Politikai és szociálgeográfia I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
Advertisements

Nyugat és Kelet új értelmezése
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Politikai és szociálgeográfia I.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Az Európai civilizáció válsága
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
LATIN-AMERIKA.
Észak Dél ellen.
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
FÖLDRÉSZEK.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Nukleáris non-proliferáció az Atomsorompó Egyezmény keretein belül
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
Külgazdasági politika és piacfejlesztés 0) Témák, módszerek, követelmények Dr. Kruppa Éva Főiskolai tanár 2012/2013.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Nyugat-Balkán 2009: A stabilizáció és a konszolidáció politikai tényezői MeH-MTA kormányzati fórum, március 16.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I. DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I.
Neorealizmus és neoidealizmus
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
KEXPORT Klaszter Céljai Őri István KEXPORT Klaszter Bizottság elnöke
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
11. tétel: Az átmenet térszerkezete –
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
SZUDÁN A DARFÚRI KONFLIKTUS OKAI ÉS NEMZETKÖZI VONATKOZÁSAI Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
A világ az első világháború után
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Mariko Ouchi ILO-Budapest Office
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
Európa fogalma, határai, ismérvei
Kereskedelmi útvonalak Az ókorban
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Európa regionális földrajza
Afrika népességfejlődése között
A Világgazdasági centrumtérségek (a Triád) változó globális pozíciója
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
25. ÉGHAJLAT.
A nemzetközi tőkeáramlások
ALSONANA INTERNATIONAL FORUM
Előadás másolata:

Politikai és szociálgeográfia I. DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Politikai és szociálgeográfia I. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) egyetemi tanár 1

6. tétel: Európa világpolitikai helyzete

A HÁROMPÓLUSÚ VILÁGGAZDASÁG EU K EURÓPA USA JAPÁN DK ÁZSIA AFRIKA LATIN AMERIKA Nemzetközi tőkeáramlások Foreign Direct Investment (FDI) Világgazdasági pólusok Világgazdasági perifériák Erős Gyenge

A NÉGYPÓLUSÚ VILÁGGAZDASÁG EU K EURÓPA Kína USA JAPÁN DK ÁZSIA AFRIKA LATIN AMERIKA Nemzetközi tőkeáramlások Foreign Direct Investment (FDI) Világgazdasági pólusok Világgazdasági perifériák Erős Gyenge

A világ legnagyobb gazdaságai (2000 – 2005 – 2010)

A világ legnagyobb gazdaságai – 2010

A NATO és a Varsói Szerződés

Európa geopolitikai helyzete (2009 előtt  térkép; napjainkban  szöveges leírás) Jelenleg már Horvátország és Albánia is NATO tag, Bosznia-Hercegovina és Montenegró pedig NATO partnerország; valamint Koszovót független államként ismerték el

A recens Közép-Európa Észak-Európa Kelet Európa Nyugat-Európa (Balkán) Dél-Európa

Kelet-Közép-Európa

Kelet-Közép-Európa és Közép-Kelet-Európa földrajzi helyzete

Az Európai Unió kibővülése – 28 tagország

EU – Új Szomszédsági Politika (2007-2013)

Measures of Europeanes (By state units) T. Jordan (1973) 1. The majority of the population has a Christian heritage 2. The majority of the population is Caucasian 3. The majority of the population speaks an Indo-European language 4. Nations are old and stable 5. The population is well educated (90% literacy) 6. The population is healthy (low infant mortality) 7. Birth and deat rates are far below world average 8. Average annual per capita income is high above world average 9. The economy is industrially orientated 10. Agriculture is market orientated 11. There is an excellent transport system (high quality infrastructure) 12. The population is predominantly urban

Európa fő problémái 1. A globális versenyképesség romlása, elmaradás Amerikával és Ázsiával szemben a műszaki-tudományos fejlődésben. 6. Az iszlám-nyugati ellentétek egyik fő terepe. Nem képes kezelni a bevándorlást, különösen a muszlimokét. 2. Katonai-világpolitikai gyengeség, képtelen a válságkezelésre. 7. Csak lefojtani, ám megoldani nem képes a nemzeti-etnikai kisebbségi problémákat. 3. Nincs stratégiája az Amerikához, Oroszországhoz és Kínához fűződő erőviszonyok formálására, mindhárom ügyben megosztott, az európai hatalmak e téren rivalizálnak. 8. Az elöregedés 20-30 éven belül súlyos gazdasági és társadalmi válságot okozhat, a jóléti államban létrejött középosztály felmorzsolódhat, ismét „radikalizálódhat”. 4. Tétova és gyenge a környező térségek (Földközi-tenger, Közel-Kelet, Kelet-Európa, Kaukázus) befolyásolásában. 9. A jóléti állam akut, a képviseleti demokrácia lappangó válságjelenségeket mutat. 5. Csak részlegesen képes a Balkán kezelésére és integrálására. 10. Az úgynevezett európai értékrend vonzereje belül és kívül is csökken, az ezt megtestesítő EU demokratikus legitimációja nem elegendő, népszerűsége ingatag.