A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja 49. Közgazdász-vándorgyülés Pécs 2011.Szeptember.
Advertisements

A gazdaság helyzete – kampányban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Összehasonlító gazdaságtan
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Infotér konferencia – EKOP előrehaladása Balatonfüred,
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 2011.október 7. Balatonfüred

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 1.A világgazdaság helyzete 2.Az Európai Unió szerepe a válság kezelésében 3.A világgazdasági válság és az európai válságkezelés kihatása Magyarországa

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Bizalmi és hitelválság Likviditási problémák → Csődök (Lehman Brothers) →Recesszió Globális, vagy koordinált európai megoldás hiányában költséges,ad.hoc mentőintézkedések (ennek következménye: IMF és ECB hitelkeret Magyarországnak) 1. A világgazdaság helyzete Az angolszász bankvilág csődje Hitelhiány USA + GB, kisegítő-élénkítő programok Hamis remények és értékelés az EU részéről 2007 Jelzálogpiaci válság 2008 Globális gazdasági és pénzügyi válság

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia G-20 London állami anticiklikus kiigazítási intézkedések (deficit spending) munkanélküliség, szociális problémák a gazdasági megújulás és fokozatos élénkülés első jelei Németországban, továbbra is stagnálás, recesszió a mediterrán térségben adósságválság: Görögország, Európai Uniós szintű ideiglenes megoldás, Május A globális konszolidáció első jelei 2010 A válságból való időleges kilábalás

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Az adósságválság kiterjedése Irországra és a mediterrán régióra majd az USA-ra A válaszlépésként bevezetett költségvetési megszorítások negatív kihatása a gazdasági növekedésre Fokozódó szociális feszültségek, társadalmi ellenállás Veszély: monetáris válság ill, annak következményeként újabb pénzügyi majd gazdasági válság kiterjedve nem csak az érintett országokra, hanem az egész világgazdaságra, megkérdőjelezve egyben az európai vívmányok jövőjét Ellentmondás: a válságos helyzet merész, elkötelezett, gyors lépéseket követel, a belpolitikai feszültségek még a tűzoltást sem teszik lehetővé. (a mostani, joggal kritizált döntésképtelenség nem csak személyiségfüggő, hanem intézményi, strukturális okokra is visszavezethető) 2011 Az adósságválság elterjedése, recesszió

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 2.Az EU szerepe a válság kezelésében Foglalkoztatás (Globalizációs Alap) Vállaklozás fejlesztő és támogató intézkedések (pl. EIB támogatás a KKV-nak) Infrastruktúra fejlesztés és beruházás (Energiahálózatok/NETS) Kutatás és fejlesztés (zöldprogramok;elektromos autófejlesztések) EU 2020, Stratégia és Akcióterv Ideiglenes pénzügyi mentőcsomag (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz 440 Mrd illetve 750Mrd) A pénzügy piac szabályozása (Stressz-Test, Európai Rendszerkockázati Testület és a három európai felügyeleti hatóság) Fokozott költségvetési fegyelem 6-os csomag (automatikus büntetések a tagállamokkal szemben) EERP (European Economic Recovery Plan 30 Mrd) Az Európai Uniós intézmények megújítása a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését majd a „válságcsúcsértekezleteket”követően:

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Eu szintű gazdasági kormányzás (Európai Szemeszter) A növekedés alapvető előfeltételeinek helyreállítása (költségvetési konszolidáció, pénzügyi szektor stabilitása) A munkaerő-piacok mobilizálása, munkahelyteremtés (munkavállalás vonzóbbá tétele, nyugdíjreform, rugalmasság) A növekedés előtér behelyezése (egységes piac erősítése, magántőke, energiához való költséghatékony hozzáférés). A pozitív szándék ellenére gyakorlatilag bénultság,egyre mélyülő adósságválság, recesszió Újabb átfogó mentőcsomag 2013-tól(Európai Stabilitási Mechanizmus-700 Mrd) A görög adósságválság megoldására kidolgozott program lassú, bürokratikus végrehajtása fokozódó szkepticizmus ennek eredményességét illetően Erősödő pénzügyi bizalmatlanság, növekvő belpolitikai feszültségek az adós és a hitelező országokban egyaránt Az európai elkötelezettség háttérbe szorul, terjed a populizmus és euró- szkepticizmus. A nemzeti költségvetési megszorítások mellett csökken a készség és a képesség az EU jövőjét szolgáló költségvetés elfogadásához, figyelmen kívül hagyva ennek a gazdasági helyzettel való kölcsönhatását. (az EU gazdaságát élénkítő, versenyképességét növelő, foglalkoztatást elősegítő közös európai programok nélkül a mostani adósságválság sem oldható meg.)

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia A Bizottság as költségvetési terve a mostani keretet csak az infláció mértékével kívánja növelni.(1.025 Mrd kötelezettségvállalás, ill 972,2 kifizetés) A kiadásoknál evolúciót a bevételeknél revolúciót ígér. Ehhez átstrukturálja a kiadási fejezeteket, csökkentve az agrár/vidékfejlesztés részarányát, növelve a kutatásfejlesztésre, oktatásra, infrastruktúrára és külkapcsolatokra szánt kereteket. Ezt elfogadta a korábban sokkal ambiciózusabb célokat kitűző EP, de elutasítják a Tanács nettó befizető tagjai. Miután a költségvetés többi fejezete már rögzítésre került, a mostani vita gyakorlatilag a kohéziós politika jövőjéről szól.(A 8 tagállam, „nem többet, hanem jobban” jelszóval követeli a kohéziós előirányzat csökkentését, a németek mínusz 100 mrd–ról beszélnek.) A Bizottság erre válaszként a kohéziós politika átfogó reformját tervezi. Az októberre tervezett meghirdetés után újabb vita várható mind az EP-vel, mind a tagországokkal - és a tagországok közt- magáról a keret nagyságáról, a hozzájárulás megosztásáról, a hozzájutás feltételeiről azaz a „nyertesekről és vesztesekről”.

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 3. A világgazdasági válság és az európai válságkezelés kihatása hazánkra A legnagyobb eredmény: a világgazdasági válság hatása csak méréskelten érintette hazánkat, sem gazdasági, sem pénzügyi helyzetünk nem ingott meg. (nem kerültünk a „görög útra; ellentétben 2008-al, nem kellett külön mentőcsomagot kérnünk) A gazdasági és pénzügyi környezet romlásának kihatása alól nem függetleníthetjük magunkat. (lsd. német gazdasági növekedés lelassulása, az EU övezet stagnálása – a magyar exportlehetőségeket is beszűkíti, a pénzügyi források elapadása a magyar finanszírozást is megnehezíti) Az EU elvárásokhoz, valamint a nemzetközi pénzügyi helyzethez alkalmazkodva nincs lehetőség egy, költségvetési deficitből finanszírozott gazdaságélénkítő, foglalkoztatást növelő program indítására.

A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Egyre inkább rá vagyunk utalva a között több mint 20.mrd eurót kitevő európai strukturális alapokra. Azok abszorbciója és eredményes, hatékony felhasználása gazdasági fejlődésünk egyik legfontosabb záloga. A válságos helyzetben a források lehívásának megkönnyítése, önrészesedés csökkentése, előlegek növelése, elszámolások, kifizetések gyorsítása jelenthet nagy segítséget. Már most fel kell készülnünk a as pénzügyi perspektíva kapcsán a kohéziós politika jövőjével kapcsolatosan várható vitákra, a magyar érdekek hangsúlyozására, és érdekszövetség keretében való érvényesítésére.