.e. 300 körül) Leonard Euler (1707-1783) Eukleidész tétele visszafelé is igaz: Minden tökéletes szám alakú, ahol

A ma ismert legnagyobb „Tökéletes szám” (a 44.) (2008. augusztusi adat)

Öröknaptár N = a nap sorszáma H = a hónap sorszáma (március = 1) 1 = Hétfő H = a hónap sorszáma (március = 1) 2 = Kedd É = az évszázadon belüli évszám 3 = Szerda 4 = Csütörtök S = az évszázad sorszáma 5 = Péntek 1 szökőévben  k = 6 = Szombat  0 egyébként 0 = Vasárnap

Az öröknaptár használata: Az öröknaptár képletébe behelyettesítjük a kérdéses dátum adatait (1528-től, a Gergely-naptár kezdetétől kb. 4 ezer évig – ekkor ad majd egy plusz-napot a hiba), majd a kapott eredményt elosztjuk 7-tel, és megnézzük, hogy mennyi a maradék. Ha a maradék 1: hétfő, 2: kedd, ….stb….. 0: vasárnap

Az oszthatatlan numerandusok egy igencsak fura ismérve Vészen egynémelly 5-nél nagyobb oszt-hatatlan naturalis numerandust. Vészen emennek negyedik halmazati szorzamányát. Ekkoron olly numerandushoz érkezél, mit is 1-gyel fogyítva 120-nak többese adatik.