Civil Kezdeményezések Programja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A papír hulladékként is érték
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Mire jó a DÖK?.
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Készítette: Cives Prudentes csapata 2012.
Hatékony diáktanács – minőségi diákélet – felelős állampolgárok "Bartók Béla " Elméleti Líceum diákönkormányzata.
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Előzmények 2005 – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – ÖKO-Pack Kht. Lakosság részére nincs visszacsatolás a szelektív hulladékgyűjtés.
Zalaegerszeg december 13.
Környezeti szemléletformálás
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
JUHÁSZ GYULA REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA TIOP / A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
A Szemléletformálás a környezetvédelemben. Hartay Mihály Ökopack Kft. ügyvezető.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
„ … Hazajött, azt mondta: bocs, de a lejtőn le …” (30Y)
ELŐZETES FELADAT KOCKA POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV.
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
CIVITAS. EU-KLUB A PROBLÉMA BEMUTATÁSA A VÁROSLIGET BEMUTATÁSA Történelmi múlt és jelen első írásos adat a tatárjárás idejéből 1752  Pest majális.
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Önindító, motor, karosszéria?! Az önkormányzatok katalizátor szerepe a megújulókra való áttérésben Bozzay Balázs, alelnök
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet István Zsolt osztályvezető „Folyadékkristályos kijelzők újrahasználata.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
2010 a konszolidáció éve volt a budapesti újlakások piacon.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
ÖKO-BATYU A folytatáshoz nyomja meg az ENTER billentyűt! T.A.P.S. Project.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
2013/14.. A megvalósítás éve számokban  11 partnerintézmény  összesen 330 óra  iskolánként 3x10 óra  kísérletek 4 természettudományos tárgyból  40.
Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Előadó:
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Gyermekszegénység elleni program a hevesi kistérségben TÁMOP /
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
A Színező Munkacsoport az Aktív Európai Fiatalokért Egyesület szervezésében valósul meg.
a logger-használat kérdései
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Civil Kezdeményezések Programja KÁGB A szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása oktatási intézményünkben Civil Kezdeményezések Programja

1. rész A PROBLÉMA

Egy átlagos magyar állampolgár évi szeméttermelése: 257kg

Magyarország évente kb. 114 millió tonna hulladékot-szemetet termel. Ebből 2003-ban 4000, 2004-ben 40 000, 2005-ben 312 000 tonna hulladékot hasznosított újra.

Iskolánkban 80 tonna keletkezik évente. Több mint a felét újrahasznosíthatnánk

Az iskolák példamutatásának jelentős szerepe van a felnövekvő nemzedék szemléletmód váltásában.

Bármelyik életszakaszban 26% Felmérésünk szerint minél korábban kezdjük el a szelektív hulladékgyűjtést, annál eredményesebb lesz a későbbiekben. A magyar iskolákban gyakorlatilag NINCS szelektív hulladékgyűjtés. Ön szerint melyik életszakasz a legalkalmasabb, hogy megtanuljuk szelektíven gyűjteni a szemetet? Bármelyik életszakaszban 26% Minél korábban 38% Óvodás korban 24% Iskolás korban 12%

? ? ? 2. rész INFORMÁCIÓK

Nem reprezentatív felmérés 100 megkérdezett személlyel

Elérhető-e a lakóhelyén a szelektív hulladékgyűjtés?

Elérhető az Ön munkahelyén/ iskolájában a szelektív hulladékgyűjtés?

Ön szelektíven gyűjti a hulladékot?

Elégedett Ön a lehetőségeivel a szelektív hulladékgyűjtés terén?

A megvalósítás anyagi feltételei: Összesen 37 konténer az osztálytermekbe: 60600 Ft Szemétszállítási díj: fele lehetne a mostaninak Az eredmény: Környezetünk megóvása Felbecsülhetetlen

Az Európai Uniós és a hazai előírások szerint a lehető legkisebbre kell csökkenteni a lerakókba kerülő hulladékok mennyiségét A magyar hulladékgazdálkodási törvény előírása szerint, a lerakásra kerülő hulladék arányát, 2014-re 34 %-ra kell csökkenteni. Kikerülhetetlen a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése a közintézményekben

Ennek ellenére, a mai Magyarországon működő több mint 4000 oktatási intézmény közül mindösszesen 7 iskolára találtunk referenciát, ahol megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés

Iskolánk Pedagógiai Programja 2008 „A cselekvő környezetvédelem belsővé válása csak akkor lehetséges, ha az iskola erre példát és lehetőséget biztosít.” „A gimnázium területén szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tárolókat kívánunk elhelyezni.”

3.Rész MEGOLDÁSI JAVASLAT

A SZELEKTÍV HULLADÉK GYŰJTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előnyei: Hetente egy tonna újrahasznosított hulladék Ösztönző példa más közoktatási intézmények,munkahelyek számára Környezettudatosságra nevel ezáltal a jövő nemzedékének felfogását alapozza meg

TISZTÁBB, EGÉSZSÉGESEBB KÖRNYEZET

A MEGVALÓSÍTÁS FELTÉTELEI

A FOLYAMAT NÉPSZERŰSÍTÉSE DIÁKOK ÉS TANÁROK TÁJÉKOZTATÁSA, ÉS BEVONÁSA TÁRGYI FELTÉTELEK FOLYAMAT TESZTELÉSE MÁS ISKOLÁK PÉLDÁI ISKOLAI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A FOLYAMAT ELLENŐRZÉSE AZ ELSZÁLLÍTÁS MEGOLDÁSA

A legfontosabb résztvevő és a legnagyobb kockázati tényező: DIÁKSÁG - Megfelelő tájékoztatás - Népszerűsítés - Felelősség nyomatékosítása - Ösztönző lehetőségek keresése

4. rész Akcióterv

A megvalósítás útján Népszerűsítés Diákság támogatásának megnyerése Diákönkormányzat Vezetőség megnyerése Igazgatóság Eredmények kiértékelése A folyamat tesztelése Tárgyi feltételek Gyakorlati megvalósítás Elszállítás

Folyamat népszerűsítése Előadók meghívása Dolgozók tájékoztatása Osztályszinten történő tájékoztatás Plakátkészítés

A plakát

Tárgyi és nem anyagi feltételek

Konzultálás az iskola vezetőségével Konzultálás a Diákönkormányzattal Az önkormányzat támogatásának megszerzése

Konzultálás az iskola vezetőségével Anyagi fedezet biztosítása Szemételszállítás kérdésének tisztázása A rendszer beépítése az iskola házirendjébe

Konzultálás a Diákönkormányzattal

Az önkormányzat támogatásának megszerzése Erkölcsi támogatás Anyagi költségek finanszírozása (Pályázat beadása iskolánk infrastrukturális fejlesztéséhez)

Kukák beszerzése Szemét elszállítása

Az elszállítás megoldása Konzultálás a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt.-vel Szelektív tárolókonténerek beszerzése

Folyamat ellenőrzése DÖK Tanári felelős(ök) kinevezése Felelős(ök) kinevezése osztályszinten Ösztönzés megoldása (pl. legtisztább osztály verseny) Súlyos hanyagság esetén szankciók felelős(ök) kinevezése

Köszönjük a figyelmet! KÁGB Szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium csapata: KÁGB Adatainkat az internetről és saját kutatásaink alapján szereztük.